СРБИ, ОСВЕСТИТЕ СЕ: Ја у овакву Европу нећу, нити ме занима!

SRBI, OSVESTITE SE: Ja u ovakvu Evropu neću, niti me zanima!

25 juna 2015

2014- 05- .eu stropMađarska će na 124 kilometra granice za Srbijom hitno, najbrže što može, podići zid da spreči ulazak migranata na teritoriju EU, javljaju na vestima. Ne javljaju da li će u zid pustiti struju, da sprži svakoga ko mu priđe. Možda hoće! Jer, valja odbraniti evropske vrednosti i standarde.

– Šta će Srbija preduzeti tim povodom – pita me juče sin dok smo zajedno gledali vesti.

– Ništa! Ništa – kaže mu, a sramota me pred detetom.

Ništa, gledaće kako se ohola i bahata Evropa ograđuje i kako iz daleka, sa visine, bezobrazna i bezobzirna gleda tuđu muku.

Jesmo li na to navikli od Evrope? Jesmo, kažem detetu.

Gledao sam onomad one mučenike, migrante na Slaviji, u Nemanjinoj, na nekoj njihovoj besciljnoj maršruti od Željezničke stanice u Beogradu do Slavije i nazad… I, nisam u njima video zlo! Nisam video pretnju. Video sam bosonogu i unezvernu decu, žene sa čijih se lica čita užas, glad, neizvesnost… Video sam ih i drhtao od nekog jada koji me je obuzeo!

Pročitajte još:

OTKRIVANJE ISTINE: Sve što želite znati o EU, a mediji ne smeju da spominju i objavljuju

EVROPSKI FAŠIZAM: Stanovnici EU su prošle nedelje izgubili sva građanska prava!

OVO NIJE TEORIJA ZAVERE, OVO JE ISTINA: EU osnovala paravojne snage „Eurogendfor“ za gušenje narodnih nemira

Greh na moju dušu ako u njima nisam prepoznao ono što vidi Evropa! Greh na moju dušu ako u njima nisam prepoznao pretnju po mene, po moju porodicu, vrednosti na kojima vaspitavam moju decu.

Bio sam sa migrantima prošle godine, družio se čitav jedan dugi dan u Sjenici, u prihvatnom centru. I video u njima mnogo dobrih ljudi. Ljudi koji imaju snove kao što ih imam i ja. Da žive bolje, da dece obezbede budućnost… I, šta je tu loše Evropo? Valja li tim ljudima pomoći ili pred njima podići zid i u njega pustiti struju?

Ja ovo iz duše, zaista. Ne vidim u migrantima ono što vide Evropa i EU pa me, evo, ubijte odmah. Možda i zato što su me gore, u brdima gde sam odrastao, učili da u ljudim vidim dobro, pa sad grešim…

Porazila me je juče i jedna slika iz Srbije. Slika migranata kako, promrzli, gladni, mokri do gole kože stoje pod drvetom, negde u Preševu i Bujanovcu dok pljušti kiša! Zato me je ubrzo, ljudski, obradovala i najava ministra Vulina da će u Preševu ili Bujanovcu za tri dana biti otvoren centar za prihvat izbeglica. Meste gde će im Srbija ponuditi bar krov nad glavom i veknu hleba. Da pokažemo svetu da milost nije izašla iz nas.

A što se Evrope i zidova tiče, sad evo, i na ovom mestu kažem – ja u takvu Evropu neću, niti me zanima! Jer, osim evra, osim standarda, osim oholosti i bahatosti, duboko verujem, postoji i nešto što se zove duša, nešto što je ljudskost, ljudska dobrota po čemu se razlikujemo od životinja.

U Boga se nadam da i moja deca isto misle, da su me dobro razumeli kad sam im govorio da nije važno je li čovek crn ili beo, je li bogat ili siromašan, je li pravoslavne ili islamske vere, nego da je važno je li čovek ili nije.

Davno mi je jednom, dok sam bio mlad, jedan stari rabadžija, gore u Jablanici rekao – „dijete, šta god u životu činio, seti se da ti jednog dana valja mrijeti…“ Trudim se da te reči ne zaboravim, jer, zaista, valja nam jednom dana mreti…

(Zoran Šaponjić, Iskra.co)

KOMENTARI18 komentara

 1. Radikal says:

  Mi Srbi treba na vreme da se sklanjamo u Rusiju! Kada krenu dzihadisti, mi preko elektricne zice necmo moci, a Boga mi ni preko Dunava i Save ni preko cuka. Samlece nas i pojesti za rucak, dok ce EU da se brani i nisani na svojim granicama.

 2. kulak says:

  Zivim u Dalmaciji i mogu samo ponoviti da smo ulaskom u EU dozivjeli ekonomski,demografski,kulturoloski i moralni sunovrat.

 3. ARTILJERAC says:

  Neću u nac-ieu

 4. Za Srbiju says:

  Gospodine Šaponjiću, vaše razmišljanje nas je dovelo tu gde jesmo. Svoje saosećanje sačuvajte za Srbe, kojima se sprema budućnost Kurda. Ne rešavajte tuđe probleme na račun Srbstva i Srbije. To nas je mnogo koštalo u istoriji. Kada ćemo da se opametimo? Počnite da mislite o inresima Srbije i Srba. Da li ste posetili srbske porodice, u kojima deca nemaju ni hleba, ni struje? Ili oni za vas nisu ljudi? Nekada smo se sa sažaljenjem odnosili prema albancima, pa ih je zapad iskoristio da im napravi dve države na srbskoj teritoriji. Danas azilanti naseljavaju Srbiju. Kako Vojvodinu, tako i Šumadiju. Zapad nam uvaljuje svoje probleme, da bi promenio demografsku strukturu u Vojvodini i Šumadiji. Ovo je najopasni projekat za Srbe. Nemamo mi ništa sa tim imigrantima. Nismo mi rušili njihove države. Nisu oni naš problem niti im je mesto u Srbiji. Među njima ima svakakvih. 30 000 hiljada azilanata u Šumadiji, pljačka i teroriše srbska domaćinstva. Srbi su u strahu. Boje se za decu. Sutra će ih zapad naoružati. Šta ćete, onda, da kažete svom sinu, kada ga oružjem budete branili od tih nesrećnih ljudi?

 5. Apis says:

  Za srbiju! Vi ste nazalost potpuno u pravu. Nazalost jer svaki pravi covek oseca potrebu da pomogne i strasno je tesko okrenuti ledja nesrecnom i jadnom ali. Bas tako smo saosecali sa mnogima koji su nam kasnije krknuli noz u ledja i jos nas siluju u mozak. Nismo mi potpaljivali ratove, rusili drzave itd. Neka se obrate SAD I EU.

 6. mija says:

  Tako je Za Srbiju. Košulja je bliža od kaputa. Tolike izbeglice iz Hrvatske, Bosne i sa KiMa još uven nezbrinute, toliko domicilne sirotinje, a mi udarili u kuknjavu za izbeglicama o kojima ne znamo ni ko su ni šta su.Domaći problemi uvek moraju biti prvi na dnevnom redu. A ovi koji nisu domaći moraju se po svaku cenu proslediti onima čiji su.

 7. milan says:

  Struju u tu ogradu treba da pustimo mi,da kojim slucajem,u srbiju sa zapada ne udje neki "evrounijat",a to da azilanti terorisu i pljackaju po srbiji nisam cuo,mozda sam lose obavesten,ali 101% sam siguran da ovaj narod terorise i pljacka drzava LICNO i da na gore pomenutu ogradu,u koju predhodno pustimo struju,nakacimo par stotina hiljada DRZAVNIH TERORISTA(parazitus lezilebus)...zar nisam upravu?! :)

 8. Steva says:

  Za Srbiju je 100% u pravu i manje vise to znamo svi,ali niko nista ne preduzima dali smo toliko nemocni,dali je srpski narod zaista osudjen na propast.Sve ovo "demokratska" Evropa radi uz americku naredbu i asistenciju.A Srbija ko sumanuta trci u tu "demokratsku" EU.Boze dragi molim ti se,spasi nas od ovog cuda od demokratije(EU).Podari snage i mudrosti caru Putinu i Rusiji,da se izbore i da pobede ove mracne sile zla, sto su se nadnele nad neduznima i nemocnima.

 9. Savetodavac says:

  Dajte ne nasedajte na romantiku. Tako su i šiptari došli kao izbeglice, dobili zemlju na korišćenje od Srba, pa zaboravili na to. Sada još prodaju priču kako su starosedeoci na Balkanu... popiši to uredno, pa kada se smiri u njihovim državama prvom prilikom isprati nazad. Nikako ne naseljavati u Srbiji.

 10. Dragan says:

  Radim u jednoj banci,viđam te nazovi jadne migrante,sirijce,amance,ima i turaka(od koga li oni utekoše) dižu preko western uniona solidne sume od po hiljadu i više evra,svaki dan neki novi dođe,spremaju oni nešto ja vam kažem,ko im iz tih ratom zahvaćenih zemalja šalje lovu.....

 11. Dragan says:

  zaboravih da kažem ,ima tu onih obrazovanih ,govore engleski solidno,svi su vojno sposobni,nema tu staraca ,žena ,dece, sve vojno sposobni mladići,.....imaćemo mi sa njima problema videćete narode moj....

 12. Pravdaa says:

  Mi smo najluđi narod na svijetu ovo samo mogu Srbi pa ti i takvi nas ubijaju uzimaju nam naše teritorije i ugrožavaju našu budućnost ša sada EU ih neće a mi mnogo pametni pa će mo im dati našu državu mi će mo od njih brzo bježati i visiti na te Mađarske zidove zatvorite granice neka nas zaobiđu a humani neka im daju od svojih prihoda.

 13. Mila says:

  Ne palite se. Orban odustao od zida i mora primiti izbegle iz Austrije i Nemacke,jer po "Dablinu ll"prva zemlja EU u koju udu izbeglice mora ih zadrzati.A mi ih samo lepo lifrujmo u Madarsku.

 14. Dobri decak says:

  Pogledaj te oko sebe i videćete sta je nas narod sve spreman da uradi za malo novca ... Sramota ... Dok se to ne promeni naša svest u glavi ... Dok ne pocnemo da sami sebe cenimo i postujemo neće nam biti bolje .... Prodaju se za male pare ... Nije nama niko kriv sami smo krivi sto smo tu gde jesmo ... Sve je u našim rukama ... A ne svi čekaju da se neko drugi za njih izbori ... Neće više sad svako mora da ucestvuje koliko može svi moramo zajedno nista nemoze pojedinacno .... Svi za jednog jedan za sve ....

 15. Milivoje Kuzmanović, univ. dipl.oec. says:

  Dobri moj narod, šta ga još čeka kad se priključi tome političkom čudovištu koje se zove EU. Visoke članarine, vraćati dug sa kamatama iz raznih "pristupnih" fondova, koji su se samo oprali u Srbiji. Naravno naši "eksperti" će od toga imati visoke koristi a mi ćemo ući u EU sa dugom većim od 50 milijardi EURA.

 16. Svetislav says:

  Tipicno razmisljanje naivnog "srpskog stanovnika Srbije", kome je jugoslovenstvo ispralo mozak. Preporucujem da pogleda nekoliko puta docek pravih Srpskih rodoljuba, koji znaju da cene sebe i svoje!

 17. Anonimni Citalac po prvi put says:

  Znam da ovo nece procitati puno ljudi. Znam da ovaj komentar nece doneti nikakvu promenu. Mislim da se cak nikada necu vratiti na ovaj sajt ponovo da vidim odgovor na ovaj post. Voleo bih da vidim da se Srbi prvi put u istoriji ujedine pre nego sto bude prekasno, pre rata i pre jos gore bede nego sto je sad. Voleo bih da iznikne talas patriota koji ce srcem povesti zemlju i reci NE zapadu i korupciji. Voleo bih da izadjemo iz ove bede i propadanja u koje smo upali, konstantna dugovanja, uvoz stvari koje proizvodimo, prodaje drzavne (narodne) imovine i zaostavstine, da stanemo na noge i da promenimo veoma losu situaciju u kojoj smo. Iako jeste ljudski pomoci ljudima, ko ce nama da pomogne? NIKO! Ako se sami ne osvestimo dok jos nismo postali totalni ekonomski robovi koje je drzavna vlast u poslednjih 15 godina PRODALA, niko se nece potruditi da nam pomogne, pa cak ni Rusija, nasa braca. Razlog za to je jednostavan - imaju svoje probleme, ne interesuju ih nasi, ukoliko nema interesa za njih. Kome ce nas interes biti bitniji ako nece nama biti najbitniji? Voleo bih da pametni ljudi cistog srca koje ce da kuca za svoj narod pokrene nas jadne napacene ljude dok jos koji mozak nije otisao (odlio se) na Zapad, gde ce ga debelo unovciti ali i "posteno" platiti... Voleo bih da ovaj post makar jednu osobu dodirne. Pozdravljam svakoga ko je imao strpljenja da procita ovo do kraja.

 18. fgpm says:

  Spremte se spremte braćo Srbi! Mi smo jedinstveni i zbog naše sloge i pameti, mrzi nas ceo svet! Zato ćemo mi, složni, jednog dana biti lideri celokupnog čovečanstva...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *