СРБИ ОТЕТИ У ЛИБИЈИ, погинули у америчком бомбардовању!?

SRBI OTETI U LIBIJI, poginuli u američkom bombardovanju!?

20 februara 2016

libija_620x0Šef diplomatije Ivica Dačić i predstavnici BIA održaće konferenciju za novinare u 10časova. Očekuju se informacije o otetim Srbima u Libiji.

Tema nije saopštena, ali se pretpostavlja se da će biti reči o novim informacijama o otetim Srbima u Libiji. Konferencija nije bila ranije zakazana.

Obraćanje srpskih zvaničnika se očekuje nakon informacije objavljene u libijskim medijima da je dvoje otetih Srba ubijeno u vazdušnom napadu američke vojske u Sabrati.

Informaciju o napadu u kome su stradali oteti Srbi prvi je objavio portal na engleskom jeziku „Libija herald“, koji je naveo da ima nepotvrđene informacije da su službenici srpske ambasade ubijeni u američkom raketiranju u Sabrati.

Kako je navedeno, dvoje srpskih diplomata je stradalo u vazdušnom napadu vojske SAD na uporište Islamske države.

Vest se pojavila i na Tviteru, a prenelo ju je nekoliko stranih izveštača, uz naznaku da su informacije nepotvrđene. Takođe, na društvenim mrežama su objavljene i fotografije za koje se navodi da prikazuju stradale u napadu. Agencija Tanjug je takođe prenela informacije portala „Libija herald“ koju je dobila od njihovog urednika.

 

B92 je pokušao da proveri autentičnost informacija, ali do konferencije za novinare nije bilo mogućnosti da se dobije zvanična potvrda ili demanti objavljenog.

Istovremeno, Pentagon je potvrdio da je letelica F-15E izvela napad i da je glavna meta bio terorista Nuredin Čučan, povezan sa dva smrtonosna napada na turiste u Tunisu. U napadu je ubijeno „više od 40 ljudi“.

Vojni zvaničnici su rekli da je iz vazduha pogođena jedna kuća udaljena desetak kilometara od centra grada i da je tamo bio kamp za obuku ekstremista.

„Uništenje kampa i uklanjanje Čučana će imati direktan uticaj na mogućnost ID da sprovodi svoje aktivnosti u Libiji i potencijalno planira napade na interese SAD u regiji“, saopšteno je iz Pentagona.

Američke vlasti nisu govorile o tome da li je bilo civila ili stranih državljana među ubijenima.

Kako je rekao jedan zvaničnik, pod uslovom da ostane anoniman, veruje se da je u kampu bilo oko 60 ljudi i da ima ranjenih, od kojih su neki u kritičnom stanju.

Dvoje službenika srpske ambasade u Libiji, Slađana Stanković i Jovica Stepić, oteti su 8. novembra u toj zemlji. Od tada je više puta saopštavano da su oni dobro, kao i da srpski bezbednjaci u saradnji sa kolegama iz inostranstva rade na tom slučaju.

KOMENTARI6 komentara

 1. Trifun says:

  nato - štiti Srbe od života ma gde da se nađu na planeti.

 2. ??? says:

  IS nije oteo naše građane već suparnici u švercu oružja. Priča se da su oni uzedi u zalog do povraćaja novca od šverca.

 3. Dražen Jovan Petrović says:

  Osvetiti! Ko se ne osveti taj se ne posveti.

 4. Krajisnik says:

  Vucic rece pre mesec dana da ce ih osloboditi za 48 sati!

 5. Apis says:

  Krajisnik! Kada su Vučić i Nikolić pričali istinu? Oni kada se krste ne mole se Bogu nego Satani. Takvu đubrad retko srpkinja rađa osim ako se nije ku,rvala sa psima. Nesrećnike su ubili Vucićevi prijatelji. Njihovu smrt moraće Vucić jednom da objasni.

 6. Trifun says:

  Oteti,sada pokojni ljudi,bili su zvaničnici države Srbije,službenici ambasade.Premijer reče da su oteti na teritoriji koju kontrolišu i svojataju nekoliko terorističkih grupa,gde nije bilo kontrole teritorije od strane zvaničnih vlasti države Libije.Šta su oni tamo radili i po čijem nalogu.Oni nisu bili turisti u Libiji da se kreću i rade gde hoće i šta hoće.Oni su primali platu od države Srbije i jedino njoj su bili dužni da polažu račune,slušaju i izvršavaju njene naredbe i zapovesti.Ako ih je država Srbija poslala na mesto gde su oteti kriva je za njihovu zlu i kobnu sudbinu.Ako li su pak oni otišli na teritoriju gde su oteti svojevoljno - država Srbija je kriva zašto im je to dozvolila i nije sankcionisala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *