Срби открили како Фејсбук СТВAРНО функционише и њихово откриће је ЗAСТРAШУЈУЋЕ

Srbi otkrili kako Fejsbuk STVARNO funkcioniše i njihovo otkriće je ZASTRAŠUJUĆE

27 maja 2017

Kolekcija podataka koju „Fejsbuk“ prikuplja razlog je što se ta kompanija može smatrati najuticajnijom na svetu.

Srpska fondacija „Šer lab“ zavirila je ispod površine, u algoritme i konekcije „Fejsbuka“ kako bi bolje razumela socijalnu strukturu i moć ovog giganta. Njihovo otkriće dokle zapravo sežu „pipci“ ove društvene mreže je zastrašujuće.

Pre nekoliko godina, Vladan Joler je sa prijateljem iz Beograda počeo je da istražuje unutrašnje funkcionisanje jedne od najjačih svetskih društvenih mreža.

Tim, koji uključuje i sajber forenzičke analize i vizualizaciju podataka, ranije je istraživao ono što nazivaju „različite forme nevidljive infrastrukture“ koje stoje iza internet provajdera u Srbiji.

Ali Joler i njegovi prijatelji, ovoga puta su postavili sebi viši cilj, piše BBC.

– Ako bi „Fejsbuk“ bio država, bio bi veći od Kine – objasnio je Joler, inače profesor na novosadskom univerzitetu, za BBC.

Svi mi radimo za Fejsbuk BESPLATNO

On tvrdi da ne znamo gotovo ništa o onome šta se dešava „ispod haube“, uprkos činjenici da kao korisnici dajemo najveći deo goriva – besplatno.

– Svi mi kada aploudujemo nešto, kada tagujemo ljude, kada komenarišemo nešto, praktično radimo za Fejsbuk – objasnio je.

Podaci o interakcijama svakoga od nas obezbeđuju materijal za kompleks algoritama koje Fejsbuk koristi. Tu se, kako objašnjava Joler, naše ponašanje pretvara u proizvod. Pokušaj da se razotkrije taj skriveni proces pokazao se kao jako težak zadatak.

– Pokušali smo da mapiramo sve ulaze, oblasti u kojima smo u interakciji sa „Fejsbukom“ i da vidimo ishod. Beležili smo sve lajkove, šerove, postove, dodavanje fotografija, prijatelja, imena, sve dozvole koje dajemo „Fejsbuku“ preko aplikacija, poput statusa telefona, vaj–faj konekcije i mogućnosti da se snimi audio – kaže Joler.

Sva ova istraživanja daju samo deo cele slike, pa se tim okrenuo kompanijama čiji je Fejsbuk takođe vlasnik, poput Vots Ap i Instagrama. Rezultati su bili zastrašujući.

„Fejsbuk zna koliko vaše dete ima godina“

Podaci koje dajemo „Fejsbuku“ kroz sve društvene mreže i aplikacije čiji su oni vlasnici, mogu da se iskoriste da izračunaju našu etničku pripadnost, seksualnu orijentaciju, političku pripadnost, socijalnu pripadnost, raspored putovanja i još mnogo toga.

Jedna mapa pokazuje kako je sve – od linkova koje objavljujemo na „Fejsbuku“, stranica koje „lajkujemo“ do našeg ponašanja u mnogim drugim krajevima sajber-prostora koji su u vlasništvu ili su u interakciji sa kompanijom (poput Instagrama, „Vots Ap-a“-a ili sajtova koji samo koriste „Fejsbuk“ za logovanje) – svi mogu ući u ogroman algoritamski proces.

I taj proces omogućava Fejsbuku da cilja korisnike sa zastrašujućom preciznošću, sa mogućnošću da utvrdi da li im se dopada korejska hrana, dužinu njihovog svakodnevnog putovanja do posla ili starost njihove bebe.

Druga grafika mapira dozvole koje mnogi od nas dobrovoljno daju „Fejsbuku“ preko svojih brojnih aplikacija na telefonima, uključujući mogućnost da čita sve SMS poruke, preuzima fajlove bez dozvole, i pristupa našoj tačnoj lokaciji.

„Fejsbuk“ godinama tvrdi da su privatnost podataka i bezbednost poslovanja za njih najvažniji. Podaci koje prikuplja „Fejsbuk“, na primer, ne mogu da koriste programeri za stvaranje instrumenata za nadzor, a kompanija tvrdi da je to u skladu sa zakonima o zaštiti privatnosti u svim zemljama.

Međutim, Joler koji priznaje da su ga njegova istraživanja učinila malo paranoičnim, zabrinut je za našu budućnost. Podaci će ostati u rukama jedne firme. Čak i ako su njeni sadašnji lideri odgovorni i pouzdani, šta je sa onima koji će biti na njihovom mestu za 20 godina?

Britanci: Rad Srba je impresivan“

– To je verovatno najobimnije mapiranje „Fejsbuka“ koje sam ikada videla – kaže dr Džulija Povels, stručnjak za tehnologiju prava i politike na Univerzitetu Kornel.

– Istraživanje pokazuje jasno pokazuje koliko smo spremni da damo da bismo mogli da komunicimo sa svojim prijateljima – kaže ona.

I dok mnogi smatraju ciljeve carstva Marka Zakerberga prilično benignim, ispostavlja se nije uvek tako. „Fejsbuk“, tvrdi dr Povels, „igra na naše osnovne psihološke impulse“ vrednovanjem popularnost iznad svega. Ona ipak ne očekuje da će istraživanje „Šer Lab“ dovesti do masovnog egzodusa sa „Fejsbuka“ ili dramatičnog porasta u razmatranju tehnologije titana.

Joler ipak ističe da ni njihove impresivne mape ne mogu da daju preciznu sliku o mogućnostima tog giganta. Nema garancija, na primer, da nema mnogo drugih algoritama koji su još uvek u velikoj meri strogo čuvane tajne. Međutim, Joler podvlači da je to i dalje „jedna i jedina karta koja postoji“ jedne od najvećih sila koje oblikuju naš svet danas.

(Blic)

KOMENTARIJedan komentar

  1. teoretičar says:

    Ma hajte? Oni znaju kad ja kliknem da li mi sin ima proljiv? Nije nego. Evo, da vam kažem nešto drugo. Više zna milicajac koji navraća u bircuz svaki božji dan o meni, nego što će fejsbuk ikada saznati. A njegova baba se zove baba Mileva, bukvalno. Do podne me baba Mileva prati golubom pismonošom sa ugrađenom kamerom ispod kljuna, do uveče me prati milicijskim dogledom koji joj je dao unuk, a posle bircuza me prati njen unuk da vidi oćul opet svratiti kod Savete. Koji bre jadni fejsbuk? On može da koristi vašu adresu i da vas udavi sa reklamama koje plaćaju kojekakve lukcprde da bi vam uvalili kikiriki sa majonezom. Nisu oni baš tako ni glupavi, ali jeste vi koji odma kliknete "kupljeno". Jado moj, da ljudi nisu blesavi nikakav fejsbuk ne bi slao reklame. A još da vam kažem. Pre neki dan su neki merikanci bili kod baba Mileve. Ja posle pito Mileta, tog njenog unuka, šta su tražili američki agenti kod njegove Babe, a pošto je on milicajac, odgovori mi radosno da oni redovno dolaze na obaveštajni kurs kod njegove babe i da svaka 3 meseca dolaze novi ljudi. Tako je Mile, iako je milicajac, kupio mercedes kombi od Žike janičara kad je došao na godišnji pre par meseci. Jel vam sad malo jasnije kako radi fejsbuk?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *