Srbi sa severa KiM: Ne žuriti sa referendumom

Srbi sa severa KiM: Ne žuriti sa referendumom

27 aprila 2013

kosovo-barikadePrimena briselskog sporazuma koji je štetan izazvaće odlazak velikog broja Srba sa Kosmeta, smatra Radenko Nedeljković. Ne treba žuriti sa referndumom, a pitanje mora da bude pažljivo formulisano, kaže Slaviša Ristić.

„Siguran sam da uz podršku naše crkve i srpskog naroda neće uspeti da nas odvoje od Srbije“, rekao je na konferenciji za novinare predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić na konferenciji za novinare u Zvečanu kojoj su prisustvovali predsednici opština sa severa Kosmeta i načelnik Kosovskomitrovkog okruga.

Osvrćući se na razgovore u Beogradu Ristić je ponovio da posle podrške SPC i patrijarha Irineja nisu uspeli da približe stavove sa premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

„Vučić nam je rekao da je Vlada spremna za referendum, ali mi smatramo da je reč o izuzetno značajnom pitanju i da je neprihvatljivo da se referendum održi za 15 dana“, rekao je Ristić i naglasio da se ozbiljno mora pristupiti formulisanju referndumskog pitanja o čemu moraju da se izjasne četiri opštinske skupštine sa severa Kosmeta.

On je najavio da će četiri Opštine sa severa pre referenduma organizovati protest u Beogradu na koji će pored kosmetskih Srba biti pozvani svi oni koji smatraju da Kosovo treba da bude u Srbiji.

„Biće to nadstranački skup koji mora da protekne dostojanstvno bez ijednog incidnta, rekao je Ristić i upozorio da je na sceni medijska blokada, spinovanje informacija pa se stoga stvara lažna slika kako većina građana Srbije smatra da Kosovo treba predati za ništa.“

Nastavićemo mirnu borbu, složni i jedinstvni, jer smo uvereni da je briselski sporazum štetan i neprimenjiv“, rekli su predsednici Opština Kosovska Mitrovica i Leposavić Dragiša Vlašković i Dragiša Vasić.

Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je da od čelnika srpske Vlade nisu dobili odgovore na brojna pitanja: „Kako neko ko ne priznaje nezavisno Kosovo može da traži od nas, Srba sa Kosova da primenjujemo kosovske zakone koji proističu iz kosovskog ustava? Nismo dobili odgovor ni na pitanja čiji pečati će se koristiti u institucijama države Srbije na Kosovu, čiji ćemo biti državljani, gde ćemo se lečiti, čija ćemo dokumenta imati, registarske tablice..Ni oni nisu upoznati sa tim detaljima što jasno upućuje na zaključak da se sve radi zbog dobijanja datuma“, rekao je Milović i naglasio da,,kada bi sporazum bio i najbolji ne bi mogao da se implementira do juna.

Briselski sporazum je štetan a njegova primena ravna je etničkom čišćnju, jer će u slučaju da se on implementira veliki broj Srba otići sa Kosova“, rekao je Radenko Nedeljković ,načelnik Kosovskomitrovičkog okruga. On je naglasio da nemamo pravo da napravimo nijednu gršku i izrazio uverenje da naša braća južno od Ibra nisu za ovaj sporazum i šalju nam poruke podrške. Nekoliko političara iz ličnih razloga, čije porodice ne žive na Kosmetu podržavaju sporazum.To su oni Srbi koji rade u institucijama nepriznate države Kosovo, rekao je Nedeljković.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *