Srbi spadaju među najnesrećnije nacije

Srbi spadaju među najnesrećnije nacije

9 avgusta 2013

unhappy_manPrema Izveštaju o svetskoj sreći, nastalom na osnovu istraživanja Instituta sa Univerziteta u Kolumbiji, Srbi spadaju među najnesrećnije nacije.

Naša zemlja se prema tom istraživanju nalazi na dalekom 149. mestu, od ukupno 156.

Psihoterapeut Zoran Milivojević za „24 sata“ kaže da je taj osećaj nesreće zapravo presek mentalnog stanja nacije.

U istraživanju o svetskoj sreći iza Srbije su po nezadovoljstvu, depresiji i generalnoj nesreći tek Gruzija, Liban, Sijera Leone, Togo, Palestina, Jermenija i Irak. Sve zemlje u našem okruženju daleko su srećnije, a mi smo ubedljivo najnesrećnija evropska zemlja.
„Kad ostvarimo želje, mi osećamo zadovoljstvo, a ako su to izuzetno važne želje, onda kada ih ostvarimo, osećamo sreću. Onda kada ne možemo da ostvarimo životne ciljeve, osećamo se frustrirano i nesrećno. Sreća znači – dobro sam i kada pogledam u budućnost biću dobro. A Srbe brine budućnost zato što smo živeli loše, trenutno živimo loše, pa nam ni budućnost ne izgleda optimistično. Zbog toga ovo istraživanje ima relevantnost i mislim da predstavlja presek mentalnog stanja nacije“, objšanjava Milivojević.

S druge strane, istraživanje „Happy Planet Index“ dalo je znatno drugačije i optimističnije rezultate, pa Srbija od 151 zemlje zauzima 79. mesto sa indeksom 41,1, što je neka zlatna sredina.

Ipak, to istraživanje nije u obzir uzimalo lični osećaj sreće pojedinca, već socijalne, ekonomske i političke parametre, odnosno uslove koje određena zemlja stvara za srećan i bolji život. Međutim, kako je sreća, ipak, subjektivna stvar, dešava se da ljudi u ekonomski razvijenim zemljama spadaju među najnesrećenije, a da su oni koji žive u siromašnim zemljama u vrhu lestvice kada je sreća u pitanju.
„To drugo istraživanje je računalo sreću na osnovu parametara koji pokazuju kvalitet života u jednoj zemlji. Na primer, materijalna situacija – vi možete imati kuću ili automobil, ali ste depresivni i nesrećni jer želite više“, kaže Milivojević

Prema istraživanuju o svetskoj sreći na osnovu trenutne sreće na prvom mestu je Island, zatim slede Laos pa Irska. Panama i Slovenija su na četvrtom, odnosno petom mestu, dok je na primer Slovenija na 106. mestu, Hrvatska na 124.

Makedonija je na 140. mestu, Crna Gora na 143. a Srbija na 149.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *