Срби су гојазни и болесни због овога: Нешто најгоре што сваки дан уносимо у тело!

Srbi su gojazni i bolesni zbog ovoga: Nešto najgore što svaki dan unosimo u telo!

13 marta 2017

616625_pain-277062-1280_f

Beli otrovi su nešto najgore što unosimo u organizam, smatraju naučnici. Ali, ako ste pomislili na so, brašno ili šećer, prevarili ste se!

Beli prah sličan ovim neizostavnim začinima u velikim količinama se koristi za pravljenje mnogih proizvoda i jela, naročito restoranskih, a u pitanju je sodijum glutamat, odnosno natrijum glutamat. Poznat je i kao aditiv sa oznakom E621, a koristi se pretežno kao pojačivač ukusa.

Izgledom podseća na šećer i so, a vodeni rastvor ima ukus supe sa mesom. Ova supstanca se može dodati bilo kojoj vrsti hrane, a uzrokuje povećan apetit, prekomerno konzumiranje hrane i gojaznost, koja vodi do drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Sodijum glutamat se može pronaći u raznim vrstama kobasica, salama, čipsa, gotovih supa, konzervisanoj hrani i mnogim drugim proizvodima. Doza koja ne može da naškodi odrasloj osobi je 1,5 grama dnevno, a za decu ne više od pola grama. U današnje vreme se koristi oko 200 hiljada tona sodijum glutamata godišnje.

Simptomi predoziranja emulgatorom E621, takođe poznati i kao „sindrom kineskog restorana“ uključuju vrtoglavicu, migrenu, poremećaje vida, palpitacije, narušavanje hormonalnog balansa, mučnina, slabost, bol u grudima…

Otkrio ga je Ikeda Kikunae 1907. godine u Japanu. On je sproveo nekoliko eksperimenata koji su mu pomogli da otkrije supstancu koja može da pojača prirodan ukus proizvoda i poboljša ukus konzervisane, brze hrane i smrznutih proizvoda. Vrlo je popularan u Americi.

U mnogim slučajevima, glutamat je razlog zbog kojeg je hrana toliko ukusna i ljudi ne mogu da prekinu sa konzumiranjem raznih loših namirnica poput čipsa, grickalica, instant supa i sličnih proizvoda.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *