СРБИ ТРАЖЕ ПОМОЋ ТРАМПА!

SRBI TRAŽE POMOĆ TRAMPA!

20 marta 2017

trump-serbia-6546

Udruženje Srba radnika i invalida rada izbeglih i proteranih iz Hrvatske, koje okuplja oko 30.000 članova u BiH, uputilo je pismo Donaldu Trampu, predsedniku SAD.

U pismu, uz svu prateću dokumentaciju sa brojkama proteranih Srba i taksativno navedenim primerima kako je Hrvatska opljačkala milijarde evra Srbima po raznim osnovama, traže pomoć od Trampa i američke administracije kako bi konačno, posle dve decenije, naplatili od Hrvatske štetu.

U pismu, koje je u posedu “Novosti”, predsednika Trampa upoznaju sa činjenicom da je ukupna šteta od Hrvatske prema proteranim Srbima preko 2,1 milijardu evra.

– Obraćamo vam se kao predsedniku SAD, kao osobi koja se snažno i bespogovorno zalaže za zaštitu stečenih i elementarnih ljudskih prava i kao čoveku koji ima državničko znanje i iskustvo da pomogne da se predmetni problemi aktuelizuju kao eklatantan primer teškog kršenja principa pravde i zakonitosti u tolikoj meri da veoma brojnu populaciju praktički trajno učine obespravljenom, poniženom, odnosno da im se realno i efektivno onemogući pristup pravdi i delotvornost pravnih lekova – navodi se u pismu.

Nikola Puzigaća, predsednik pomenutog udruženja, kaže za “Novosti” da su se odlučili na ovaj potez, jer su u Trampu prepoznali čoveka koji ceni rad i radnička prava i da je pravo vreme da najjača sila sveta, ukoliko bude volje, konačno prisili Hrvatsku da obešteti proterane Srbe.

– Hrvatska je gradila državu na novcu koji su oteli Srbima. Pogazili su sva poznata ljudska prava na koja se pozivaju svetski političari, a Hrvatska nastavlja da gazi po pravima proteranih Srba i sada dve decenije nakon istorijske pljačke srpskog naroda u ovoj državi. Hrvatska uporno ugnoriše sve moguće zahteve Srba za povraćaj, kako imovine, tako i za isplatu zarađenog novca po osnovu penzija, koje su Srbi zaradili u Hrvatskoj. Njihovo pravosuđe je svetski primer kako se može ozakoniti pljačka bivših građana – ističe Puzigaća.

On navodi da, između ostalih dugovanja, na ime predratnih penzionera koji su živeli i radili u Hrvatskoj, a kasnije su proterani, Hrvatska duguje 190 miliona evra.

– Spremni smo da ponudimo i američkoj administraciji da reši naše prbleme na način, ako mogu, da oni isplate dugovanja Hrvatske prema nama, a da onda od Hrvatske naplate taj novac. SAD je najjača sila i ukoliko žele da pomognu, oni to i mogu. Hrvatska se već godinama bahati, i samo dodatno omalovažava Srbe, na sve naše pokušaje da ostvarimo svoja prava. Nadamo se da će naše pismo doći u ruke predsednika Trampa ili njegove administracije. Ovo bi bila velika pobeda za sve obespravljene Srbe koji su živeli i radili u Hrvatskoj – ističe Puzigaća.

OBUSTAVA

PREMA podacima pomenutog udruženja, za 15.000 predratnih penzionera u Hrvatskoj, pre svih Srba, Hrvatska je početkom rata, tačnije u septembru 1991. godine, obustavila isplatu penzija na period koji je trajao 70 meseci i taj novac nikada nije, nakon završetka rata, isplaćen.

SPREMNI NA PUT U VAŠINGTON

PUZIGAĆA kaže da očekuje odgovor nove američke administracije i dodaje da su u pismu predložili i da dođu u Vašington na sastanak sa Trampovim saradnicima, kako bi im ukazali na borbu za elementarna ljudska prava, koja je Hrvatska pogazila.

(Večernje novosti)

 

KOMENTARIJedan komentar

  1. Borka Milankov Crepulja says:

    190 miliona €= 380 miliona Nemackih Maraka , puta 1, 27 $ =482, 6 miliona $ Prema kursu Nemacke Marke 1991 -1995 , ukazuje najmanje 482 miliona $ , Ali u to vreme 1991-1997 godine $ je oscilirao prema Nemackoj Marki*(DEM) od 1, 27 $ do 1, 97 $ za DEM " Pragmaticnim USA treba ispostavit obaveznu realnu sifru potrazivanja za OBESTECENJE ZRTAVA NA OSNOVU OBAVEZUJUCIH USKRACENIH PENZIJA NA OSNOVU ETNICKE PRIPADNOSTI U HRVATSKOJ STO JE IZVRSENI EKONOMSKI GENICID sa kamatama koja godisnje je bila u Nacionalnoj Banci Germany 8% za.godisnje interesec, na penzijama za uskracene Srbima , Hrvatska je ekonomskim genocidom zloupotrebila kapital Penzionog Fonda Hrvatske najmanje oko milijardu $ i po u periodu 1991-1997 godine ! Nema razloga da im Srbsje zrtve oprastaju dug , minimalnu medjunaridnu kamatu od 1991 godine do dana odluke vracanja opljackanih penzionera Srbskih u Hrvatskoj ! To je minimum za bol genocida koji trpe Srbi , njihove porodice punih 26, 5 godina !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *