СРБИ У АМЕРИЦИ ЈАВЉАЈУ: Овде као да је почео рат! НАРОД НАПАДА ПОЛИЦИЈУ! ПОЧЕЛО ЈЕ ДА СЕ ЛОМИ

СРБИ У АМЕРИЦИ ЈАВЉАЈУ: Овде као да је почео рат! НАРОД НАПАДА ПОЛИЦИЈУ! ПОЧЕЛО ЈЕ ДА СЕ ЛОМИ

2 јуна 2020

Обазривост, немир, страх, изрежирани хаос, ово су кључне речи којима тренутну ситуацију у Америци за Спутњик описују Срби из Њујорка, Лос Анђелеса, Лас Вегаса и Чикага с којима смо разговарали поводом жестоких протеста који дрмају САД.

Процењује се да у САД живи готово два милиона Срба иако званични подаци говоре да их је мање. Углавном су сконцентрисани у великим градовима на чијим улицама влада хаос због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда.Њујорк – као 9. марта

Владимир Радовановић у Њујорку се бави селидбама. Прича нам да му посао није стао ни у време коронавируса, па и у време демонстрација ради пуном паром. Пре неки дан нашао се у гротлу протеста на Менхетну.

„Буквално су нас блокирали демонстранти. Изгледало је као некада код нас, нешто мало блажа варијанта 9. марта. Носили су транспаренте, бели, црни и жути људи, били су измешани. Сви су били на улицама, полиција је стајала поред, није знала шта да ради. Ту се осетила нека напетост, међутим, прошло је океј. У понедељак смо прошли кроз центар поново, људи праве барикаде, закуцавали су излоге, на прозоре стављали даске. Полиција је блокирала доста улица. Видим да се припремају за нешто…“, прича Радовановић.

Он тренутно живи у Квинсу, где је смештена велика заједница Срба, ту је, каже, ситуација потпуно другачија. Не осећају се напетост и страх као у многим америчким градовима.

„У Њујорку ништа од тога не постоји. Једноставно, ово је „главни град света“. И ако се нешто деси, верујем да би било краткорочно. Живео сам и у Чикагу, Калифорнији, обишао целу Америку, знам шта је рецимо Чикаго Саут, али овде немам осећај да може да се деси нешто слично као у тим деловима САД. Мада видим много ТВ екипа и репортера у граду, постављену опрему, они сви нешто очекују…“.

Радовановић каже да је много лакше било радити селидбе у време короне, јер је сада, не само због протеста, поново отежан саобраћај, гужва је и нервоза.

„То је у Њујорку највећа промена, то што се вратио у свакодневни ритам“, закључује наш саговорник.

Лос Анђелес – нешто ће се преломити

Милан Вујичић, пре него што се трајно настанио у Лос Анђелесу, живео је у другим градовима, а на тло Америке крочио је 1991. године. Каже да непрекидно прати локална, али и глобална политичка дешавања, па не жели да, буде у „машинерији“ протеста. Ово што се дешава могуће је и физички заобићи, јер Лос Анђелес је по површини један од највећих градова света, каже Вујичић.

„Кад ескивирате те тачке, нема проблема, ништа није проблематично. Осети се мало већа обазривост код људи, али не претерана. Ово са коронавирусом као да је била некаква припрема, увод у ово што се сада догађа. Зато и није толико шокантно. Људи ово сада прихватају као неку реалност. Већина је против овог разбијања радњи и хаоса који се изазива, не мислим на протесте због догађаја који је био повод“, каже Вујичић.

Милан Вујичић из Лос Анђелеса није забринут због протеста, јер верује да се многим Американцима у време изолације избистрила слика света, да другачије да размишљају о многим стварима.

Он додаје да су у зонама протеста власници поставили даске на прозоре својих радњи, као у другим градовима. И полицију није могуће видети ван центра, односно пословне зоне града. Једна чињеница ипак указује да је у граду ситуација ванредна.

„Мирније је него иначе. Ево, сад ми је отворен прозор, стан је у приземљу, између две улице, ни један аутомобил не пролази, потпуно је тихо“, каже.

Србин из Лос Анђелеса додаје да људи око њега имају осећај да ће се ствари на неки начин сада преломити, јер конфликти вуку дубоке корене. Али, на коју страну, још се не зна.

„Захваљујући интернету и алтернативним медијима, сајтовима, ствари су кренуле у добром правцу. Американци су услед короне били у кућама, па су почели да јуре информације. Избистрила им се слика виђења света и чини ми се да су почели другачије да размишљају о многим стварима“, каже Вујичић.

На крају разговора за Спутњик каже да генерално ипак није забринут због тренутних дешавања. „Нисам наоружан, али се не бојим“, каже у шали.

Лас Вегас – „мртав град“

Град греха и светлости, Лас Вегас, доживео је велики ударац због коронавируса, јер се цела привреда заснива на туризму. Давор Ђапа, који је овде стигао после живота у више америчких држава, каже нам да пре свега треба приметити да је из званичних медија коронавирус потпуно нестао.

„Требало би да је то и даље тема, због економије, јер посла има само за оне који раде у продавницама и салонима лепоте. Још не раде ни лекари, а отварање коцкарница и хотела, главног извора прихода, требало би да се деси у четвртак. Дакле, Лас Вегас је мртав град, осим када су у питању протести“, каже Ђапа који је у САД стигао из Панчева пре 25 година.

Он додаје да је очигледно да је систем у потпуном хаосу, држава је морала да изведе Националну гарду на улице, на којима дивљају они који три месеца нису смели ни да провире из куће. Уведен је полицијски час, од девет увече до шест ујутро.

„Што се тиче оних који протестују, то су углавном људи старости између 20 и 40 година, они који немају шта да изгубе, а они који раде, уопште се не баве овом темом. Међу демонстрантима су и они који чекају социјалну помоћ, јер су остали без посла због короне, али мој је утисак да су многи дошли са стране, организовано. Усуђујем се чак да их назовем плаћеницима, јер раде све како би у граду настао хаос. Нема јасног, никаквог духа протеста, него, ако пролазиш и имаш аутомобил – „аха, сад си мој, почиње малтретитрање“.

„Лас Вегас је мртав град, сви чекају четвртак за када је најављено отварање коцкарница“, каже за Спутњик Давор Ђапа, Панчевац који у САД живи већ 25 година.

Ђапа додаје да ситуацију у целој земљи, као већина Американаца који, како каже, мисле својом главом, прати на алтернативним медијима, јер државни не дају праву слику о дешавањима.

„То зна свако ко се приближио протесту, када видите ту масу, јасно вам је да су догађаји монтирани и да је боље да се склоните, посебно ако сте белац. Овај почетни бунт због убиства користе веће силе од оних које видимо у медијима, тако да, не очекујем ништа добро, макар док не прођу председнички избори“, каже Давор Ђапа за Спутњик.Чикаго – ванредно стање

Мишо Колунџија живи у Шеревилу у Индијани, а ради у Илиноису, у Чикагу, који је удаљен само тридесет миља од његове куће. Затекли смо га на повратку с пута у Аризону.

„Управо сам дошао са аеродрома. Свака продавница има барикаде, са камионима, та слика подсетила ме на почетак рата у Хрватској. Занимљиво је посматрати протесте и стање безбедности у све три државе. У овој ситуацији гледам општу слику, у Аризони, где постоји Закон о ношењу оружја, сви наоружани су без дозволе, у Илиноису, где не може да се носи оружје, 30 убистава прошлог викенда“, наводи Колунџија.

Што се тиче ситуације у Чикагу, у који сваки дан одлази због посла, каже да је очигледно да је у току нека врста ванредног стања.

„Полицајци су паркирани око продавница у сваком блоку. Немам утисак да је ово природна реакција на немили догађај, ово очигледно неко организује, неко коме немири одговарају, а младим људима не треба много да се запале. Људи су почели да осећају страх. Види им се страх у очима, осврћу се око себе док стоје на црвеном светлу на семафору“, каже Колунџија за Спутњик.

Полицајци повређени у Сент Луису, Бронксу, Бафалу

Четворица припадника полиције рањена су у пуцњави у Сент Луису. Они су пребачени у болницу после обрачуна са групом наоружаних демонстраната.

У Њујорку, црни аутомобил прегазио је полицајца у Бронксу. Пребачен је у болницу и његово стање је описано као стабилно, саопштила је полиција.

У Бафалу, такође у држави Њујорк, двојица полицајаца су повређена пошто је у њих улетело возило, чији је возач ухапшен.

(Спутњик)

KOMENTARI6 коментара

  • Milan says:

   Izneli su šta misle i osećaju naši ljudi, nema u tome zlobe. Nego ti imaš problem, neobjektivan si i uvredljiv jer želiš biti siguran u svoj izbor.

 1. Slobodanka says:

  Analitičari ne isključuju mogućnost da iza nemira stoje politički tehnolozi čiji nalogodavci žele da sruše Donalda Trampa na predstojećim izborima. Posle crnačkih demonstracija u Fergusonu 2014 godine radilo se na formiranju ultraradikalnog levog krila unutar Demokratske stranke koje bi na ulicama predstavljali mladi političari, crnci aktivisti, studenti i pripadnici Antife. Izgleda da sada to i jeste najorganizovanija snaga na ulicama američkih gradova. U Vašingtnu i više drugih gradova primećeni su i agenti u civilu, ali nije jasno za koga oni rade. U SAD je svaka masovna crnačka pobuna mini rat, crncima već decenijama sugerišu glasajte za Demokrate jer Republikanci su rasisti. Tvorac slogana "I crni životi su važni" Al Šarpton kojeg mnogi smatraju profesionalnim provokatorom i organizatorom ovih nereda - primao je novac od Džordža Soroša i slikao se sa Barakom Obamom. Inače ovi dogadjaji propraćeni su optuživanjem lično Trampa da unosi "mržnju u društvo" i da je "glavni rasista".

 2. E.Lirsch says:

  Znao sam ja da ce to oni da rese "demokratski"

 3. Zorana says:

  Srbi i srbijanci gde god zive ili lazu namerno ili ne znaju sta vide pa lupaju u neznaju. Stalno se sramote.

 4. uddu says:

  Evo šta meni kažu prijatelji i rodbina koje imam u razlićitim delovima Amerike.;-Ima protesta,to je istina,to i njima kažu.Ali,svi ti protesti za koje su oni samo čuli (ne i videli)su u većim gradovima gde žive crnci,portorikanci...Prosečan,normalan belac,radnik,njemu ne pada na pamet da protestvuje.Kod njih se normalni ljudi boje milicije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u