Srbi u kosovskoj policiji

Srbi u kosovskoj policiji

20 decembra 2013

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

Pre nedelju dana je Vlada Srbije na svojoj sednici donela odluku koja verovatno predstavlja jedinstven slučaj u svetu da je najviši izvršni organ jedne suverene države otpustio pripadnike svoje policije i praktički im naredio da se priključe policijskim strukturama jedne druge paradržave.

Naravno, radi se o tome da je srpska Vlada, u želji da sprovede Briselski sporazum, naložila Ministarstvu unutrašnjih poslova da do kraja ove godine prekine radni odnos srpskim policajcima iz južne pokrajine. Da stvar bude još gora, njima je preporučeno da se uključe u rad policije samoproglašene države Kosovo.

Dakle, ministar Aleksandar Vulin je rekao da je Vlada Srbije od Srba na Kosmetu koji su do sada bili zaposleni u MUP-u Republike Srbije, zatražila da se integrišu u policiju Kosova, te izrazio uverenje da će „integracija uspeti u stopostotnom iznosu“, i još je istakao da veruje da ćedosadašnji pripadnici srpskog MUP-a prihvatiti integraciju u kosovsku policiju zato što, kako je kazao, „poštuju državu Srbiju i poštuju svoju Vladu“.

Međutim, ono što je ministar Vulin tom prilikom izostavio da kaže, to je činjenica da će ubuduće njihova „država“ koju će „poštovati“ biti samoproglašena Republika Kosovo, a njihova vlada će od sada biti ona kojom predsedava Hašim Tači u Prištini.

Da je to tako, vidi se iz zvaničnih dokumenata kojima je osnovana Policija Kosova, kao i iz zvaničnih odrednica kojima se ona i danas rukovodi. Pogledajmo dakle samo neke od njih.

Na službenom sajtu takozvane vlade Republike Kosovo se između ostalog kaže da se Policija Republike Kosovo u svom delovanju rukovodi načelima koja su predviđena njenim Ustavom i zakonima. Takođe na zvaničnom sajtu kosovske policije u koju srpski ministar Vulin i premijer Dačić pozivaju srpske policajce, javno je postavljen i dokument u čijem zaglavlju piše „Skupština Republike Kosovo“, a koji svedoči o nastanku i karakteru Policije Kosova. U njemu se doslovno kaže sledeće: „Skupština Republike Kosovo, na osnovu člana 65 Ustava Republike Kosovo, a u cilju uspostavljanja zakonskih pravila o policiji Republike Kosovo, usvaja Zakon o policiji, koji ima svrhu osnivanje policije Republike Kosovo“.

Dakle, kada se sve to ima u vidu, onda je teško prihvatiti kao istinitu konstataciju premijera Ivice Dačića da je Briselski sporazum, u kome je predviđena integracija srpskih policajaca u kosovsku policiju – „statusno neutralni sporazum“. Isto tako je teško poverovati i u njegovu izjavu da navodno „to ne znači da srpski policajci time priznaju Republiku Kosovo“.

Uostalom, prvih 16 Srba koji su po nagovoru srpske Vlade već pristupili Policiji Kosova već su potpisali zakletvu i saglasnost sa principima kosovske policije, te započinju trening u Akademiji Kosova za javnu bezbednost u Vučitrnu, „da bi se upoznali sa zakonodavstvom i procedurama kosovske policije“.

Što se tiče zakonodavstva kosovske policije, iz malopre navedenih dokumenata se vidi da je reč isključivo o zakonodavstvu nezavisne Republike Kosovo, a kada se radi o „procedurama“ te iste policije, najbolje bi bilo navesti samo nekoliko njenih postupaka u poslednje vreme. Podsetimo, prošle godine su Srbi morali da idu goli na Gazimestan, jer im je ta ista kosovska policija skidala majice, a ove godine je kosovska policija posle božićne liturgije u Gračanici privela više Srba.

Ali bez obzira na sve, Vlada Srbije do Nove godine otpušta srpske policajce sa Kosova i Metohije iz MUP-a Srbije i upućuje ih da radno mesto potraže u Policiji Republike Kosovo. To izgleda navodi na zaključak da je Briselski sporazum, koji je potpisan sa Hašimom Tačijem pod kapom Evropske unije, jači od zdravog razuma, a pogotovo od važećeg Ustava Republike Srbije.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *