СРБИ УЈЕДИНИТЕ СЕ: Запад спрема удар на Републику Српску!

SRBI UJEDINITE SE: Zapad sprema udar na Republiku Srpsku!

16 avgusta 2015

republika-srpska-srbija_660x330Zapadne sile iskoristiće 20. godišnjicu Dejtonskog sporazuma za novi pokušaj smanjenja nadležnosti RS i jačanja institucija u Sarajevu, saznaje “Blic”.

Ova godina prepuna je “okruglih” godišnjica nekih od najvažnijih događaja iz ratnih devedesetih. Posle Srebrenice i “Oluje”, u novembru na red dolazi Dejtonski mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovinu.

Već od septembra, treba očekivati niz inicijativa, i na međunarodnom planu i u BiH, koje će zapravo predstavljati udar na Republiku Srpsku, rekli su diplomatski izvori. RS i njen predsednik Milorad Dodik doživljavaju se na Zapadu kao glavni kočničari za uspostavljanje “funkcionalne BiH” i to jer insistiraju na svojim maksimalnim nadležnostima u okviru Dejtonskog sporazuma.

– Uslovi za izmenu Dejtona sada ne postoje. Reč je o međunarodnom pravnom aktu koji se ne može menjati bez pristanka Srbije i Rusije – saglasni su sagovornici.

Ipak, kako dodaju, očekuje se da će u susret 20. godišnjici u raznim međunarodnim forumima, počev od okruglih stolova u uticajnim institutima, preko javnih obraćanja političara, pa do zvaničnih institucija poput Evropskog parlamenta, biti stvarana atmosfera za ponovni pokušaj ustavne reforme u BiH.

Konkretna obeležavanja ove godišnjice još se dogovaraju. Mogućnost koja se na Zapadu ozbiljno razmatra je da u Savetu bezbednosti UN bude doneta rezolucija o Dejtonskom sporazumu. Za razliku od britanske rezolucije o Srebrenici, koja zbog Rusije nije prošla u SB UN, ovde bi glavnu reč vodili Amerikanci.

– Rezolucija je jedna od opcija o kojima se razmišlja. Ipak, nakon ruskog veta u Njujorku na takav dokument o Srebrenici, kao i na rezoluciju o obaranju malezijskog aviona, kada je shvaćeno da se Moskva ne libi da spreči sve što joj se ne dopada, ova inicijativa je dovedena u pitanje – objašnjavaju sagovornici.

Predsednik RS Milorad Dodik nedavno je potvrdio da ima saznanja da se razmatra donošenje rezolucije o Dejtonu u SB UN.

– Očigledno je da će različiti faktori inicirati neki tekst o Dejtonskom sporazumu, 20 godina posle, pred Savetom bezbednosti. Nadam se samo da će se postići opšti konsenzus o tome i da neće biti kao što je bilo sa rezolucijom o Srebrenici, koja je odbijena zato što nije bila usaglašena. Ona je bila deo gledanja samo jedne strane, koja je pokušala da je nametne – rekao je Dodik.

(Blic)

KOMENTARI3 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Referendum za odvajanje RS i pripajanje Srbiji na čelu sa Vladom Nacionalnog Spasa.

  2. milan says:

    Treba donijeti rezoluciju SB UN o odvajanju RS iz sastava BiH. Sve u skladu sa Dejton-skim sporazumom!

  3. krofi says:

    Referendum da ,ali na nivou Republike BIH,a ne nivou entiteta koji je zasnovan na fašističkim temeljima.Uskoro ćete vidjeti da sam u pravu MILANE I ZA SRBIJU.Bićete manji od makovog zrna fašisti idiotski.Lahko je bilo pobijati nedužne civile barbari prokleti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *