SRBI UVEK NAJGORI: Srpski đaci među najgorima po istraživanju

SRBI UVEK NAJGORI: Srpski đaci među najgorima po istraživanju

30 januara 2014

001-skola-ucionica-lePrema istraživanju Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), đaci u Srbiji spadaju u nesrećnije koji su među najgorima po rezultatima PISA testiranja.

Do ove statistike, OECD je došao upoređujući rezultate ankete školaraca na pitanje da li se osećaju srećno u školi, sa posednjim rezultatima PISA testiranja.

Srpski đaci su među nesrećnijima, a pritom imaju rezultate koji su među najlošijima. Da podsetimo, učenici iz Srbije su u okviru Međunarodnog programa procene postignuća učenika za 2012. u sve tri oblasti – matematičkoj, čitalačkoj i prirodno-naučnoj pismenosti postigli rezultate ispod proseka.

Na čelu liste najgorih škola sa najnesrećnijim učenicima su Katar, Argentina, Kipar i Grčka, a slede Slovačka, Rumunija, Tunis, Rusija, Crna Gora i Jordan.

PISA testove su među 65 zemalja, najbolje uradili tinejdžeri iz Šangaja, najvećeg kineskog grada, dok su najgori bili Peruanci. Sa druge strane, najsrećniji učenici su u Indoneziji, dok su najnezadovoljniji u Južnoj Koreji.

Najbolje škole sa najsrećnijim učenicima na svetu, prema istom istraživanju, nalaze se u Singapuru, Tajvanu, Švajcarskoj i Hong Kongu, kao i u Lihtenštajnu, Šangaju, Japanu, Islandu i Vijetnamu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *