Srbi, zar stranac, čuveni Tom Hanks, treba da vam drži lekciju iz patriotizma

Srbi, zar stranac, čuveni Tom Hanks, treba da vam drži lekciju iz patriotizma

19 februara 2013

ratko-dmitrovic-300x241Piše: Ratko Dmitrović

To je nezabeleženo, neviđeno, to će u budućnosti da se izučava raznim povodima; kao kukavičluk, nedostatak nacionalne svesti, poremećaj ličnosti, poltronstvo ničim ograničeno, besčašće, fenomenološka pojava zabeležena jedino u Srbiji. Da, govorim o Kosovu i Metohiji, o odnosu srpskih političara i inteligencije ( ove “građanske”, anacionalne, od čijeg poltronstva i amoralnog smrada već 12 godina ne možemo da živimo) prema delu države Srbije koji je pod privremenom okupacijom.

Nikada pre, nigde u svetu, nije se čulo da se jedna okupacija od strane političke elite okupiranog naroda proglašava faktičkim stanjem pred kojim, jelte, nema odbrane.

Evo već 12 godina ni jedan političar koji se u Srbiji dokopa vlasti ne sme da kaže da je Kosovo okupirano ( a jedino je to adekvatan pojam) i da će se Srbija, ustavno i zakonski, na ovaj ili onaj način, kad-tad, vratiti na to Kosovo. Zašto ne sme? Koga se plaše? Amerikanaca, Nemaca, Engleza?

Šta dobijaju za tu neobjašnjivu snishodljivost? Zar račune ne polažu pred svojim narodom, na izborima? Nije valjda da im je važnije šta će im reći Angela Merkel nego Živojin iz Vranja, Bogdan sa Zlatibora, Steva iz Bačke Palanke. Ili sam ja isuviše naivan?

Kako to da jedan svetski poznati glumac, veliko holivudsko ime, dvostruki oskarovac, Tom Hanks sme da kaže ono što ne sme ni jedan srpski političar. Pa on rizikuje više od ovdašnjih Srba zapetljanih u smrdljive, lepljive kučine dnevne politike, one koja ima samo jedan cilj; da na sledećim izborima obezbedi ulazak u Skupštinu.

Već dve decenije Holivud porađa, uz ostale, i filmove o Srbima, kao dželatima savremene Evrope, monstrumima koji nemaju druga posla do ubijanja pripadnika drugih, malih, čemernih, demokratiji okrenutih naroda.

Spojite to sa Hanksom, njegovim profesionalnim i privatnim životom i videćete da je čovek pre neki dan, iznošenjem stava o Kosovu i Srbima, lično rizikovao više od svih srpskih političara zajedno. Šta je rekao?

-Nekad su na Kosovu živeli Srbi, podizali svoje manastire, imali svoje kraljeve a onda su došli Albanci i proterali Srbe. Krajem 20 veka na Srbe su padale i NATO bombe ali oni i dalje ne žele da priznaju da je Kosovo samostalna država i govore, “Kosovo je Srbija”, poput Jevreja nekada, koji su se na kraju ipak vratili u svoju zemlju, pa možda to bude slučaj i sa Srbima-kazao je Hanks.

Izgovoriti ovo u Holivudu, javno, pred kamerom, za jednog američkog glumca neuporedivo je veći rizik od rizika jednog srpskog političara koji bi isto to rekao Angeli Merkel u lice. Nemica ionako Srbima ne veruje, sastaje se sa njihovim političarima zato što ponekad i to mora. Srbi su za Nemca niža vrsta, zauvek neprijatelji, narod koji-setite se Klausa Kinkela- “treba baciti na kolena”. Šta god Srbin da ponudi, Nemac će tražiti još. Koliko god se ponižavali, Srbi pred Nemcima nikada neće biti ono što su, na primer, Hrvati.

Odavno verujem, pričam i pišem da je srpska politika u odnosima sa svetskim moćnicima, poslednjih 12 godina radila i pokušavala sve, stalno dajući a ništa ne dobijajući, samo jedno nije- nije zauzela čvrst stav, utvrdila linije preko kojih se ne ide.

Zar je toliko teško ponavljati-Srbi od svojih političara ništa drugo i ne očekuju- ovo što je kazao Tom Hanks, čovek koji Srbiju nikada nije ni video?

Ali, mučeni Hanks izgleda ne zna da je dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU važnije i od Kosova i od Metohije. O Vojvodini ćemo na jesen.

KOMENTARI2 komentara

  1. david petar says:

    Vec odavno tvrdim da u Beogradu necete naci sto(100)ljudi koji nece reci,,sta ce nam Kosovo to je trebalo davno dati,,a taj broj je obrnuto proporcionalan udaljenosti periferije prema centru.Nazalost,moram reci,da i ovdje u Evropi taj rajinski mentalitet sa primjesama autosovinizma preovladava.Vazalstvo je izgleda sustinsko svojstvo Srba od M.Kraljevica do Nikolica i Vucica. Prije vise od dvjesta godina I.Kant je postavio cuveno nacelo,,racionalno bice se nikad ne smije upotrebiti kao sredstvo bez njegove saglasnosti,cak ako je to na dobrobit drugih,,.Ali vecina Srba nije emancipovana na tim nacelima...

  2. Dejan Bratic says:

    Jos da je Tom Hanks to stvarno rekao, bilo bi sjajno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *