СРБИЈА БИ КУПИЛА РУСКО И КИНЕСКО НАОРУЖАЊЕ, али постоји један велики проблем

SRBIJA BI KUPILA RUSKO I KINESKO NAORUŽANJE, ali postoji jedan veliki problem

28 aprila 2019

Kupovina kineskih raketnih sistema je dobrodošla, ali Srbija mora da pazi da tom kupovinom ne prizove američke sankcije. U tom smislu bi trebalo tumačiti i izjavu srpskog predsednika datu u Pekingu.

Jedna od tri ključne tačke u razgovorima srpskog i kineskog predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga jeste, pored kineske podrške u odbrani teritorijalnog integriteta Srbije i dolaska novih investicija — saradnja u nabavci vojne opreme i naoružanja.„Predsednik Kine dao je zeleno svetlo za vojnotehničku saradnju sa Srbijom“, rekao je Vučić u Pekingu.

„Već nabavljamo dve bespilotne letelice, tražili smo od Kineza transfernu tehnologiju i nou hau za našu bespilotnu letelicu ’Pegaz‘, a razmišljamo i o kineskim raketama srednjeg dometa zemlja-vazduh.“

Kako Večernje novosti nezvanično saznaju, Srbija je zainteresovana za kupovinu kineskih dronova „Ving lung“, kao i za PVO sistema FK300.

Za srpski dron „Pegaz“ iz Kine bismo mogli da nabavimo i elektroniku i avioniku, objašnjava nam vojni analitičar Miroslav Lazanski. Prema njegovim rečima, u obzir bi mogla da dođe i kupovina vođenih projektila, jer „Pegaz“ je izviđački dron koji nije naoružan.

Za razliku od „Pegaza“, koji je čist izviđački dron, „Ving lung“ je borbeni dron, sličan američkom „Predatoru“.

Raketni sistem FK300, prema mišljenju Lazanskog, manje je sofisticiran od ruskog S300, ali je zato i osetno jeftiniji.

Međutim, Lazanski upozorava i na izjavu srpskog predsednika, koji je rekao da se razmišlja o kupovini kineskog naoružanja uz zadršku da treba pripaziti da Srbija time ne izazove sankcije nekog drugog, najverovatnije Amerike.

„On je rekao da ćemo razgovarati o tom sistemu ako kupovinom ne ugrožavamo odnose sa drugim državama i u smislu da nam se nametnu sankcije. Jer Amerikanci su rekli svima onima koji kupuju rusko oružje da će dobiti sankcije. Čak i Egipćanima. Mi kupujemo ruske sisteme i zasad, hvala bogu, izbegavamo sankcije. Ali ako bismo podigli nivo kupovine i počeli da kupujemo od Kineza, ne znamo da li bi nas Amerikanci stavili pod neku vrstu ekonomskih sankcija. Tako da je priča o tom sistemu još pipanje terena, ali se još nismo odlučili da kupimo taj kineski sistem“, komentariše Lazanski.

Voleo bih da kupimo raketne sisteme i od Rusa i od Kineza, ali u tom pokeru moramo da pazimo da ne izazovemo ekonomske sankcije Amerike i Zapada, pa da budemo na većoj šteti nego na dobiti, zaključuje Lazanski.

(Sputnjik)

KOMENTARI15 komentara

 1. samostalan says:

  Vucko je objasnio, Ameri odlucuju o svemu. Ja ne razumem zasto Kinezi i Rusi uopste razgovaraju sa njim, cak i formalno?

  • Ivke says:

   Daj Boze da nam sada udare sankcije

   • Ivke says:

    Oporavili bi smo se kao i ruje

 2. petrovgrad says:

  Sve dok je MMF u Srbiji, nema tu puno prostora za samostalnost. Koliko puta su neši zvaničnici izjavili ... Mi bi povećali plate i penzije, ali nedaju iz MMF. Zna se Nataša Kandić, Milićka i ostali iz NVO ne dobijaju novac što su lepe i pametne, već što kontrolišu Srbiju i prijavljuju zapadu.

 3. Velika Metla says:

  Srbija ima hrane za ceo svoj narod,tako da naci-amerikanci mogu da obrišu "pozadinu" s njihovim sankcijama! Uskoro će početi sami sebi postavljati sankcije,jer neće više biti države na dunjaluku kojoj nisu postavili sankcije! Navikli oni na to!

 4. Đorđe says:

  Znači moramo sami da izmislimo svoje sisteme odbrane i pokorimo svet kao što ga je Nole pokorio u tenisu. Kao što nam je bog dao genija u tenisu da će nam bog i raketnog genija. Što nas više uništavaju i prete,pljačkaju i otimaju Srpski narod je jači, ne treba se oslanjati na nikog posebno ne na kinu niko se neće žrtvovati za nas, svi će mirno gledati kako nas uništavaju kao i do sad. Jedini spas je u nama samima i bog će nam dati genija i spasioca koji će svojim umom pokoriti đavole. Imamo razloga da verujemo u takav spas jer nam je i dosad bog davao spasioce i najveće svetske umove i ljude ogromne volje i snage kao što je Novak.

  • Cp6a says:

   Da li možemo sami? Videli smo da baš i ne možemo. Od toga je prošlo 20 godina. Niti smo mi ojačali, niti su oni u odnosu na nas oslabili. Promenilo se jedino to što su nam prijatelji na istoku, od kojih nam je jedan brat, ojačali i to nam daje nadu i izvanrednu priliku. Ali se potpuno slažem, volja za odbranom srbskih teritorija mora da postoji i da jača, a onda će i prijatelji mnogo lakše da pomognu.

   • Velika Metla says:

    Srba,upravo tako! Mnogo veći narodi se ne mogu sami odupreti neprijatelju! Pa ni naci-amerika sama ne napada nikoga,nego uvek ima uza sebe ove bede od nazovi naroda,koji odrađuju prljave poslove za njih!

 5. opet ja says:

  A šta će nam to naoružanje kada Vučko neće da oslobodi Kosovo??!! I ne samo to, nego zdušno pomaže potpunu nezavisnost i šuruje sa Tačijem i njegovim narko klanom.

  • JOS says:

   Da zaludjuje glupe Srbe, dok u medjuvremenu ne potpiše poklanjanje Kosova Šiptarima. Prvo su kenjali o S-300, a sad će da seruckaju o Kineskom oružju. A to oružje može jedino da se upotrebi protiv NATO pakta, za koji ova vlast i radi. Dakle - duplo golo.

  • Cp6a says:

   Akutni problem koji treba da se reši je da se šipanze nekako nateraju da ne maltretiraju tamošnje Srbe, jer oni to hoće da iskoriste kao pritisak na nas da ih priznamo. Zato nam oni i ne daju zamrznuti konflikt. U uslovima mira i sigurnosti za Srbe, vreme radi za nas. Šipanze sem dilovanja ne znaju ništa da rade, pa ni hranu da proizvode. U takvim uslovima, mnogi bi se razbežali po svetu, a ostali, uz vojni pritisak i odgovarajuću našu ponudu, mogli bi da ne pružaju otpor vraćanju pod naš suverenitet, jer su oni ranije mogli da prosperiraju samo preko naših leđa. Kako ih obuzdati, kad amerima i zapadu to ne odgovara? Ne znam, verovatno jasnom pretnjom da će naša vojska da uđe ako zatreba. Tu nam ide u prilog prošlost, jer se nismo uplašili snage NATO-a i ušli smo sa njima u rat. Dakle nismo blerferi, nego ozbiljni u nameri da sačuvamo Srbe na Kosmetu. Ide nam u prilog i to što nacisti mogu da vide da i pored njihove žestoke propagande u našim medijima za proteklih 20 godina, Srbi su i dalje orijentisani, ne mogu da smisle zapad, nemaju nameru da predaju Kosmet i da su mnogi voljni da ga vojno brane. Možda u medijima izgleda da nije tako, ali sam siguran da jeste. Takođe, šipanzama treba poslati jasnu poruku da se svet menja u našu korist, da se nikad nećemo odreći Kosmeta, da smo strpljivi i uporni, što se vidi iz istorije, da paze šta rade jer od toga zavisi šta ćemo sa njima kad se tamo vratimo. Naše školstvo takođe treba da da doprinos našem cilju, da pošalje poruku da smo u vezi sa tim ciljem veoma ozbiljni i da spremamo naredne generacije da se bore za njega ako bude trebalo. Ne mogu da verujem da bi Vučić smeo da se igra sa Kosmetom, jer bi mu to bilo zadnje, siguran sam da to zna. Ne bi mu tu pomoglo ni milion otvorenih fabrika i autoputeva. Zato aj sa malo manje ostrašćenosti da ga pustimo da radi, ali da i dalje pažljivo pratimo šta radi.

 6. Olimpiakos says:

  To je trebalo kupiti pre 30 godina. Sad je kasno!

 7. rodja says:

  "Voleo bih da kupimo raketne sisteme i od Rusa i od Kineza, ali u tom pokeru moramo da pazimo da ne izazovemo ekonomske sankcije Amerike i Zapada, pa da budemo na većoj šteti nego na dobiti, zaključuje Lazanski." E MOJ lAZO! ŠTA TO SRBIJA UVOZI ILI IZVOZI U USA? ILI ĆEMO OSTATI BEZ "PODRŠKE mmf i svetske banke, naših tlačitelja? Ili ćemo ostati bez "prijatelja mikrona i skuta merkelove"? Da li bi Srbija trebala "paziti da se četvrti rajh ne bi uvredio"? Pritiskaju nas samo tako! Da li je to "budućnost Srbije"? Samo da se zna, da Srbija ima najjača oružja: hleb, mleka i meso. Naravno, ako država ne bude prodavala zemlju strancima, kao što je prodala pkb! Nek se zna, da Srbija već ima i mlade, i stare raketne genije. Samo im treba dozvoliti da rade, a ne penzionisati i puštati u beli svet!!! A Natašu Kandić, Milićku i ostale NVO zabraniti i oterati iz Srbije.

 8. samostalan says:

  Taci i Pacovi ce vladati Sbijom uskoro. I kad bi hteli od Vucica ne mogu biti gori.

 9. petrovgrad says:

  Da nije naše Kosovo, što bi tražili da im ga damo. Je.. ih situacija što je naše. Suština zahteva zapadnoevropskih bitangi je da Srbija nestane. Onog trenutka kada bi priznali Kosovo, istog trenutka bi pristali sa činjenicom da Srbija više nepostoji. To nikada neće proći. Milošević je povratio državnost Srbije i od tri dela napravio da bude cela. To niko više neće ispustiti. Nije Milošević, nije Đinđić niti oko posle njih.To je isuviše važno pitanje da bi se neko olako odrekao postojanja države Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *