„Srbija bi vojno intervenisala u dejtonskoj BiH ako bi došlo do stvaranja radikalne islamske države“

„Srbija bi vojno intervenisala u dejtonskoj BiH ako bi došlo do stvaranja radikalne islamske države“

25 septembra 2013

FoNet/AP-DEJTON-GODIŠNJICAHrvatska i Srbija bi vojno intervenisale u dejtonskoj BiH ako bi došlo do stvaranja radikalne islamske države, stoji u izveštaju CIA od 1. maja 1996. godine Bilu Klintonu, predsedniku SAD.

Radi stavljanja stvari u kontekst, važno je napomenuti da je ovaj izveštaj Klintonu upućen nekoliko meseci pre američkih predsedničkih izbora, a uspešna priča u vezi s Dejtonskim sporazumom je bilo važan segment izborne kampanje.

„Ako njihovi sunarodnici u BiH budu u opasnosti od poraza u slučaju nastavka borbi ili u slučaju stvaranja radikalne islamske države, Hrvatska i Srbija bi vojno intervenisale“, stoji u memorandumu.

Kako je otkriveno u ovom dokumentu, SAD su ozbiljno bile zabrinute da bi Dejtonski sporazum mogao propasti zbog loše implementacije u civilnom delu sporazuma.

„Ako ne dođe do poboljšanja u civilnom aspektu, povećaće se disproporcija uspeha u vojnom delu oko razdvajanja zaraćenih strana i civilnog dela. Do decembra očekujemo dalje pogoršanje političkih dogovora iz Dejtona“, navodi se u izveštaju. Pod pogoršanjima, oni podrazumevaju pojačanje nepovjerenja u FBiH i rast uverenja u Zagrebu da Bošnjaci, u stvari, nameravaju izgraditi islamsku državu.

„Bosanski Srbi su umorni od rata, ali plaše se da će ekonomski i politički patiti u ujedinjenoj BiH i mogli bi umesto toga favorizovati ujedinjenje sa Srbijom i Crnom Gorom“, ističe se u analizi.

Dalje, oni smatraju da bi takav razvoj događaja doveo i do otežanog povratka izbeglica, te do daljeg jačanja nacionalista u zemlji, odnosno do jačanja SDA kod bošnjačke populacije i HDZ-a kod hrvatske. Posebno ih brinu nacionalističke snage u RS, ističući da stalno prisustvo u javnosti Radovana Karadžića i Ratka Mladića „ugrožava kredibilitet Dejtonskog sporazuma“.

„Mladić ima bespogovornu podršku među svojim snagama, a Karadžić drži moć kroz birokratsku kontrolu SDS-a, što mu omogućava da marginalizuje svoje političke protivnike“, navodi se u analizi. Zanimljivo je da u ovom delu očekuju pomoć Slobodana Miloševića, nadajući se da će morati primeniti veći intervencionistički princip da pojača kontrolu nad političkim tokovima u RS.

Osim toga, navode da to ugrožava i izgradnju centralnih institucija, što je, kako ističu, garancija opstanka BiH kao multietničke države. Upozoravaju da je jedini način zaustavljanja političkih trendova ka podjeli zemlje upravo jača implementacija civilnog dela sporazuma.

„Međutim, sve je više dokaza da je jaz između IFOR-a i IPTF-a (međunarodne policije) sve veći u delu koji se odnosi na stvaranje lokalnih policijskih snaga i adekvatne logističke podrške“, navode u dokumentu za predsednika Klintona.

U memorandumu je poseban deo posvećen programu „Opremi i obuči“, čiji je cilj omogućiti Bošnjacima nabavku oružja, kako bi, kako je navedeno, tokom 1997. godine ili nešto kasnije postigli balans prema srpskim snagama. Iako je rat završen, nastavak ovog programa pravda se obavezama prema Bošnjacima i smanjenju iranskog uticaja u BiH.

„Program ‘Opremi i obuči’ je uslov koji su nam Bošnjaci postavili za učešće u Dejtonskom sporazumu. Zbog toga bi prekidanje programa smanjilo našu mogućnost da utičemo na njih, a istovremeno bi došlo do povećanja radikalnog islamskog, a posebno iranskog uticaja, te do smanjenja šansi za zajedničku vojnu strukturu u FBiH“, navedeno je u dokumentu.

Hrvati uništili pola Mrkonjića i Šipova

Hrvatska vojska i bosanski Hrvati su sistematski sprovodili politiku spaljene zemlje u Mrkonjić Gradu i Šipovu, stoji u dokumentu CIA iz 29. decembra 1995. godine, pozivajući se na izvještaje UN-a.

„U tim područjima koja će biti vraćena Srbima uništeno je skoro pola Mrkonjića i Šipova. UN zvaničnici izvještavaju da su paljenja nešto smanjena nakon potpisivanja mirovnog sporazuma. Bosanski Srbi su palili kuće u Vranićima i Kolovaricama u blizini Goražda, u područjima koja će biti vraćena pod kontrolu bosanske vlade“, ističe se u dokumentu.

SAD tajno naoružavale Bošnjak

Zbog bezbednosti svojih vojnika u misiji IFOR, SAD bi u programu „Opremi i obuči“ učestvovale prikriveno i koristeći spoljne ugovarače, zaključili su direktori Odbora za nacionalnu bezbednost administracije u memorandumu od 16. novembra 1995.

Tako je odlučeno da SAD neće potpisati formalni sporazum s Vladom BiH (Bošnjacima), već će se truditi da zadrže „niski profil“, i da deluju „iza scene“.

Program je trebalo da počne da se sprovodi 90 dana nakon razmeštanja IFOR-a u BiH, a u planu je bila i transparentnost prema „svim stranama u shvatanju značaja vojne stabilizacije“.

(Nezavisne noovine – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *