Србија ће банкротирати!

Srbija će bankrotirati!

8 oktobra 2015

bankrot srbija 56Kada jedno preduzeće ili privatno lice bankrotira, dalji koraci su zakonski jasno regulisani. Slučaj se iznosi pred sudiju, a zatim se određuje jedna neutralna instanca koja određuje dalje postupanje. Razjareni poverioci ostaju van procedure. U slučaju Srbije, poverioci su ti koji kroje kapu dužniku, pri čemu pokušavaju da sačuvaju svoje interese i to zovu „spasavanjem“, a klima u kojoj se razgovara je zatvorana nepoverenjem i optužbama. Filozof Jirgen Habermas smatra da su evropski političari zakazali: „Oni, doduše, izgledaju kao političari, ali govore samo iz svoje ekonomske uloge poverilaca“.

U slučaju Srbije biće puno problema!

Otpor banaka!

Neuspeli pregovori su uvek pokazali koliko je problematična višestruka uloga država. Kao poverioci, žele da diktiraju dužniku uslove štednje, a onda još i da sami kontrolišu njihovo sprovođenje. To što u svemu učestvuje i Međunarodni monetarni fond, organizacija specijalizovana za prezadužene države, a trenutno kod nas, samo jasnije ukazuje na razmere sukoba interesa u kome se nalazimo.

MMF je još početkom 2000-tih godina tražio uvođenje prava država na bankrot – uzalud.Tada su se međunarodne banke usprotivile tom zahtevu, jer banke više vole da MMF uskoči sa kreditima da bi dobile natrag svoj novac. Ima i drugih prigovora na zahtev za uvođenjem prava na proglašenje bankrota. Takva su, recimo, pravna pitanja o tome koliko dubok sme da bude zahvat u suverenost jedne države. Taj problem je bio očit još 2011, kada su Nemačka, Francuska i druge zemlje evrozone zabranile tadašnjem grčkom premijeru Jorgosu Papandreu da raspiše referendum o daljem ponašanju države u dužničkoj krizi.

Odlazak države pod stečaj je nešto što se dugo smatralo isključivo problemom siromašnih zemalja, što će Srbija i jasno pokazati svetu kakvu katastrofalnu ekonomsku politiku primenjuje.

Kod nas je prisutan strah od birača!

Srbija kao zemlja nikada neće moći da otplati sve svoje dugove. Ali, MMF – za to neće želeti ni da čuje. Takođe, Nemačka kancelarka Angela Merkel i njene kolege po dužnosti iz drugih zemalja, kao ljudi koji se dugo bave politikom, znaju šta je strah od birača. Nakon što su se velike banke uz pomoć političara oslobodile trulih kredita, Angela Merkel se prezentirala kao zaštitnica. Izgleda da taj model pokušavaju da primenjuju i domaći politikanti, ali postoji ogromna razlika -, oni rade sve što nije u interesu države i njenih građana!

(Danijela Ružičić)

KOMENTARI3 komentara

  1. ARTILJERAC says:

    Nastavlja se zaduživanje države i u septembru 2015. Ukupna mesečna zaduženost je dostigla 133.333.334 evra. Zaduženost u dinarima 5%. Zaduženost u devizama 2,22%

  2. Za Srbiju says:

    Cenzurisano: Samo snajper Srbiju spašava http://facebookreporter.org/2015/10/07/%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b7%d1%83%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%be-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be-%d1%81%d0%bd%d0%b0%d1%98%d0%bf%d0%b5%d1%80-%d1%81%d1%80%d0%b1%d0%b8%d1%98%d1%83-%d1%81%d0%bf%d0%b0%d1%88/#comment-64016

  3. Mila says:

    Ova cenam vlast/SNS, na celu sa picoustim i tomom diplomom/ je.ati nanu naninu! Biti cemo duzni ne nasi unuci, vec drzava nece biti nasa bit cemo u Srbiji, Srbi koji mkgu ladno biti proterani jer Srbija je postala drzava koje su vlasnici korporacije/MMF/ i kapitalisti iz sveta. Kako se spasiti? Jednostavno prestati se zaduzivati i sav dug koji postoji vratiti odjednom! Biti ce gadno ali sva prava resenja su bolna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *