СРБИЈА ЋЕ БИТИ ЈЕДИНА У РЕГИОНУ!

SRBIJA ĆE BITI JEDINA U REGIONU!

13 februara 2020

Sistem za PVO „Pancir S1“, koji bi mogao u ponedeljak zajedno sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom da stigne u Beograd, može da otkrije mete na 50 kilometara, uputi po dve rakete na osam ciljeva istovremeno, ispali 2.500 granata u minutu iz dvocevnih topova. Jedan je od najsavremenijih sistema – ubica vazdušnih pretnji.

Uoliko se obistine te nezvanične najave, Srbija će biti jedina zemlja u regionu koja će posedovati ovaj PVO sistem.Sistem za PVO „Pancir S1“ taktički je sistem koji služi za zaštitu pojedinih strateških objekata ili vojske, kao što su aerodromi, velika preduzeća, gradovi, jedinice na ratištu. Okvirno, jedan sistem može da štiti prostor borbenog rasporeda jedne brigade u odbrani.

Pancir, ubica svih pretnji iz vazduha

Prof. dr Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, objašnjava za Sputnjik da je to hibridni sistem koji se sastoji od topova i raketa. Autonoman je, ali može da se umreži u formaciju ili rasporedi zasebno.

„Namenjen je za dejstvo po svim vazdušnim ciljevima – od aviona, bespilotnih letelica, avio-bombi, krstarećih raketa i drugih minijaturnih ciljeva, imajući u vidu performanse osmatračkih sistema i sistema za vatreno dejstvo“, objašnjava Kovač.

Vatrena moć „Pancira S1“

Kalibar topova je 30 milimetara i dvocevni su. Mogu da ispale oko 2.500 granata u minutu, dok je brzina granata na ustima cevi oko 960 metara u sekundi. U borbenom kompletu nalazi se 1.400 granata. Efikasan domet topova je do tri kilometra uvis i do četiri kilometra udalj.

Topovi se u borbenom modulu mogu pokretati kružno, u velikom rasponu uglova od -9 do 85 stepeni. Sposobni su da gađaju ciljeve koji dostižu brzinu od čak 1.000 metara u sekundi.

Raketni sistem „Pancira S1“ poseduje 12 raketa, koje mogu da pogode metu u vazduhu na visini do 15 kilometara i daljini do 20 kilometara. Ovaj sistem može da sa osam raketa istovremeno gađa četiri cilja, sa verovatnoćom pogađanja od 70 odsto po raketi. Pošto se obično šalju dve rakete po cilju, verovatnoća pogađanja je velika.

Sistem ima i vrlo efikasne radare za otkrivanje ciljeva u vazdušnom prostoru – u kružnom pojasu od 360 stepeni može da uoči mete na daljini do 50 kilometara, u zavisnosti od vrste letećeg objekta. Avione otkriva na oko 36 kilometara, a rakete i bombe na 32 kilometra. Otkrivanje na tim distancama daje dovoljno vremena operatorima da izaberu odakle i čime će dejstvovati – topovima ili raketama.

Veliko pojačanje za PVO Srbije

Kovač smatra da, dobijanjem ovakvog sistema, protivvazdušna odbrana Srbije postaje kvalitetnija i da je to značajno i za obučavanje komandnog kadra u jedinicama PVO, pa ako bi se u budućnosti arsenal proširio, imali bismo i one koje bi njime znali da upravljaju.

„Imamo izuzetno sposobno ljudstvo, koje već ima predznanja i prošlo je obuke za ovaj sistem, tako da ćemo ga vrlo brzo imati u operativnoj upotrebi. Njegov raspored i mesto u strukturi PVO Srbije se već zna, odnosno, poznato je koje će strategijske objekte i grupacije vojske štititi“, ističe sagovornik Sputnjika.Prema njegovim rečima, ovaj sistem ima prestižne karakteristike u odnosu na ostale sisteme tog tipa u svetu, što je potvrđeno na aktuelnim ratištima, prvenstveno u Siriji.

„Nekada je ovako nešto za nas bilo nezamislivo, pogotovo u vreme agresije. Ovaj sistem je zbog svoje efikasnosti prozvan „ubica pretnja iz vazduha“, a po iskustvima u Siriji, uvek je odreagovao pravovremeno i u celosti zaštitio lokacije koje je trebalo“, rekao je Kovač.

Sporazum za nabavku jedne baterije „Pancira“, koju čini šest sistema, zaključen je prošle godine, a prvi deo isporuke mogao bi da stigne sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, koji će posetiti Beograd 17. februara.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. Predrag says:

  ništa specialno, Da su te pare uložene u domaću pamet sigurno bi postigli više za manje pare. Jedino rešenje koje će nas spati nije rusko oružje jer ga oni nama nedaju i dalje se nad nama vrši teror, je domaća pamet. Duboko verujem da mi imamo ljude koji mogu da naprave čudo,neko teslino oružje,ali nemano poliričare oni su svi kupljeni i korumpirani i upravo ti naši političari su najgore oružje koje nejo nože da uperi prema nama a tu s1 ne pomaže.

 2. Istina says:

  samo vi to dajte desetary, on ce za saku bijelog praha da to proda.

 3. Rale says:

  Bez dalekometnih ,zenitnih sistema PVO, Pancir S1 je laka meta za dalekometne vazduhh-zemlja rakete, dok je kombinacija S - 400 . Pancir S1 jedina logična i ubitačna kombinacija , gdje je Pancir S1 zaštita za S 400 i paklena mašina .

 4. Nine says:

  Srbija je jedina država ne samo u regionu već i u svetu čiji predsednik je bezbroj puta ponovio da Srbija više niked neće ratovati. Takvoj državi ne trebaju ni puške, ni "Pancir S1". Takvoj državi treba rukovodstvo kakvo ima Rusija, Mađarska ili Finska, rokovodstvo koje neće krčmiti sopstvenu državu kao da je njegova dedovina, protivno i Ustavu Republike Srbije i Rezoluciji 1244 SB OUN. Ovo je jedina država u regionu koja sprovodi politiku Nevladinih organizacija koje finansira Soroš, a za takvog "dobrotvora", ni Rusija, ni Mađarska neće ni da čuju. Kad Srbija dobije vlast čija će prosečna starost biti oko 30 godina, kakvu ima Finska, a sa grbače skine vlast koja je jaše trideset godina i iz dana u dan stanovnicima ove kolonije život sve više pretvara u pakao, a prestane pričati o zlatnom dobu, koje očigledno ima samo onaj ko o njemu priča, onda će Srbija biti uređena, demokratska i nezavisna država, država čija će vlast umeti da sačuva ono što su joj njihovi preci ostavili, koja neće svesti Srbiju na beogradski pašaluk.

 5. Nine says:

  VUČIĆ: Migranti će nam dizati natalitet, ko napravi dete dobija državljanstvo (video) Hoćete li ovo objaviti? Hoćete li objaviti njegovu izjavu o tome za koliko će se godina broj migranata koji će se "naseliti" u Srbiju izjednačiti sa brojem mladih, obrazovanih koji su glavom bez obzira pobegli iz ovog raja koji je on napravio od države, dok na njihovim zasluženim radnim mestima sede oni sa kupljenim diplomama, umesto u rudnicima, gde im je po stvarnom obrazovanju i sposobnostima mesto. Prestanite zamajavati narod nebulozama o naoružanju koje nema niko u regionu. Niko u regionu po svetu ne govori da "više nikad neće ratovati" kao što govori onaj ko o svemu odlučuje u ovoj državi, protivno i volji naroda ( o čemu sam govori u navedenom videu), Ustavu na koji je položio zakletvu i Rezoluciji 1244 Sb OUN. Lepu poruku šalje vekovnim srpskim neprijateljima, koji su naprasno postali njegovi "Zapadni prijatelji". Jeste li objavili i jedan članak o aferama i skandalima kojima se broja ne zna? Ne, plasirate samo članke koje na drugim portalima plasira Informer i Srpski telegraf, a kad plasirate njihove članke onda ne navodite izvor informacija, jer znate da njihovi članci ne zanimaju one koji misle svojom glavom.

 6. Nine says:

  VUČIĆ: Migranti će nam dizati natalitet, ko napravi dete dobija državljanstvo (video) Hoćete li ovo objaviti? Hoćete li objaviti njegovu izjavu o tome za koliko će se godina broj migranata koji će se "naseliti" u Srbiju izjednačiti sa brojem mladih, obrazovanih koji su glavom bez obzira pobegli iz ovog raja koji je on napravio od države, dok na njihovim zasluženim radnim mestima sede oni sa kupljenim diplomama, umesto u rudnicima, gde im je po stvarnom obrazovanju i sposobnostima mesto. Prestanite zamajavati narod nebulozama o naoružanju koje nema niko u regionu. Niko u regionu po svetu ne govori da "više nikad neće ratovati" kao što govori onaj ko o svemu odlučuje u ovoj državi, protivno i volji naroda ( o čemu sam govori u navedenom videu), Ustavu na koji je položio zakletvu i Rezoluciji 1244 Sb OUN. Lepu poruku šalje vekovnim srpskim neprijateljima, koji su naprasno postali njegovi "Zapadni prijatelji". Jeste li objavili i jedan članak o aferama i skandalima kojima se broja ne zna? Ne, plasirate samo članke koje na drugim portalima plasira Informer i Srpski telegraf, a kad plasirate njihove članke onda ne navodite izvor informacija, jer znate da njihovi članci ne zanimaju one koji misle svojom glavom. Da dupli komentar, a prethodni niste ni objavili, jer nije u skladu sa vašom politikom.

 7. Za Srbiju says:

  Dobro došao!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *