СРБИЈА ЋЕ БИТИ ЗЕМЉА ТУРСКИХ КУПАТИЛА: Вучић продаје српске бање Ердогану!?

SRBIJA ĆE BITI ZEMLJA TURSKIH KUPATILA: Vučić prodaje srpske banje Erdoganu!?

10 jula 2017

Današnji sastanak srpskog i turskog predsednika bio je prvi zvanični sastanak Aleksandra Vučića i Redžepa Erdogana.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan dovešće u Srbiju 150 biznismena kako bi uspostavili poslovne kontakte sa srpskim privrednicima, najavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, posle sastanka sa Erdoganom u Istanbulu, rekao da veruje da će njegov turski kolega u najkraćem roku posetiti Srbiju i da ga je zamolio da to bude na više dana, kako bi mogli da razgovaraju o svim regionalnim i političkim temama.

Predsednik je konstatovao da trgovinska razmena Srbije sa Turskom raste iz godine u godinu i da očekuje će se to i dalje nastaviti.

– Imao sam razgovore sa turskim kompanijama zainteresovanim za tekstilnu industriju, privatizaciju naših banja i za neke druge oblasti za koje do sada nismo videli takvo interesovanje turskih investitora, rekao je Vučić.

On je dodao da veruje da će uz podršku Erdogana i Turske, to doneti nove rezultate, još više zaposlenih i veći rast BDP-a Srbije, što je za nas od velikog značaja.

Vučić je istakao i da je Turska jedna od zemalja koja je najvažnija za punu regionalnu stabilnost i mir.

– I mi poštujemo tursku snagu, poštujemo i sebe, i mislimo da možemo da izgradimo dobro i iskreno prijateljstvo između srpskog i turskog naroda i srpske i turske države, zaključio je Vučić.

Vučić je, na Erdoganov poziv, u Tursku otputovao da bi učestvovao na 22. Međunarodnom naftnom kongresu.

Erdogan bi, inače, najesen trebalo da dođe u uzvratnu posetu Srbiji.

Srpski ambasador u Ankari Danilo Vučetić je, u intervjuu za tursku agenciju Anadolija, rekao da je cilj te posete da se „što pre istraže mogućnosti ekonomske saradnje“ dveju zemalja i dodao da će sa Erdoganom u Srbiju stići i grupa poslovnih ljudi.

Redžep Tajip Erdogan posetio je Srbiju jula 2010. godine, u vreme dok je bio premijer Turske.

On je tada razgovarao sa srpskim državnim vrhom i obišao Novi Pazar.

Tokom te posete potpisano je više memoranduma o razumevanju vezano za izgradnju putne infrastrukture.

Druga linija Turskog toka ide kroz Srbiju

Srbija očekuje da će druga linija gasovoda Turski tok proći kroz našu zemlju i Zapadni Balkan, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na 22. Međunarodnom naftnom kongresu, koji se ove godine održava u Istanbulu pod devizom „Mostovi ka našoj energetskoj budućnosti“.

– Uzimajući u obzir činjenicu da se trenutno gradi Turski tok, Srbija očekuje sporazum da jedan krak krene preko teritorije Srbije i teritorije zemalja Zapadnog Balkana. Ova opcija je, naravno, u interesu Srbije i drugih zemalja regiona, rekao je Vučić u obraćanju učesnicima Naftnog kongresa.

U međuvremenu je izjavio da bi preko Srbije trebalo da ide „cev“ kapaciteta bezmalo 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Srbija bi gas preuzela od Bugarske i dovela ga do granice sa Mađarskom, a iz Srbije su mogući krakovi „prema Prištini, Republici Srpskoj i Hrvatskoj“.

Na najvećem svetskom energetskom forumu učestvuje niz svetskih zvaničnika, oko 50 ministara, šefova vodećih svetskih naftnih kompanija i više od 6.000 učesnika ukupno.

Turski tok biće ključni projekat da se osigura snabdevanje Turske gasom i da se diversifikuju rute gasa ka Evropi, rekao je turski ministar energetike Berat Albajrak, na svečanom otvaranju Svetskog naftnog kongresa.

Ovaj projekat predviđa izgradnju gasovoda preko Crnog mora do evropskog dela Turske i dalje ka granici sa Grčkom.

Međuvladin sporazum o Turskom toku Rusija i Turska su potpisale 10. oktobra 2016. godine. Prvi deo predviđen je za snabdevanje turskog tržišta gasom, a drugi za južnu i jugoistočnu Evropu. Svaki ogranak imaće kapacitet od 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Ukupni troškovi projekta procenjeni su na oko 11,4 milijardi evra.

(Tanjug, Pravda)

KOMENTARI3 komentara

  1. Ajaj says:

    Turci nam uvek i u svemu pomažu, sve što je bilo na teret budžeta više neće to biti ne zvao se ja av i ne napunio budžet do vrha kao Baja Patak. A ovaj jadni narod? Eh, narod, pa narod se valjda uvek snađe sam po sebi, ali 60% glasačkih listića su upravo od našeg naroda koji je sns, pa ti bajo vidi. Svako će da vidi neku korist, a ko je i ne vidi pa taj je i onako je odvojen od vlade, vlasti i nema nikakve veze s nama. av.

  2. Zoran says:

    ko u Tesnoj koži

  3. kuka says:

    OSTAVKA!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *