Srbija će trpeti sve jače pritiske zbog Rusije

Srbija će trpeti sve jače pritiske zbog Rusije

3 avgusta 2014

eurProfesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković smatra da će Srbija biti izložena sve jačem pritisku i da će morati da ubedi Zapad da to što radimo nije u korist Rusije, već isključivo u korist Srbije.

„Bićemo izloženi pritiscima, biće očekivano da radimo za jednu stranu, ali za Srbiju je to nemoguće. Energetski smo zavisni od Rusije i ugroziti tako nešto je samoubilački za neku zemlju. Zapadne države su toga svesne i znaju da bi Srbija bez toga bila na kolenima“, rekao je Visković gostujući u Dnevniku RTS-a.

Visković je rekao da je kao vid ultimatuma, nemoguće da Srbija ne dobije pomoć od EU za sanaciju od poplava, ocenivši da je takva vrsta sankcija suviše gruba i da se „takve drastične mere primenjuju samo u trenucima pokvarenih odnosa dve strane“.

„To se radi na mnogo suptilnije načine, iznošenjem argumentacije, a ne postavljanjem ultimatuma i lupanjem šakom o sto“, rekao je on.

Visković očekuje da će u predstojećem periodu biti razumevanja EU za srpsku diplomatiju, ali i pokušaja da se promeni kurs Srbiji, da se ide ka usklađivanju stavova s Unijom, u smislu sankcija Rusiji.

„Ako je nemačka privreda, koja ima izuzetnu razmenu s Rusijom, prihvatila te sankcije, to znači da je bilo političkih konsultacija, da su imali ozbiljne razgovore, to znači da onda to očekuju i od nas“, rekao je Visković.

„Ovde nisu samo trgovina i razmena u pitanju već i energija i da li ćemo se grejati, hoće li raditi industrija“, kazao je profesor FPN.

On je istakao da su dobri odnosi s Nemačkom, Italijom i Francuskom, kao najuticajnijim zemljama Unije, itekako bitni za naše svekupne odnose sa EU jer „imati dobre odnose sa njima, nama olakšava dostizanje glavnog cilja – integracije u EU“.

„Pomaci koji su napravljeni na tom planu su izuzetno značajni. Obezbeđuju nam da bez velikih skokova ili padova vodimo politiku koja je za Srbiju najvažnija, a to je što brže uključivanje u Uniju“, navodi Visković.

On smatra da se u spoljnoj politici može tražiti stav „konstruktivnog uzdržavanja“ – ne biti protiv, ali zadržati određene rezerve.

Povodom premijerove najave mogućnosti zatvorene sednice parlamenta, na kojoj bi poslanici bili upoznati sa spoljnopolitičkim kursom, Visković je rekao da ima osnova da bude održana takva sednica, ili da bar u jednom delu bude zatvorena za javnost.

„To je nešto što postoji kao mogućnost i događa se u nizu zemalja, promena taktike u spoljnoj politici nekada ne može biti potpuno otvoreno saopštena u javnosti“, rekao je Visković.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *