СРБИЈА чека руске авионе!

SRBIJA čeka ruske avione!

18 jula 2016

Mig-31-Russian-Air-ForceKupovina dva nova ruska helikoptera početak je vojno-tehničke saradnje Rusije i Srbije, koja bi uskoro mogla da bude krunisana nabavkom jedne eskadrile lovačkih aviona „mig 29 M2“

Ministar odbrane Zoran Đorđević nedavno je uputio pismo ruskom kolegi Sergeju Šojguu u kome ga je upoznao sa zabrinjavajućom situacijom u srpskoj lovačkoj avijaciji. Ovaj deo Ratnog vazduhoplovstva opterećen je bliskim istekom resursa letelicama „mig 21“ i „mig 29“, kojima Srbija čuva svoj vazdušni prostor, ali i računima pristiglim za višegodišnji nemar prema ratnim krilima.

– Prvim zasedanjem Međuvladine srpsko-ruske komisije za vojno-tehničku saradnju napravljen je krupan pomak – kažu u Ministarstvu odbrane. – U toku je usaglašavanje na ekspertskom nivou, posle čega bi trebalo da uslede vidljivi rezultati i operacionalizacija konkretnih projekata. Srbija je zainteresovana da nastavi opremanje ruskim naoružanjem i vojnom opremom ukoliko se steknu finansijski i drugi uslovi.

U sistemu odbrane napominju i da je u toku razmatranje više projekata zajedničke industrijske saradnje, koja bi pomogla u plasmnu proizvoda domaćih fabrika.

– Očekujemo da se u budžetu za 2017. godinu nađu i sredstva za nabavku lovačkih aviona. Posle detaljne stručne analize zaključeno je da bi našim prilikama najbolje odgovarao avion „mig 29 M2“, kojim bi uspešno branili vazdušni prostor i izvršavali zadatke „er polisinga“ – kažu u Ministarstvu odbrane.

Lovački avioni već više godina prva su i najvažnija stavka na spisku potreba Vojske Srbije. Resursi lovačkoj avijaciji ističu 2018. i 2019. godine. Nove letelice su nam potrebne, jer postojećim koje su na kraju veka upotrebe uskoro nećemo biti u stanju da patroliramo našim nebom i policijski ga obezbeđujemo. Oružanim snagama potrebni su i helikopteri, koji osim u borbenim mogu da se koriste i u civilnim i spasilačkim misijama. Na listi nabavke nalaze se i savremena sredstva artiljerije dugog dometa, oklopna vozila i sredstva osmatranja i veze.

Poznavaoci prilika u srpskom Ratnom vazduhoplovstvu napominju da je poslednji čas da se nešto preduzme na oporavku vojnih krila države. Ruska tehnika, pritom, najlogičnije je rešenje jer su na nju naviknuti piloti i mehaničari. Remontni kapaciteti kojima Srbija raspolaže odgovaraju standardima izrade i održavanja ruske tehnike, što je još jedan adut u prilog nabavke aviona sa Urala.

– Srbiji su potrebni avioni, ukoliko je moguće upravo „migovi“. Piloti moraju da lete kako bi bili sposobni za borbene zadatke – kaže pukovnik u penziji Zoran Avramović. – Iz ove situacije postoje dva izlaza. Prvi je kupovina aviona, ali za to je potrebno najmanje 250 miliona evra. Postoji mogućnost i za remontovanje i modernizaciju malobrojnih postojećih letelica, ali je dug i takođe skup proces. Treba razmišljati i o mogućnosti nabavke polovnih ruskih „migova 29“, kojima bi se premostilo vreme do kupovine savremenijih letelica.

Čekanje na nova ratna krila, međutim, preti da potpuno prizemlji srpsko ratno vazduhoplovstvo. Istekom resursa avionima „mig 21“ ono je već desetkovano, a poslednja linija odbrane vazduha su tri „dvadeset devetke“ koje mogu da se koriste tek nešto više od godinu dana. Zbog loše snabdevenosti delovima i opremom, nekoliko puta se dešavalo da van stroja ostane čak i dežurni par aviona, zadužen za reagovanje u slučaju upada letelice u domaći vazdušni prostor. Razloga je bilo više – pocepane gume, pokvareni akumulatori, nedostatak delova za katapultiranje pilota…

Ruska strana nekoliko puta je slala pozitivne signale o želji da pomogne pri modernizaciji Vojske Srbije i njenom opremanju sofisticiranom tehnikom. Da bi ovaj proces bio sproveden do kraja potreban je i dogovor o ceni i načinu plaćanja. Iako je pre dve godine ostavljen za bolja vremena, i dalje je aktuelan koncept robnog kredita kao način otplate. On podrazumeva isporuku ruskih aviona Srbiji, koja bi njihovu cenu isplatila kroz izvoz svoje robe u Rusiju.

 

AVION KOŠTA 45 MILIONA EVRA

Cena jednog „klot“ aviona „mig 29 M2“ koji je pikirala Srbija iznosi oko 45 miliona evra, a sa minimumom naoružanja je 65 miliona. Samo jedna savremena raketa R-77 sa aktivnim radarskim navođenjem, košta oko milion evra po komadu. Neophodni rezervni delovi, obuka i naoružanje cenu letelice podižu na približno 65 miliona evra. Nabavka jedne male eskadrile od četiri letelice koštala bi oko 250 miliona evra.

„MOMA“ REGIONALNI CENTAR

Jačanje Vojske Srbije ruskom tehnikom, uz nabavku „migova“, trebalo je da u drugoj fazi obuhvati i radare, kao i PVO sisteme „S-300“ i „Pancir“ – nezvanično kažu u vojnom vrhu. Prema početnoj ideji, vazduhoplovna saradnja Srbije i Rusije trebalo je da bude krunisana oživljavanjem Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović“ u Batajnici, koji bi trebalo da bude licenciran za popravke ruskih letelica.

(Večernje novosti)

KOMENTARI11 komentara

 1. Don says:

  Dobicemo al'malo sutra.Skupo je to za nas sada.

 2. krneta ilija says:

  to su stari avijoni spremni za remont u srbiji rusi mehanicari

 3. Džoni says:

  Bitno da se kupuju vozila vioke klase za Jorgovanku Tabaković i da se vrše nabavke koječega koje pojedu toliko novca godišnje da je samim tim ta jedna eskadrila od 250M€ izgubljena...a prostom računicom bi i cena eskadrile od četiri aviona bila i niža ako bi se piloti obučavali na već kupljenim avionima... Priča se da su tajkuni izneli iz zemlje blizu 50 milijardi eura za poslednjih 15 godina...zamislite koliko je to aviona i raketnih sistema a ne jahti i apartmana na ofšorskim ostrvima...u ostalom treba se zadužiti jedno deset milijardi eura kod Rusa i kupuiti pedesetak aviona za razne namene pa pedesetak helikoptera za sve vrste misija od borbenih do transportnih pa radare i raketne sisteme i sve to bi nam koristilo narednih 30-40 godina. A u robnoj razmeni mi to ne bi ni osetili...taman dok evropa zbog embarga ne izvozi u Rusiju ništa,mi iskoristimo priliku da se naoružamo i podignemo poljoprivredu i stočarstvo. Vratimo ugled vojisci i svim njenim rodovima i službama,pa se okrenemo i policiji pa i njih naoružamo i opremimo modernim sistemima i opremom...e tom slučaju bi se podigao moral naciji i ne bi mogao svako da nam preti.

 4. Baja says:

  Bjezmo braco hrvati rvo srbica sa avijonimaaaaaa

  • rema says:

   Bežali bi vi kad bi imali gde. Al pošto vas niko neće vi ćete nam onda morati doći u šake pa će biti veselo. https://www.youtube.com/watch?v=tAjVWeuLMQI

  • Džoni says:

   Baja valjda zrakoplovima ne!?

 5. Sančo Pansa says:

  Odlično, odnekud valja početi! Za sada su još u pregovorima, nakon toga slijedi dogovor. Ne sumnjam ni jednog sekunda u našu braću Ruse, samo što su naši uplašeni i isfrustrirani od Anglo-saksonaca, pa se ima utisak da zamuckuju kada pregovaraju, ili čak da bi se uplašili da ih prihvate i kada bi nam ih Rusi darovali, odnekud sam stekao takav dojam. Nadam se da griješim.

  • Baja says:

   Dobicete vi karinu

 6. Baja says:

  Ja sam u stvari jedna majmuncina,malo znam a puno serem. Ne zamjerite, ipak nije avion sto i koza ! Odoh ja da napasam.......

 7. Lazar says:

  Da li će nas ti avioni štititi i od neprijateljske avijacije koja SVAKODNEVNO krstari nebom Srbije i zaprašuje nas ko zna čime? To je za sada jedina i aktuelna pretnja bezbednosti države i građana Srbije...

 8. zloco says:

  Ukinite finsiranje raznih NVO i eto para za nabavku aviona.Samo sto to nijedna vlada od 2000-te nesme da uradi.Razne Milicke,Liht te Biserko Poserko godinama gacu k'o ptice zlosutnice,a Nase vlade to sve postepeno sprovode u delo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *