СРБИЈА ЋУТИ – РУСИЈА ОДГОВОРИЛА БРИТАНЦИМА УМЕСТО НАС: „Срби имају…“

SRBIJA ĆUTI – RUSIJA ODGOVORILA BRITANCIMA UMESTO NAS: „Srbi imaju…“

24 februara 2018

Ambasada Ruske Federacije u Londonu je odgovorila na članak britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona o „ilegalnoj aneksiji Krima“ i tvrdnji da je reč o „prvoj nasilnoj promeni granica od 1945. godine u Evropi“

U svom tekstu, „Aneksija Krima, četiri godine kasnije“, objavljenom na sajtu britanske vlade, Džonson poziva da se nastave sankcije prema Moskvi, „dok teritorija Krima bude pod kontrolom Kremlja, a takođe dok ne bude poštovan sporazum iz Minska“.

Reakcija ruske diplomatske misije usledila je dan kasnije.

– Žalosno je što ovaj članak ne pominje četvrtu godišnjicu državnog udara u Kijevu, koji je podržao Zapad, a posebno Ujedinjeno Kraljevstvo, tokom kojeg je Ustav Ukrajine bio ozbiljno prekršen, kao i sporazumi između predsednika Janukoviča i opozicije, posredstvom Nemačke, Francuske i Poljske – navodi se u saopštenju.

Podsetimo, juče je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson saopštio da je Krim „prva nasilna promena granica u Evropi posle 1945. godine“.

O referendumu

Prva teza je bila izjava ministra o „fiktivnom referendumu“ na Krimu. „Dozvolite da Vas podsetimo da je pravo naroda na samoopredelenje sadržano u Povelji UN-a, Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima iz 1966. godine, kao i u Deklaraciji o principima međunarodnog prava 1970. godine“, navodi ambasada Rusije u Londonu. Takođe je naglašeno da je volja naroda glavni kriterijum demokratskog procesa.

– Što se tiče britanskog iskustva , Bregzita, Foklandskih ostrva, Gibraltara ili Škotske, u tom pogledu je veoma indikativno – dodaje se u saopštenju ambasade Rusije.

O promeni granica

Druga stvar. Bile su reči britanskog ministra o „prvoj nasilnoj promeni granica od 1945. godine u Evropi“. Verujemo da srpski narod ima drugačije mišljenje o ovom pitanju“, saopštili su diplomatski predstavnici Rusije.

– Punih 78 dana 1999. godine bombardovanja teritorije Jugoslavije zapravo ju je uništilo kao državu, te je silom (bez referenduma) Kosovo odvojeno od Srbije.

O obećanjima

Treća stvar je izjava da je Rusija prekršila obavezu da poštuje ukrajinske granice utvrđene Budipeštanskim memorandum iz 1994. godine. „Prvo, dezintegracija Ukrajine, njenog teritorijalnog integriteta je rezultat unutrašnjih procesa i demokratskog rešenja Krimskog stanovništva. Drugo, u Budimpešti se Ukrajina obavezala da će se boriti protiv agresivnog nacionalizma i šovinizma. To obećanje je očigledno prekršeno, a takođe, nismo videli nikakvu posebnu reakciju Velike Britanije, koja je i dalje jedan od garanta Budimpeštanskog memoranduma“, navodi se u saopštenju.

O Minskim sporazumima

Ruska ambasada takođe je podsetila Džonsona da su strane u Minskim sporazumima – Kijev, Donjeck i Lugansk, i da oni imaju odgovornost za realizaciju.

– Verujemo da su britanske vlasti konačno promenile svoj odnos prema onome što se dešava u Ukrajini. U suprotnom, stalne optužbe protiv Rusije će nastaviti da podstiču politiku Kijeva, svakako osuđenu na propast – rezimira ambasada Rusije.

(Vostok)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Velika Metla says:

    A ovo zlo,vlast Srbije,ćuti! Naravno,gde smeju protiv ovih koji su ih i doveli,i koji ih drže na vlasti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *