СРБИЈА ЋУТИ: Ветерани ОВК заузели Лепосавић

SRBIJA ĆUTI: Veterani OVK zauzeli Leposavić

30 januara 2015

4759092Bez dozvole nadležnih službi Leposaviću, u mesnoj zajednici Šaljska Bistrica podno Bajgore, koja pripada ovoj opštini, nekoliko Albanaca iz Drenice za koje se veruju da su bivši komandanti OVK, gradi mini elektrane na Bistričkoj reci u ovom selu. Za sada su započete dve, a u planu je još nekoliko, a na Bistričkoj reci biće izgrađene i manje brane, nastaće i manje akumulaciono jezero.

U Šaljskoj Bistrici i susednim selima Košutovo i Ceranje, udaljenim od Leposavića 30 kilometara, žive samo Albanci koji se protive izgradnji divljih hidroelektrana, ali nemaju načina da se suprotstave moćnicima iz Drenice, a od nekih i strahuju, jer su bliski strukturama vlasti i raznim lobijima u Prištini.

Nisu još tražili ni pomoć opštine Leposavić u kojoj imaju svog predstavnika, a koja u ovom trenutnu nema načina da zaustavi izgradnju hidroelektrana.

– Mesna zajednica Šaljska Bistrica znatno je udaljena od Leposavića, naseljena je isključivo Albancima sa kojima nemamo mnogo kontakata i koji su više orijentisani na Kosovsku Mitrovicu, ali je deo teritorije naše opštine i vode se kao žitelji Leposavića. Ništa se u Šaljskoj Bistrici i okolnim albanskim selima ne može graditi bez saglasnosti i dozvola nadležnih opštinskih službi, pogotovu ne hidroelektrane za koje je potrebno pribaviti puno dozvola i obezbediti mnogo papirologije – kaže Dragan Jablanović, predsednik opštine Leposavić. On dodaje da se žalilo nekoliko Albanaca iz Šaljske Bistrice koji misle da će ozbiljno biti ugroženi.

– Žalbe stižu i od nekih Srba koji u ovom i okolnim selima imaju svoja imanja, celo selo će biti u problemu, ali i oni strahuju od „investitora“ koje ne zanimaju nikakvi zakoni. Obratićemo se nadležnom ministarstvu u Prištini i tražiti da zaustave ovu divlju gradnju, nadamo se da će učiniti nešto – kaže Jablanović.

Slanje inspektora Srba u Šaljsku Bistricu, gde se često okupljaju veterani OVK i gde organizuju svoje godišnjice i proslave, bilo bi, kako ističu u Leposaviću, rizično i bez efekta, ne zna se i da li bi im Kosovska policija i Euleks asistirali.

Srbi na severu Kosova strahuju da bi Albanci „preko Ibra“ mogli započeti gradnju na Kopaoniku ili na drugim delovima opštine Leposavić koja se desetinama kilometara „graniči“ sa opštinama Kosovska Mitrovica i Podujevo.

– Nadam se da nekom od veterana OVK neće pasti na pamet da sličnu investiciju započne na nekom drugom delu naše opštine gde nema Albanaca i gde je zemljište isključivo u vlasništvu Srba ili opštine, tek tada izbili bi ozbiljni problemi – kaže jedan žitelj Leposavića čije imanje graniči sa opštinom Podujevo.

Saradnici umesto odbornika

Na poslednje izbore za Skupštinu opštine Leposavić izašli su i žitelji Šaljske Bistrice, ali nisu uspeli da osvoje nijedno odborničko mesto jer je odziv Albanaca bio mali, a na izborima je učestvovalo više partija koje su podelile albanske glasove. Ipak, na insistiranje međunarodne zajednice, Đemšit Bekteši i Haki Imeri iz Šaljske Bistrice određeni su da sarađuju sa opštinom Leposavić, a Jablanović očekuje njihovu pomoć u razrešenju aktuelne situacije.

Teroristi silazili do magistrale

Pripadnici Albanske nacionalne armije (ANA), koju Kfor i Unmik smatraju terorističkom organizacijom, silazili su pre nekoliko godina upravo iz Šaljske Bistrice preko srpskih sela do Ibarske magistrale gde su se slikali i pokušavali da demonstriraju silu. Jedan broj žitelja Šaljske Bistrice bio je u redovima OVK, a u centru sela podignut je i spomenik poginulima.

(vesti-online.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *