Srbija dobija packe zbog Kosova i Ukrajine; Opada poverenje u EU

Srbija dobija packe zbog Kosova i Ukrajine; Opada poverenje u EU

6 avgusta 2014

tri prsta Srbija 37222Novi godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije biće najvećim delom pozitivno obojen, ali u najmanje tri oblasti Beograd neće u potpunosti dobiti prelaznu ocenu: primena Briselskog sporazuma, pravosuđe i ljudska prava, kao i usklađivanje naše spoljne politike sa EU.

Kako saznaju „Novosti“, pisanje izveštaja ulazi u finalnu fazu, a dokument, koji će biti sročen na oko 50 strana, biće objavljen u prvoj polovini oktobra.

Najviše kritika biće u delu koji se odnosi na pregovaračka poglavlja 23 i 24 – pravda i bezbednost i ljudska prava. Srbija će morati da poboljša efikasnost pravosuđa, biće konstatovano da je u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu najviše pritužbi naših građana, kao i da je nezadovoljavajuća dostupnost pravde, odnosno da stanovništvo u pojedinim delovima zemlje mora da putuje i 80 kilometara do prvog suda.

Naši izvori tvrde da je Beogradu već predočeno da će u delu oko normalizacije odnosa sa Prištinom takođe biti iznet niz zamerki zbog kašnjenja u primeni Briselskog sporazuma. Od naših vlasti će se, između ostalog, tražiti da zaokruži integraciju srpskog pravosuđa sa severa Kosova u prištinski sistem, i da se što pre nastavi dijalog.

Vrh Brisela još nije utanačio tačnu formulaciju u delu koji se odnosi na poglavlje 31 – spoljna bezbednost i politika. „Tvrda“ struja briselske administracije insistira da taj deo izveštaja sadrži jasnu preporuku da se Srbija priključi odlukama EU i uvede sankcije Rusiji, ali će najverovatnije proći neutralnija varijanta – da se Beograd pozove da postepeno usaglašava svoju politiku sa evropskom.

Šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević kaže za „Novosti“ da u izveštaju ne očekuje nikakva velika iznenađenja:

– U dokument će biti ugrađeni i izveštaji o skrininzima koji su do sada završeni, a najveća pažnja biće posvećena poglavljima 23 i 24, gde Srbiju čeka još dosta posla. Posebno će biti tretirano i pitanje energetske politike i „Južni tok“, i tu očekujem da će biti naglašena potreba da se usklađujemo sa stavovima EU.

OPADA POVERENjE GRAĐANA U EU

U ovom trenutku, manje od polovine, tačnije samo 46 odsto građana podržava članstvo Srbije u EU, što je najniži procenat u poslednje dve godine. Prema najnovijem istraživanju Kancelarije za EU, podrška je za pola godine pala za pet odsto, a svaki treći građanin (35 odsto ispitanih) smatra da nam članstvo u EU ne bi donelo ništa dobro.

KOMENTARI5 komentara

 1. ALAN FORD says:

  Evo kako nas lazu....cas se pojavljuju neka istrazivanja, naravno u reziji Vasingtona i Brisela po kojima gradjani hrle od zelje u EU a onda neka druga....Nek se dogovore...ali je jasno da najveci broj gradjana Srbije ne vide nista dobro u toj vestackoj zajednici i ne zele dalji put ka njoj...

 2. Enky says:

  Ako bude los izvestaj onda vucko mora jos malo da poradi na izdaji.

 3. Vera Nastasovic says:

  Nama treba ispitivanje jednog psihijatrijskog tima da proveri koliko smo normalni kad trpimo ucene i maltretiranja u uniji u kojoj smo očigledno nepoželjni i smatrani manje vrednim. Kad čujem reč skrining dobijem napad, zar ne postoje srpske reči ili moramo u svemu da se pokorimo i zaboravimo sopstveni jezik?

 4. buchkalo says:

  Ma nema nista od toga, magarci jure za šargarepom. A ne vide daje nacrtana. Dok mi sredimo za eu sve potrebno nece je biti vise.

 5. marko says:

  ovo nije nista a banch markovi koje tek treba da ispunite? Sve sto je srpsko i sto donosi profit da rasprodate u bescenje evropskim firmama? 20 god. niste se osvrnuli preko plota da vidite sta se desava komsiji e sad ja kasno. I srbija i hrvatska nemaju pojma sta ce im se desavati...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *