СРБИЈА ДОБИЈА РАKЕТНИ ШТИТ! Интегрисани сви ПВО системи, наше небо НИKАД СИГУРНИЈЕ

SRBIJA DOBIJA RAKETNI ŠTIT! Integrisani svi PVO sistemi, naše nebo NIKAD SIGURNIJE

18 novembra 2019

Iako su nabavke za potrebe vosjke i razvoj novih sistema naoružanja česta tema u medijima, nekako je nezapaženo prošla premijera novih, i to domaćih, sistema protivvazduhoplovne odbrane.

Naime, na nedavnom prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Sloboda 2019“, predstavljeni su raketni sistemi MTU-4M i sitem za pokazivanje cilja iuvezivanje raketnog sistema „šilo“ u baterijski sistem PVO, kao i hibridni artiljerijsko-raketni sistem PASARS sa prvi put prikazanim integrisanim raketama RLN-IC/170.Reč je o sredstvima trupne PVO čiji je osnovni zadatak zaštita sopstvenih jedinica tokom ratnih dejstava.

– Uvešćemo u upotrebu novo naoružanje, uz uvezivanje sistema trupne PVO: komandnog mesta, koje na raspolaganju ima modernizovani radar „žirafa“, sa svakim strelcem lakog prenosnog raketnog sistema i svakim oruđem PASARS-a – kaže Miloradović.

Informacije koje se sa komandnog mesta prosleđuju strelcima lakih raketnih sistema ili posluzi PASARS-a, kao i oprema kojom raspolažu, treba da im omoguće da se na vreme usmere u pravcu iz koga očekuju nalet neprijateljskih vazduhoplova, da ih uoče na većim daljinama nego do sada, pomoću termovizijskih nišana, i izvrše gađanje. To će praktično izvući maksimum iz prenosnih lakih raketnih sistema kao što su “igla” ili “šilo”.

Vojska Srbije i dalje raspolaže značajnim količinama ovih raketa, koje strelac ispaljuje sa ramena, zato se i pristupilo pomenutim razvojnim projektima.

“Šilo” je modernizovano tako što će strelac ubuduće biti opremljen sistemom za pokazivanje azimuta i daljine do cilja po podacima sa komandnog mesta sa kojim je raketni sistem povezan digitalnim radijom. Reč je o opremi koju strelac nosi na sebi, na leđima, a osim toga ugrađeni su termovizijska kamera i elektronski kompas sa bočne strane lansera rakete. Cilj se prati preko malog displeja koji je pričvršćen na šlem, ispred levog oka strelca. U slučaju potrebe, strelac će moći da izvrši gađanje na osnovni način, nišaneći cilj desnim okom preko mehaničkog nišana.

– Ono što je najznačajnije je to što će „šilo“ moći da se efikasno koristi i za gađanja noću, a to je do sada bilo skoro nemoguće. Osim toga, strelci će zbog precizno pokazanog pravca cilja moći da smanje sektor osmatranog vazdušnog prostora, što će u značajnoj meri da skrati vreme reakcije sistema – objašnjava Miloradović.

Sistem trupne PVO MTU-4M je oruđe sa četiri lansera raketa, integrisan na domaće višenamensko vozilo NTV koje po svojim dimenzijama i karakteristikama odgovara za smeštaj prateće opreme, poput one kojom je opremljen vojnik koji gađa „šilom“.

Strelac se nalazi na platformi, na vrhu zadnjeg dela vozila, za svojevrsnim postoljem, lanserom na kome su po dve rakete „strela 2M“ i „šilo“. Za razliku od strelca koji nosi „šilo“ i pomenutu opremu, njegov položaj je lagodniji – deo opreme je u vozilu, a deo na lanseru opremljenim mehaničkim izravnjačima koji olakšavaju kretanje po pravcu i elevaciji, a cilj prati na monitoru ispred njega.Osim toga može imati opciono i laserski daljinomer, a planira se i ugradnja IFF uređaja – identifikatora „svoj-tuđ“. I što je najvažnije, ima veću vatrenu moć jer u kratkom vremenskom intervalu može da izvrši gađanje sa četiri rakete.

– Osim na vozila NTV, ovaj sistem biće ugrađen i na brodove Rečne flotile. Zapravo, sistem je prvobitno i razvijan za zaštitu brodova – objašnjava Miloradović.

Hibridni artiljerijsko-raketni sistem PASARS je opremljen topom „bofors“ kalibra 40 milimetara i raketama malog dometa koji se nalaze na oklopljenom vozilu. Po rečima sagovornika, ovo oruđe će, u tri verzije, biti opremljeno sa tri vrste raketa – „šilo“, RLC-IC i „mistral 3“. U najsloženijoj varijatni, automatizacija će biti na takvom nivou da će se gađanje obavljati iz kabine vozila, sadašnja kupola sa stelcem postaće praktično daljinski upravljana borbena stanica.

Prethodna verzija rakete RLN-IC, kojom su bili naoružani lovci Vojske Srbije, imala je komponente rakete R-13 tima vazduh-vazduh. Još u vreme NATo agresije obavljeni su prvi pokupaji da se iskoristi kao rakete zemlja-vazduh. Sada je ta ideja sprovedena, naravno na neuporedivo višem nivou, nova verzija rakete RLN-IC/170 ima sve elektronske komponente nove generacije.

KOMENTARI6 komentara

 1. persida says:

  Sve imamo, a kolonija smo.

 2. Nika says:

  Hoće li se i ovim dezInformerovim člankom tresti Hrvatska? Kod ovog stranačkog biltena svakim danom se neka od država u Evropi trese zbog silnog naoružanja koje ima Srbija. Samo je mali problem što nam niko od vlasti ne zna objasniti ko nam je neprijatelj, jer su Hrvati ostvarili tisućljetni san i praktično svoju lipu očistili od Srba, a od Šiptara nam ne preti opasnost, jer zajedno sa Albancima iz matice Albanije mogu slobodno špartati ovim što je ostalo od Srbije, po projektu "mali Šengen". Zar se na ovaj način ne ostvaruje od Informara izmišljeno proročanstvo Miloša Tarabića izgovarenog proti Zahariju još u drugoj polovini 19. veka: “Jedan koji se bude rodio mnogo ljeta pošlje tebe, biće čestit i uman, te će se s tijem narodom RAZGRANIČITI. Mi ćemo ondakar u slozi živjeti - oni tamo, mi vođe i tamo”. Izgleda da je Dragan J. Vučićević veći jasnovidac od Miloša Tarabića, pa se ostvaruje njegovo proročanstvo da će, zahvaljujući čestitom i umnom čovjeku, jedan narod da živi u slozi vođe i tamo (Albanci), a mi samo vođe (ono što ostane od nas). I oni što se već sada izjašnjavaju kao Kosovari, a ne Srbi, samo što nisu masovno krenuli prema matici Srbiji, te ćemo zaista svi živjeti vođe. Samo udrite ovakve naslove. Igara, pored Pinka i Hepija, nikad dosta, a za hljeb ko još pita. Onih 3.500 stanovnika Srbije koje su javni izvršitelji, zajedno s članovima porodivce, izbacili iz sopstvenih domova, za sada zanima gde će skloniti glavu, a hleba će valjda naći u kontejnerima, ako ih penzioneri ne produhitre.

 3. Rale says:

  Hajde ne pravite komediju od naše tragedije o rasturnoj i unišenoj vojsci ,koju kontrolišu nato oficiri.

 4. Nika says:

  Neka glavni i neodgovorni urednik Informera poseti selo Crvsko i porodicu Jelić, o kojoj je Hido Muratovic davne 2012 godine, baš kad je stranka za koju je ovaj "igrač sa klupom na glavi" počeo pisati hvalospeve došla na vlast, dok je ranije, finansiran od Fonda za otvoreno društvo Džordža Soroša počeo izdavati list Izlaz, da vidi višečlanu porodicu koja ni danas nema struju, niti znaju ko im je ne samo predsednik države, već ni predsednik opštine. Ako država ima novca za gradnju Beograda na vodi, milione evra za izvođenje radova na rušenja Kalemegdana, popločavanja Trga republike pločama zalivenim silikonom i davanja basnoslovnih suma novca za novogodišnju rasvetu neka ovoj porodici obezbedi struju, da deca ne uče uz lampu na petrolej, steknu mogućnost da vide crtane filmove, ako već ne znaju za kompjuter, kao što znaju njihovi vršnjaci u najzabitijim predelima Afrike. Eno im narod iz svih krajeva sveta raznih nacionalnosti, a kako vidim najviše muslimani, i danas donose odeću i stvari za domaćinstvo, ali valjda imaju državu koja će im dovesti struju. Neće im valjda ovi dobrotvori izgraditi i dalekovod. Zar to nije posao elektrodistribucije? Ne verujem da niko iz vlasti od 2012-te do danas nije čuo za ovu sramotu neviđenu u 21 veku. U koliko sela su mogli osim elektrifikacije, obezbediti i asfaltni put i dovesti vodu (što takođe navedena porodica nema) samo od 800 miliona evra protivustavno otetih od nas penzionera.

 5. Cane says:

  Znaci postoji u nekoj fioci nato plan za ponovo bombardovanje

  • persida says:

   Srbija je jedina zemlja koju NATO moze da bombarduje bez posledica i bez velikog otpora. Oglasice se Lavrov i Kinezi, ali to niko u svetu ne ferma. Bombardovanje dolazi, iako nije neophodno, jer sve dok je na vlasti izdajnicki rezim koji podrzavaju MMF, Brisel, Siptari, Putin, SPC, te hiljade laznih disidenata poput Seselja, nama bombe ne trebaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *