СРБИЈА ДОБИЈА РАKЕТНИ ШТИТ! Интегрисани сви ПВО системи, наше небо НИKАД СИГУРНИЈЕ

СРБИЈА ДОБИЈА РАKЕТНИ ШТИТ! Интегрисани сви ПВО системи, наше небо НИKАД СИГУРНИЈЕ

18 новембра 2019

Иако су набавке за потребе восјке и развој нових система наоружања честа тема у медијима, некако је незапажено прошла премијера нових, и то домаћих, система противваздухопловне одбране.

Наиме, на недавном приказу способности Војске Србије „Слобода 2019“, представљени су ракетни системи МТУ-4М и ситем за показивање циља иувезивање ракетног система „шило“ у батеријски систем ПВО, као и хибридни артиљеријско-ракетни систем ПАСАРС са први пут приказаним интегрисаним ракетама РЛН-ИЦ/170.Реч је о средствима трупне ПВО чији је основни задатак заштита сопствених јединица током ратних дејстава.

– Увешћемо у употребу ново наоружање, уз увезивање система трупне ПВО: командног места, које на располагању има модернизовани радар „жирафа“, са сваким стрелцем лаког преносног ракетног система и сваким оруђем ПАСАРС-а – каже Милорадовић.

Информације које се са командног места прослеђују стрелцима лаких ракетних система или послузи ПАСАРС-а, као и опрема којом располажу, треба да им омогуће да се на време усмере у правцу из кога очекују налет непријатељских ваздухоплова, да их уоче на већим даљинама него до сада, помоћу термовизијских нишана, и изврше гађање. То ће практично извући максимум из преносних лаких ракетних система као што су “игла” или “шило”.

Војска Србије и даље располаже значајним количинама ових ракета, које стрелац испаљује са рамена, зато се и приступило поменутим развојним пројектима.

“Шило” је модернизовано тако што ће стрелац убудуће бити опремљен системом за показивање азимута и даљине до циља по подацима са командног места са којим је ракетни систем повезан дигиталним радијом. Реч је о опреми коју стрелац носи на себи, на леђима, а осим тога уграђени су термовизијска камера и електронски компас са бочне стране лансера ракете. Циљ се прати преко малог дисплеја који је причвршћен на шлем, испред левог ока стрелца. У случају потребе, стрелац ће моћи да изврши гађање на основни начин, нишанећи циљ десним оком преко механичког нишана.

– Оно што је најзначајније је то што ће „шило“ моћи да се ефикасно користи и за гађања ноћу, а то је до сада било скоро немогуће. Осим тога, стрелци ће због прецизно показаног правца циља моћи да смање сектор осматраног ваздушног простора, што ће у значајној мери да скрати време реакције система – објашњава Милорадовић.

Систем трупне ПВО МТУ-4М је оруђе са четири лансера ракета, интегрисан на домаће вишенаменско возило НТВ које по својим димензијама и карактеристикама одговара за смештај пратеће опреме, попут оне којом је опремљен војник који гађа „шилом“.

Стрелац се налази на платформи, на врху задњег дела возила, за својеврсним постољем, лансером на коме су по две ракете „стрела 2М“ и „шило“. За разлику од стрелца који носи „шило“ и поменуту опрему, његов положај је лагоднији – део опреме је у возилу, а део на лансеру опремљеним механичким изравњачима који олакшавају кретање по правцу и елевацији, а циљ прати на монитору испред њега.Осим тога може имати опционо и ласерски даљиномер, а планира се и уградња ИФФ уређаја – идентификатора „свој-туђ“. И што је најважније, има већу ватрену моћ јер у кратком временском интервалу може да изврши гађање са четири ракете.

– Осим на возила НТВ, овај систем биће уграђен и на бродове Речне флотиле. Заправо, систем је првобитно и развијан за заштиту бродова – објашњава Милорадовић.

Хибридни артиљеријско-ракетни систем ПАСАРС је опремљен топом „бофорс“ калибра 40 милиметара и ракетама малог домета који се налазе на оклопљеном возилу. По речима саговорника, ово оруђе ће, у три верзије, бити опремљено са три врсте ракета – „шило“, РЛЦ-ИЦ и „мистрал 3“. У најсложенијој варијатни, аутоматизација ће бити на таквом нивоу да ће се гађање обављати из кабине возила, садашња купола са стелцем постаће практично даљински управљана борбена станица.

Претходна верзија ракете РЛН-ИЦ, којом су били наоружани ловци Војске Србије, имала је компоненте ракете Р-13 тима ваздух-ваздух. Још у време НАТо агресије обављени су први покупаји да се искористи као ракете земља-ваздух. Сада је та идеја спроведена, наравно на неупоредиво вишем нивоу, нова верзија ракете РЛН-ИЦ/170 има све електронске компоненте нове генерације.

KOMENTARI6 коментара

 1. Nika says:

  Hoće li se i ovim dezInformerovim člankom tresti Hrvatska? Kod ovog stranačkog biltena svakim danom se neka od država u Evropi trese zbog silnog naoružanja koje ima Srbija. Samo je mali problem što nam niko od vlasti ne zna objasniti ko nam je neprijatelj, jer su Hrvati ostvarili tisućljetni san i praktično svoju lipu očistili od Srba, a od Šiptara nam ne preti opasnost, jer zajedno sa Albancima iz matice Albanije mogu slobodno špartati ovim što je ostalo od Srbije, po projektu "mali Šengen". Zar se na ovaj način ne ostvaruje od Informara izmišljeno proročanstvo Miloša Tarabića izgovarenog proti Zahariju još u drugoj polovini 19. veka: “Jedan koji se bude rodio mnogo ljeta pošlje tebe, biće čestit i uman, te će se s tijem narodom RAZGRANIČITI. Mi ćemo ondakar u slozi živjeti - oni tamo, mi vođe i tamo”. Izgleda da je Dragan J. Vučićević veći jasnovidac od Miloša Tarabića, pa se ostvaruje njegovo proročanstvo da će, zahvaljujući čestitom i umnom čovjeku, jedan narod da živi u slozi vođe i tamo (Albanci), a mi samo vođe (ono što ostane od nas). I oni što se već sada izjašnjavaju kao Kosovari, a ne Srbi, samo što nisu masovno krenuli prema matici Srbiji, te ćemo zaista svi živjeti vođe. Samo udrite ovakve naslove. Igara, pored Pinka i Hepija, nikad dosta, a za hljeb ko još pita. Onih 3.500 stanovnika Srbije koje su javni izvršitelji, zajedno s članovima porodivce, izbacili iz sopstvenih domova, za sada zanima gde će skloniti glavu, a hleba će valjda naći u kontejnerima, ako ih penzioneri ne produhitre.

 2. Rale says:

  Hajde ne pravite komediju od naše tragedije o rasturnoj i unišenoj vojsci ,koju kontrolišu nato oficiri.

 3. Nika says:

  Neka glavni i neodgovorni urednik Informera poseti selo Crvsko i porodicu Jelić, o kojoj je Hido Muratovic davne 2012 godine, baš kad je stranka za koju je ovaj "igrač sa klupom na glavi" počeo pisati hvalospeve došla na vlast, dok je ranije, finansiran od Fonda za otvoreno društvo Džordža Soroša počeo izdavati list Izlaz, da vidi višečlanu porodicu koja ni danas nema struju, niti znaju ko im je ne samo predsednik države, već ni predsednik opštine. Ako država ima novca za gradnju Beograda na vodi, milione evra za izvođenje radova na rušenja Kalemegdana, popločavanja Trga republike pločama zalivenim silikonom i davanja basnoslovnih suma novca za novogodišnju rasvetu neka ovoj porodici obezbedi struju, da deca ne uče uz lampu na petrolej, steknu mogućnost da vide crtane filmove, ako već ne znaju za kompjuter, kao što znaju njihovi vršnjaci u najzabitijim predelima Afrike. Eno im narod iz svih krajeva sveta raznih nacionalnosti, a kako vidim najviše muslimani, i danas donose odeću i stvari za domaćinstvo, ali valjda imaju državu koja će im dovesti struju. Neće im valjda ovi dobrotvori izgraditi i dalekovod. Zar to nije posao elektrodistribucije? Ne verujem da niko iz vlasti od 2012-te do danas nije čuo za ovu sramotu neviđenu u 21 veku. U koliko sela su mogli osim elektrifikacije, obezbediti i asfaltni put i dovesti vodu (što takođe navedena porodica nema) samo od 800 miliona evra protivustavno otetih od nas penzionera.

 4. Cane says:

  Znaci postoji u nekoj fioci nato plan za ponovo bombardovanje

  • persida says:

   Srbija je jedina zemlja koju NATO moze da bombarduje bez posledica i bez velikog otpora. Oglasice se Lavrov i Kinezi, ali to niko u svetu ne ferma. Bombardovanje dolazi, iako nije neophodno, jer sve dok je na vlasti izdajnicki rezim koji podrzavaju MMF, Brisel, Siptari, Putin, SPC, te hiljade laznih disidenata poput Seselja, nama bombe ne trebaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u