СРБИЈА ДОБИЛА ЈОШ ЧЕТИРИ МИГ-А 29: Братски поклон од Лукашенка

SRBIJA DOBILA JOŠ ČETIRI MIG-A 29: Bratski poklon od Lukašenka

22 aprila 2018

Belorusija je poklonila Srbiji četiri borbena aviona mig-29, koji će biti remontovani i modernizovani po istom modelu kao i šest aviona dobijenih od Rusije, rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

On je naveo da su avioni donirani kao plod dogovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Vulin je rekao za Politiku da će Srbija za godinu dana imati eskadrilu modernizovanih migova-29, a stići će i prvi helikopteri H-145M.

– Verujem da ćemo biti jači i za Mi-35, kao i za brojno naoružanje iz naše proizvodnje. Samohodne haubice nora 152 mm nalaze se u završnoj fazi ispitivanja u Tehničkom opitnom centru i očekuje se veoma brzo njihov prijem u naoružanje naše vojske – rekao je Vulin.

Ministar odbrane Srbije je napomenuo da postoje pokušaji ugrožavanja vazdušnog prostora Srbije i da su oni prepoznati i sprečeni.– Ništa ne može da uđe u naš prostor, a da mi to ne primetimo i u skladu sa procenjenim stepenom opasnosti reagujemo – rekao je on.

Na pitanje da li prema proceni Ministarstva odbrane postoji rizik od pogoršanja bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji i u Kopnenoj zoni bezbednosti, Vulin kaže da vojska čuva mir i sigurnost svakog građanina Srbije, ali da uvek postoji rizik.

– Budno pratimo svaki pokušaj destabilizacije Kosova i Metohije, a posebno pokušaj preuzimanja severa pokrajine silom – naglasio je Vulin.

Govoreći o izvozu naoružanja, on je naveo da je tokom ove godine zaključeno 718 miliona dolara ugovorenih poslova, kao i da su proizvodi domaće odbrambene industrije veoma traženi na svim tržištima.

On je najavio da će vojska Srbije ove godine imati znatan broj aktivnosti s NATO, najveći broj aktivnosti do sada sa Organizacijom ugovora o kolektivnoj bezbednosti, predvođenoj Rusijom, ali i veliki broj bilateralnih aktivnosti sa SAD i sa Rusijom, čak najveći ikada.

– Mi smo vojno neutralna zemlja i tako ćemo se ponašati u vremenu pred nama – rekao je Vulin.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Od neutralnosti nemate nista, zavrsicete praznih saka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *