СРБИЈА ДОБИЛА НИКАД ОПАСНИЈЕ УПОЗОРЕЊЕ!

СРБИЈА ДОБИЛА НИКАД ОПАСНИЈЕ УПОЗОРЕЊЕ!

22 септембра 2020

У средњем веку када је грађена Богородица Љевишка, појашњава проф. Ковић, ниједан историјски извор не потврђује постојање Албанаца на подручју Косова и Метохије.

Историчар и професор Универзитета у Београду Милош Ковић изјавио је данас да најновије писање „Кохе“ о српским манастирима као такозваном косовском наслеђу, више никога не може да остави равнодушним и да је веза Албанаца са Илирима непостојећа.Ковић је оценио да је покушај присвајање српског културног наслеђа само доказ и потврда онога што би могло да се деси српским светињама уколико Срби и Србија одустану од Косова и Метохије.

Ово је најјаснији доказ шта нам се спрема, упозорио је Ковић у изјави за Косово Онлајн, и истакао да је кључно разумети какве везе имају старобалкански храмови и римска историја са савременим Албанцима.

– Савремени Албанци су народ који је већински муслимански, чији је национални идентитет изграђен у 19. и 20. веку на османском и комунистичком наслеђу, дакле то је народ који је доминантно муслимански – наводи Ковић.

У средњем веку када је грађена Богородица Љевишка и потоњим вековима, појашњава Ковић који је и један од оснивача Покрета за одбрану Косова и Метохије, ниједан историјски извор не потврђује постојање Албанаца на подручју Косова.

– У средњем веку, на основу доступних извора, Албанаца тамо нема. Просто, изгледа да се школство Албанаца заснива на псеудо-митолошким теоријама, њиховом илирском пореклу, то је проблем који сами албански историчари морају да превазиђу. Није ми јасно зашто савремени Албанци толико инсистирају на античком пореклу наших храмова. Њихова веза са Илирима је просто непостојећа, она је псеудомитологија – рекао је Ковић.

Како је приметио, то што такве тврдње подржава и један део лобистичких структура на Западу, није разлог да се у њих мора и поверовати.– Дакле, Албанци су потомци старобалканског становништва, у истој оној мери у којој су и Срби потомци старобалканског народа. Нема никаквог разлога да ми из свог наслеђа одсецамо тај културно старобалкански идентитет. И у том смислу, Албанци немају никакву посебну привилегију и немају никакву стручну, доказану везу са Илирима, или са било којим старобалканским народом – истакао је Ковић.

Он додаје да пракса подизања храмова и цркава на темељима старијих богомоља, није ништа ново и ништа необично у историји хришћанства, у историји Балкана и у историји света.

(stanjestvari.com / iskra.com)

KOMENTARI15 коментара

 1. Zaliv says:

  Samo jedan siptar je dobar siptar, neka vasa masta proceni kakav je to siptar...

 2. Miroslav says:

  Ако су Албански манастири зашто су их онда Албанци палили и рушили? Наравно да су Српски, били и остали.

  • persida says:

   Za paljevinu su najvise odgovorni Amerikanci, sa kojima je tvoj idol Vucic nedavno potpisao kapitulaciju. Mani se ti Siptara, oni su mnogo bolji i od tebe i od Vucka.

   • Косовац says:

    @ persida, …..Јесу Шипе много бољи, то се не поставља као питање, али ценим да си то рекла само због твог искуства. Само има једно питање да се разреши: Како је то Муслиу бољи од Шипе? Или Шипа од Муслиа?

 3. Косовац says:

  Никако да неки схвате да су Албанци изумрли народ. Било је то једно племе, сада изумрло, дошло на просторе садашње „Албаније“ (Србије), са Кавказа. Остало их је данас нешто оригинала у садашњој Албанији, и нешто у једном селу у Италији. У садашњој Албанији и на Космету, данас живе претежно Шиптари и бивши Срби („Црногорци“) - Арнаути. Ти Албанци нису имали баш времена да боље уђу у историју овог простора, био им је кратак век. Свака част Милошу Ковићу, али би он ипак требао да боље проучи сазнања које има историчар Каплан Буровић. Наравно да у време изградње Богородице Љевишке Шиптара није било на овим просторима, дошли су ту касније. ……………Пре 200 година, Шиптаре је Римпапа и Аустрија као велика сила којој се све може, прогласила џумле за Албанце. И дан данас, синови орла Шиптари, не могу да се навикну на то име „Албанац“. Али пошто су то народ који је изгубио карактер, они прихватају механички све што им Америка и Европа сервира. Наравно да морају, јер су им они и направили државу 1913. године. Не само да су им направили државу, него су и њихови заштитници. А заштитницима се треба увек коректно одужити, на пример остварити све њихове антисрпске захтеве. Радити све прљаве послове као под Турцима. Уосталом, није случајно Шиптарима Даја (ујак) Хитлер, и Дајка (ујна) Меркел. ……………Шиптари су дошли баш негде са севера Европе, па су се населили у садашњој Румунији, ту им се језик и романизовао. После су се скотрљали доле, не на Косово, него негде иза Проклетија, па до Јадранског мора. Где их је Српска властела примила да гаје стоку по тим врлетима. Какви Илири, какви бакрачи. Подпадањем под Турско ропство, већина конвертује у Муслимане. Каже Каплан Буровић, да су Турци остали још 100 година на овим просторима, Шиптари би листом причали турским језиком – био би им то матерњи језик. На Косово су почели да их насељавају Турци пре 250 година, ту служе Турцима да завршавају све прљаве послове и од када и почиње егзодус Срба са Косова.

  • Zaliv says:

   Besmisleno, nas ne zanima da li su postojali ili ne i ostalo....oni su faktor, cinjenica je da su tu i da se tako osecaju da veruju u sve to stoga mozes ti da pevas jos sto godina tako dzaba ti. Mi treba da se postavljamo po onome sta je na terenu a ne po nekakvim idejama i verovanjima u ovo ili ono. Nas UOPSTE ne treba da interesuje njihova istorija vec nasa i da cinimo ono sta nam je ciniti kako bi zastitili naze drustvo narod i drzavu od daljeg nadiranja siptara. Pa zar nije cinjenica da su nas oko Kosova prilicno zajebali i izasli (jos malo fali a mi nikako da se opametimo) kao pobednici!?

   • Косовац says:

    @ Zaliv, …..Вас не занима да ли су Албанци постојали или не. …..Нас занима. Јесу они Фактор, јесу Реалност, али овај твој комунистички галиматијас од коментара (склоп реченица набацаних з'брда з'дола ван теме) само нам даје аргументе у прилог овог одличног коментара „Косовац“. И запамти да се не глупираш убудуће: Албанци су изумрли народ.

    • Косовац says:

     И дан данас, нисмо чули да је неки од Њих рекао: Ун јам Албанац (Албанезе). Сви редом кажу: Ун јам Шћип (Ја сам Шиптар). ……….Кажу како се осећају.

  • Zvone Niš says:

   Konačno da neko zna istinu o postojanju albanaca i njhovom poreklu,a jedino ne pročitah ništa o tome što im fali ni manje ni više no celih 500 godina istorije i tu vremensku rupu, Beč nikako da zakrpi a trudi se istinski već 200 godina, dok Vatikan i jezuite koji su Beču dodelile taj posao, i ne samo u odnosu na albance, već za sve narode balkana, pogotovu nas Slovene, sve jače i jače pritiskaju ...

 4. petrovgrad says:

  Ko je naselio albanske emigrate na Kosovu. Vučić, ili njegov brat Andrej. Nakon 1945 godine na Koovu je naseljeno oko 100.000 emigranata iz Albanije.Šalim se, Nije Vučić ni njegov brat Andrej, već vrhuška iz CK KPJ i generali JNA Joze broza.

  • Косовац says:

   @ petrovgrad, …..1965.године, моја ујна је продала свој део наше куће Општини Приштина за 200.000 динара. Ми смо имали предност куповине али нисмо имали толико пара. Онда је Општина Приштина уселила (поклонила) у тај део куће са двориштем и великом летњом кујном, емигранта из Албаније. Хумано. Тада тек настају наши проблеми, било је веома тешко издржати претње и провокације. Борили смо се колико смо могли, али комшије Срби су нас критиковали што нисмо били мирни. Сви сем тетка Милице и њеног мужа. Улица је била комплет српска. Између осталог, када је тај Албанац емигрант при нашој вербалној свађи дигао обе руке увис, и викнуо „Ово је Албанија“, сви су ћутали и прећутали, и комшије Срби, и наравно комунистичка власт. После је уследило да продамо нашу кућу, врло испод цене, видиш, није нам се гинуло. Једном је тај емигрант и репетирао пушку М48 уперену у мене. Дакле, ми смо потегли ногу, међу првима у Приштини смо продали кућу. После је дошао ред и на моје комшије, иако су се они понашали кротко, џабе им што су били кротки. Сви су продали своје куће, сем тетка Зоре, поштоване Призренке, која ме је много волела. И памтила и причала штосеве које сам изгледа одваљивао када сам био мали. На сателитском снимку видим да је и кућа Филиповића недирнута и врло зарасла, значи да није ни она променила власника. Али је очигледно ненастањена. ……………Ово што сам рекао да смо нашу кућу продали испод цене, требало би да ми оно Српско говедо ипак дозволи да могу да певам „Ко да ми отме из моје душе Косово“. Мислим, нисам се обогатио па да буде љубоморан.

   • Zaliv says:

    To je samo delic, citaj ti vise o desavanjima pre toga kakva crna 1965 oni su tad vec cinili oko 70% stanovnistva tamo. Citaj kako je Tito u koga su se keli nasi roditelji babe i dede....citaj kako je Tila zabranio povratak Srbima na imovinu, na dedovinu i kako je one koji su bili uporni hapsio i tropao na Goli Otok.Citaj kako je od 45 pa do 60tih na desetine hiljada njih prelazilo iz Albanije u Srbiju sa jednom ili dve koze i sa 3-4 dece...citaj o tome kako dole granicari nista ne rade ili ih nema....i ko nam je kriv? Krivi smo samo jer ko ne cuva svoje dvoriste to mu se desi, isto kao sto ce ovima u EU pre ili kasnije doci glave ovi sto ulaze bez kontrole....jednog dana ce se dici i reci ajde mars iz Nemacke ako vam se ne sviodja ovo je nasa islamska drzava .... Mi pouceni svim ovim glupostima i greskama treba da se opasuljimo, izvrsimo razmenu stanovnistva sa poturicama i siptarijom i konacno utvrdimo granicu recimo kod Ibra, da izdejstvujemo zastitu nasih manastira tako da imaju status kao Vatikan (pre nego neko nesto kaze neka procita kakav status ima Vatikan)....da izdejstvujemo u paketu pripajanje Republike Srpske (opet uz razmenu stanovnistva ako treba) i koridor do Jadranske obale u Albaniji gde bi Srbija bila vlasnik bar 20km obale kao i vlasnik koridora u sirini od bar 5km.... kad bi izvukli bar 50% ovoga sto kazem mi ne bi bili apsolutni gubitnici ali sa vecinom nas koji kazu "sve je to nase i tacka" mi gubimo sve to a i vise od toga... zivi bili pa videli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u