СРБИЈА ДОБИЛА НИКАД ОПАСНИЈЕ УПОЗОРЕЊЕ!

SRBIJA DOBILA NIKAD OPASNIJE UPOZORENJE!

22 septembra 2020

U srednjem veku kada je građena Bogorodica Ljeviška, pojašnjava prof. Ković, nijedan istorijski izvor ne potvrđuje postojanje Albanaca na području Kosova i Metohije.

Istoričar i profesor Univerziteta u Beogradu Miloš Ković izjavio je danas da najnovije pisanje „Kohe“ o srpskim manastirima kao takozvanom kosovskom nasleđu, više nikoga ne može da ostavi ravnodušnim i da je veza Albanaca sa Ilirima nepostojeća.Ković je ocenio da je pokušaj prisvajanje srpskog kulturnog nasleđa samo dokaz i potvrda onoga što bi moglo da se desi srpskim svetinjama ukoliko Srbi i Srbija odustanu od Kosova i Metohije.

Ovo je najjasniji dokaz šta nam se sprema, upozorio je Ković u izjavi za Kosovo Onlajn, i istakao da je ključno razumeti kakve veze imaju starobalkanski hramovi i rimska istorija sa savremenim Albancima.

– Savremeni Albanci su narod koji je većinski muslimanski, čiji je nacionalni identitet izgrađen u 19. i 20. veku na osmanskom i komunističkom nasleđu, dakle to je narod koji je dominantno muslimanski – navodi Ković.

U srednjem veku kada je građena Bogorodica Ljeviška i potonjim vekovima, pojašnjava Ković koji je i jedan od osnivača Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, nijedan istorijski izvor ne potvrđuje postojanje Albanaca na području Kosova.

– U srednjem veku, na osnovu dostupnih izvora, Albanaca tamo nema. Prosto, izgleda da se školstvo Albanaca zasniva na pseudo-mitološkim teorijama, njihovom ilirskom poreklu, to je problem koji sami albanski istoričari moraju da prevaziđu. Nije mi jasno zašto savremeni Albanci toliko insistiraju na antičkom poreklu naših hramova. Njihova veza sa Ilirima je prosto nepostojeća, ona je pseudomitologija – rekao je Ković.

Kako je primetio, to što takve tvrdnje podržava i jedan deo lobističkih struktura na Zapadu, nije razlog da se u njih mora i poverovati.– Dakle, Albanci su potomci starobalkanskog stanovništva, u istoj onoj meri u kojoj su i Srbi potomci starobalkanskog naroda. Nema nikakvog razloga da mi iz svog nasleđa odsecamo taj kulturno starobalkanski identitet. I u tom smislu, Albanci nemaju nikakvu posebnu privilegiju i nemaju nikakvu stručnu, dokazanu vezu sa Ilirima, ili sa bilo kojim starobalkanskim narodom – istakao je Ković.

On dodaje da praksa podizanja hramova i crkava na temeljima starijih bogomolja, nije ništa novo i ništa neobično u istoriji hrišćanstva, u istoriji Balkana i u istoriji sveta.

(stanjestvari.com / iskra.com)

KOMENTARI15 komentara

 1. Zaliv says:

  Samo jedan siptar je dobar siptar, neka vasa masta proceni kakav je to siptar...

  • KRLE says:

   Samo mr...v šiptar je dobar....

   • garo says:

    Da, to vazi i za U...

 2. Miroslav says:

  Ako su Albanski manastiri zašto su ih onda Albanci palili i rušili? Naravno da su Srpski, bili i ostali.

  • persida says:

   Za paljevinu su najvise odgovorni Amerikanci, sa kojima je tvoj idol Vucic nedavno potpisao kapitulaciju. Mani se ti Siptara, oni su mnogo bolji i od tebe i od Vucka.

   • Kosovac says:

    @ persida, …..Jesu Šipe mnogo bolji, to se ne postavlja kao pitanje, ali cenim da si to rekla samo zbog tvog iskustva. Samo ima jedno pitanje da se razreši: Kako je to Musliu bolji od Šipe? Ili Šipa od Muslia?

 3. Kosovac says:

  Nikako da neki shvate da su Albanci izumrli narod. Bilo je to jedno pleme, sada izumrlo, došlo na prostore sadašnje „Albanije“ (Srbije), sa Kavkaza. Ostalo ih je danas nešto originala u sadašnjoj Albaniji, i nešto u jednom selu u Italiji. U sadašnjoj Albaniji i na Kosmetu, danas žive pretežno Šiptari i bivši Srbi („Crnogorci“) - Arnauti. Ti Albanci nisu imali baš vremena da bolje uđu u istoriju ovog prostora, bio im je kratak vek. Svaka čast Milošu Koviću, ali bi on ipak trebao da bolje prouči saznanja koje ima istoričar Kaplan Burović. Naravno da u vreme izgradnje Bogorodice Ljeviške Šiptara nije bilo na ovim prostorima, došli su tu kasnije. ……………Pre 200 godina, Šiptare je Rimpapa i Austrija kao velika sila kojoj se sve može, proglasila džumle za Albance. I dan danas, sinovi orla Šiptari, ne mogu da se naviknu na to ime „Albanac“. Ali pošto su to narod koji je izgubio karakter, oni prihvataju mehanički sve što im Amerika i Evropa servira. Naravno da moraju, jer su im oni i napravili državu 1913. godine. Ne samo da su im napravili državu, nego su i njihovi zaštitnici. A zaštitnicima se treba uvek korektno odužiti, na primer ostvariti sve njihove antisrpske zahteve. Raditi sve prljave poslove kao pod Turcima. Uostalom, nije slučajno Šiptarima Daja (ujak) Hitler, i Dajka (ujna) Merkel. ……………Šiptari su došli baš negde sa severa Evrope, pa su se naselili u sadašnjoj Rumuniji, tu im se jezik i romanizovao. Posle su se skotrljali dole, ne na Kosovo, nego negde iza Prokletija, pa do Jadranskog mora. Gde ih je Srpska vlastela primila da gaje stoku po tim vrletima. Kakvi Iliri, kakvi bakrači. Podpadanjem pod Tursko ropstvo, većina konvertuje u Muslimane. Kaže Kaplan Burović, da su Turci ostali još 100 godina na ovim prostorima, Šiptari bi listom pričali turskim jezikom – bio bi im to maternji jezik. Na Kosovo su počeli da ih naseljavaju Turci pre 250 godina, tu služe Turcima da završavaju sve prljave poslove i od kada i počinje egzodus Srba sa Kosova.

  • Zaliv says:

   Besmisleno, nas ne zanima da li su postojali ili ne i ostalo....oni su faktor, cinjenica je da su tu i da se tako osecaju da veruju u sve to stoga mozes ti da pevas jos sto godina tako dzaba ti. Mi treba da se postavljamo po onome sta je na terenu a ne po nekakvim idejama i verovanjima u ovo ili ono. Nas UOPSTE ne treba da interesuje njihova istorija vec nasa i da cinimo ono sta nam je ciniti kako bi zastitili naze drustvo narod i drzavu od daljeg nadiranja siptara. Pa zar nije cinjenica da su nas oko Kosova prilicno zajebali i izasli (jos malo fali a mi nikako da se opametimo) kao pobednici!?

   • Kosovac says:

    @ Zaliv, …..Vas ne zanima da li su Albanci postojali ili ne. …..Nas zanima. Jesu oni Faktor, jesu Realnost, ali ovaj tvoj komunistički galimatijas od komentara (sklop rečenica nabacanih z'brda z'dola van teme) samo nam daje argumente u prilog ovog odličnog komentara „Kosovac“. I zapamti da se ne glupiraš ubuduće: Albanci su izumrli narod.

    • Kosovac says:

     I dan danas, nismo čuli da je neki od Njih rekao: Un jam Albanac (Albaneze). Svi redom kažu: Un jam Šćip (Ja sam Šiptar). ……….Kažu kako se osećaju.

  • Zvone Niš says:

   Konačno da neko zna istinu o postojanju albanaca i njhovom poreklu,a jedino ne pročitah ništa o tome što im fali ni manje ni više no celih 500 godina istorije i tu vremensku rupu, Beč nikako da zakrpi a trudi se istinski već 200 godina, dok Vatikan i jezuite koji su Beču dodelile taj posao, i ne samo u odnosu na albance, već za sve narode balkana, pogotovu nas Slovene, sve jače i jače pritiskaju ...

 4. šiško says:

  A upozorenje?

 5. petrovgrad says:

  Ko je naselio albanske emigrate na Kosovu. Vučić, ili njegov brat Andrej. Nakon 1945 godine na Koovu je naseljeno oko 100.000 emigranata iz Albanije.Šalim se, Nije Vučić ni njegov brat Andrej, već vrhuška iz CK KPJ i generali JNA Joze broza.

  • Kosovac says:

   @ petrovgrad, …..1965.godine, moja ujna je prodala svoj deo naše kuće Opštini Priština za 200.000 dinara. Mi smo imali prednost kupovine ali nismo imali toliko para. Onda je Opština Priština uselila (poklonila) u taj deo kuće sa dvorištem i velikom letnjom kujnom, emigranta iz Albanije. Humano. Tada tek nastaju naši problemi, bilo je veoma teško izdržati pretnje i provokacije. Borili smo se koliko smo mogli, ali komšije Srbi su nas kritikovali što nismo bili mirni. Svi sem tetka Milice i njenog muža. Ulica je bila komplet srpska. Između ostalog, kada je taj Albanac emigrant pri našoj verbalnoj svađi digao obe ruke uvis, i viknuo „Ovo je Albanija“, svi su ćutali i prećutali, i komšije Srbi, i naravno komunistička vlast. Posle je usledilo da prodamo našu kuću, vrlo ispod cene, vidiš, nije nam se ginulo. Jednom je taj emigrant i repetirao pušku M48 uperenu u mene. Dakle, mi smo potegli nogu, među prvima u Prištini smo prodali kuću. Posle je došao red i na moje komšije, iako su se oni ponašali krotko, džabe im što su bili krotki. Svi su prodali svoje kuće, sem tetka Zore, poštovane Prizrenke, koja me je mnogo volela. I pamtila i pričala štoseve koje sam izgleda odvaljivao kada sam bio mali. Na satelitskom snimku vidim da je i kuća Filipovića nedirnuta i vrlo zarasla, znači da nije ni ona promenila vlasnika. Ali je očigledno nenastanjena. ……………Ovo što sam rekao da smo našu kuću prodali ispod cene, trebalo bi da mi ono Srpsko govedo ipak dozvoli da mogu da pevam „Ko da mi otme iz moje duše Kosovo“. Mislim, nisam se obogatio pa da bude ljubomoran.

   • Zaliv says:

    To je samo delic, citaj ti vise o desavanjima pre toga kakva crna 1965 oni su tad vec cinili oko 70% stanovnistva tamo. Citaj kako je Tito u koga su se keli nasi roditelji babe i dede....citaj kako je Tila zabranio povratak Srbima na imovinu, na dedovinu i kako je one koji su bili uporni hapsio i tropao na Goli Otok.Citaj kako je od 45 pa do 60tih na desetine hiljada njih prelazilo iz Albanije u Srbiju sa jednom ili dve koze i sa 3-4 dece...citaj o tome kako dole granicari nista ne rade ili ih nema....i ko nam je kriv? Krivi smo samo jer ko ne cuva svoje dvoriste to mu se desi, isto kao sto ce ovima u EU pre ili kasnije doci glave ovi sto ulaze bez kontrole....jednog dana ce se dici i reci ajde mars iz Nemacke ako vam se ne sviodja ovo je nasa islamska drzava .... Mi pouceni svim ovim glupostima i greskama treba da se opasuljimo, izvrsimo razmenu stanovnistva sa poturicama i siptarijom i konacno utvrdimo granicu recimo kod Ibra, da izdejstvujemo zastitu nasih manastira tako da imaju status kao Vatikan (pre nego neko nesto kaze neka procita kakav status ima Vatikan)....da izdejstvujemo u paketu pripajanje Republike Srpske (opet uz razmenu stanovnistva ako treba) i koridor do Jadranske obale u Albaniji gde bi Srbija bila vlasnik bar 20km obale kao i vlasnik koridora u sirini od bar 5km.... kad bi izvukli bar 50% ovoga sto kazem mi ne bi bili apsolutni gubitnici ali sa vecinom nas koji kazu "sve je to nase i tacka" mi gubimo sve to a i vise od toga... zivi bili pa videli

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *