СРБИЈА ДОБИЛА ОПОМЕНУ ПРЕД ЦРВЕНИ КАРТОН

СРБИЈА ДОБИЛА ОПОМЕНУ ПРЕД ЦРВЕНИ КАРТОН

8 септембра 2019

Опомена за опоменом низала се на рачун Србије крајем прошле недеље у финској престоници Хелсинкију.

Иако је са свих страна потврђена европска перспектива не само Србије већ и целог региона, са друге је врло јасно и експлицитно речено не може да се ради. Неки су били директини од других, али је суштина иста – ако сте опредељени за ЕУ, морате да решите проблем са Приштином и, ако сте опредељени за ЕУ, размислите о својим одлукама и не скрећите са пута.Ово друго односи се на намеру Србије да у октобру потпише Споразум о слободној трговини са Евроазијском унијом коју су појединци, попут словачког шефа дипломатије Мирослава Лајчака, назвали „проруском групацијом“, као и да је таква намера „збуњујућа“.

Међутим, он није једини који се критички осврнуо на планове Србије, које многи тумаче као још један корак ближе Русији, односно учвршћивање те културо-историјске, односно економске и политичке везе две земље.

У суштини, ово би могло да се схвати и као још једна опомена да не се не може седети на две столице, што Србија упорно покушава да ради, а ово је само један од примера.

То би, у исто време, могао да буде још један „црвени картон“ који је Србија добила или који ће тек да добије када буде дошла у ситуацију да, на пример, отвори неко од преговарачких поглавља, како би се приближила европској породици народа.

Како та казна изгледа, Србија је могла да види у јуну ове године, када је отворила само једно преговарачко поглавље са ЕУ. То јесте корак ближе чланству у Унији али, у исто време, корак даље од 2025. године, која је дата као оквиран датум за чланство.

Ноншалантан став, нисмо још у Унији па можемо да радимо шта нам се прохте, сва је прилика да нити пролази нити ће то бити могуће, тим пре што се све ово, на шта јавност или не обраћа превише пажње, или прође испод радара, не значи да се „тамо негде у ЕУ не нотира“. Напротив.

То је разлог због кога Брисел, свако мало, опомене Србију где је пошла, који је њен пут, и шта на њему мора да ради а, осим свеобухватних реформи, владавини права, медијима, и многим другим, ту је и усклађивање спољне политике са европском, чиме се баш не можемо подичити, и услов свих услова – решење косовског проблема.

„Србија да престане…“

То је управо и рекао још увек актуелни комесар за проширење Јоханес Хан, који је на министарском састанку у Хелсинкију навео да је дијалог, и постизање споразума између Београда и Приштине кључан за европску перспективу целог региона Западног Балкана.

Још јаснији је био када је поручио Србији да престане са иницијативама за повлачење признања Косова „које спроводи широм света“. Истина, Приштини је поручио да мора да повуче таксе.

Како објашњава Димитрије Милић, политички аналитичар и програмски директор НВО „Нови трећи пут“, критике на рачун Србије, а нарочито порука у вези са потписивањем споразума са Евроазијском унијом, није економско, него политичко питање.

– Иако има могућност слободне трговине, Србија у Русију извози од године до године између пет и седам одсто свог извоза. На другој страни, извоз на тржиште ЕУ је близу 70 одсто српског извоза и од 2009. извоз у ЕУ скочио је чак три пута – прича Милић.Како појашњава, као и ЦЕФТА споразум, и овај споразум неће важити након уласка Србије у ЕУ.

– Међутим, упркос маргиналних економских ефеката споразума са Евроазијском унијом, у спољнополитичкој сфери ово представља веће симболичко везивање за Русију. Највеће неслагање Србије са спољном и безбедносном политиком ЕУ осликава се управо у односу на став Србије у односу санкције Русији. Овај споразум перципиран је као континуитет таквог става – навео је Милић.

Приоритет мора бити главни партнер

Он је појаснио да су Србији приоритет радна места грађана, експанзија и раст њених комапнија.

– То значи да приоритет мора бити њен главни трговински партнер, онај из кога долази највећи број инвестиција и који запошљава највише људи у Србији, а то је ЕУ – истиче Милић.

Све то, само на мало другачији начин, била је порука из Хелсинкија, и није само Лајчек једини који је то рекао, Исто је потврдио и литвански министар спољних послова Линас Линкевичијус.

– Свака земља има право да доноси своје трговинске и економске одлуке, али пожељно би било и добро да су у складу с политиком Уније којој ће се придружити – литвански министар спољних послова Линас Линкевичијус.

„Зажалићемо“

Осврт је стигао и из канцеларије шефице европске дипломатије ЕУ Федерике Могерини која је поручила да Београд може потписати споразуме с ким год жели пре придруживања ЕУ, али и да се у преговорима о пријему „Србија обавезала да ће се повући из свих билатералних споразума о слободној трговини на дан приступања ЕУ“.

Она је позвала ЕУ да задржи снажно пристуство на Западном Балкану у циљу остваривања јасног интереса, а то је увођење целог Балкана у ЕУ.

– Убеђена сам да ћемо, ако то не урадимо, зажалити већ за неколико година – поручила је Могерини на годишњој конференцији ЕУ амбасадора у Бриселу.

Неусклађени

Иако, додуше, овог пута у Хелсинкију није експлицитно речено, а има везе са Русијом, јесте (не)усклађеност спрске спољне политике са европском.

То је један од разлога због чега Србија није још увек добила извештај о скринингу за поглавље 31 које се односи управо на спољну политику, и још један знак шта ЕУ мисли о њеном кокетирању са Русијом.

Илустрације ради, прошле године проценат усклађености био је 52 одсто од укупно 100, а ситуације у којима се Србија није усагласила најчешће су се односиле на Русију.Последњи шамар од САД

Још једна пацка Србији због блискости с Русијом стигла је од САД – косовска војска ће по свему судећи учествовати на предстојећој војној вежби „Џоинт риекшн 19“ (Јоинт реацтион), која ће бити одржана крајем октобра ове године у Албанији, што се може протумачити као још један покушај Запада да промовише Косово с једне стране, а с друге да дисциплинује Србију.

Према незваничним информацијама, САД покушавају да „на мишиће“ прогура дефинитивно учешће КБС-а, и све то наочиглед Србије која је у овој иницијативи само посматрач.

Наиме, на тој вежби ће учествовати чланице Америчко-јадранске повеље“ (Иницијатива А5), међу којима су Хрватска, Албанија, Македонија, Црна Гора и БиХ.

(Блиц)

KOMENTARI19 коментара

 1. padre says:

  Gde je on samo pronašao"nonšalantno" ponašanje!

 2. Zbunjen says:

  Ma koje 2 stolice? Oni bi da Srbija stoji, i ne sjedi ni na čemu, dok im EU napokon ne ponudi svoju stolicu (u sljedećih 50-100 godina, ako Srbija skroz skine gaće)

 3. rajko says:

  Ma zabole me za njihove kartone!

 4. Milan says:

  1. ako ste opredeljeni za EU, razmislite o svojim odlukama i ne skrećite sa puta. što se odnosi se na nameru Srbije da u oktobru potpiše Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom. Po slovačkom šefu diplomatije Miroslavu Lajčaku, to je „proruska grupacija“, te takva namera je „zbunjujuća“. ... Kolika je sada robna razmena država EU sa Rusijom? "Ako laže koza, ne laže rog" te da vidimo šta kažu ruski podaci o robnoj razmeni sa Evropskim zemljama. Samo na mesečnom nivou i preračunato i iskazano u USA dolarima, podaci su iz perioda maj-septembar 2018 godine: 1. Nemačka preko 5 milijardi dolara mesečno, Holandija preko 3 milijarde dolara mesečno, Italija preko 2 do 2,5 milijarde dolara mesečno, Velika Britanija od 1 do 1,250 milijardi dolara mesečno, Francuska od 1 do 1,550 milijardi mesečno, Poljska od 1,7 do 2 milijarde mesečno, Finska od 1,2 do 1,250 milijardi mesečno, Belgija od 820 miliona pa i preko 1 milijarde mesečno, Španija preko 550 do blizu 600 miliona mesečno, Švajcarska od 500 pa do 950 miliona mesečno, Austrija od 400 pa do 460 miliona mesečno, Švedska od 300 pa do preko 500 miliona mesečno, Rumunija od 300 pa do 500 miliona mesečno, Madjarska od 570 pa do 680 miliona mesečno, Grčka od 320 d0 400 miliona mesečno, Bugarska od 250 do 320 miliona mesečno, Češka od 650 do preko 800 miliona mesečno, itd. Lajčakova Slovačka od 420 do 520 miliona mesečno, dok Srbija u istom periodu imala je robnu razmenu od 140 do 180 miliona mesečno. Gledajući u celini ove EU-ropske države što na reč najviše mrze Rusiju, imaju u praksi najveću robnu razmenu sa Rusijom. Slovačka ima sigurno triput veću razmenu sa Rusijom od Srbije, ali Lajčak preti Srbiji da ona ne sme tim putem, a podaci lepo otkrivaju da je to itekako i put njegove Češke. Zatim po podacima o našim platama mi smo medju najsiromašnijim zemljama u Evropi, pa kakva je to bratska pomoć Češke? A i cele EU kojo težimo? Uglavnom EU države se odlično zahebavaju na račun našeg naroda i na račun naše države Srbije, a nama izgleda baš to godi. Bolesnici u mozak, nazdravlje nam bilo.

  • Milan says:

   Ispravka: a podaci lepo otkrivaju da je to put i njegove SLOVAČKE ( Ne "Češke", Lajčak je iz Slovačke). I pored primenjenih antiruskih sankcija EU-države imaju ovu robnu razmenu sa Rusijom. Koliku li su razmenu imali pre tih sankcija? Srbija se busa u junačke grudi kako ona nije izrekla sankcije Rusiji, ali je očigledno neko drži pod kontrolom te ima baš smešno malu razmenu sa Rusijom. Tu robnu razmenu najverovatnije najviše čini ruski izvoz u Srbiju, poput gasa, goriva,itd. A Srbija izvozi svog JOK-Jokana u Rusiju.

 5. Milan says:

  Ujka Sem im je svima naredio da smanje robnu razmenu sa Rusijom, a oni veoma licemerno to sakrivaju tako što laju i pljuju po Srbiji i po preostalim malim i siromašnim balkanskim državicama. U ovoj europskoj veoma mutnoj situaciji koja podugo traje, da smo izabrali konja iz štale za precednika i prmijera - bolje bi prošli.

 6. Milan says:

  2. EU > Srbiji na sastanku u Helsinkiju ponavlja: "ako ste opredeljeni za EU, morate da rešite problem sa Prištinom". Svima je jasno i onima iz EU da se taj problem ne može brzo rešiti. Taj problem može da traje još 10-20 godina. Samo na osnovu kosovske problematike lideri EU zemalja veoma dobro znaju da Srbiju najverovatnije neće ni primiti u EU, nego sistematski rade na zadatom im zadatku od strane Duboke i plitke države SAD - da budalastoj i zaludjenoj Srbiji konačno i trajno se otme deo teritorije države. Što bi se oni zamerali Olbrajtovoj, Sorošu i ostalom podužem spisku moćnih iz Duboke, a zbog Srbije. Taman posla da zbog tamo neke Srbije dobiju i oni još više po nosu.

 7. Milan says:

  Sve u svemu bar da nam stvarno daju taj crveni karton. Eh, ali onda bi se mi spasili. Spasili bi smo se počev od prve svesti da čekamo na pogrešnom mestu i da moramo da tražimo za nas pozitivno rešenje na neki drugi način i na drugom mestu. Neće oni to da mi postanemo svesni i razumni i da budemo spašeni, nego sadistička bolest traži da odabrana žrtva bude dugo podvrgnuta zlostavljanju i ponižavanju.

  • Slobodanka says:

   Ovaj deo o našem izvozu od blizu 70% u EU je katastrofalno glup u Miličevoj analizi. On uopšte ne meri rizike. Šta ako EU postane privredno nestabilna? To bi značilo da mi imamo ozbiljan rizik sa delom našeg izvoza od blizu 70%. Takav rizik se ublaža sa diverzifikacijom izvoza, tj. pravi se raznovrstan izvoz na različita tržišta. Razloga za brigu imamo. Npr. Nemačka je sve više u trgovinskom ratu sa SAD, dakle sve više vidimo sukobe ZAPAD PROTIV ZAPADA. Tri potpisnice iranskog nuklearnog sporazuma i članice EU uopšte ne mogu da sačuvaju izvoz iranske nafte, a time ni taj sporazum. Jeste da to najdirektnije pogadja Iran, ali i u tome se vidi sukob "zapad protiv zapada". Sukobi su i oko visine izdvajanja za NATO, a oko gasovoda Severni tok 2 vidi se i nejedinstvo unutar EU i neslaganje i sukobljavanje sa SAD. Desiće se još neslaganja osim pobrojanih na koje EU opet neće adekvatno reagovati. EU je sve više slab igrač na svetskom tržištu i u svetskim odnosima, a to će se odraziti i na ekonomije zemalja EU. Ne sumnjam da će moćne članice EU nastojati da na nama ublaže sve svoje gubitke, tako će nam biti jer se guramo da budemo mali sluga kod velikog vazala. MILIĆ JE GLUP DO DASKE. "Iako ima mogućnost slobodne trgovine, Srbija u Rusiju izvozi od godine do godine između pet i sedam odsto svog izvoza. Na drugoj strani, izvoz na tržište EU je blizu 70 odsto srpskog izvoza i od 2009. izvoz u EU skočio je čak tri puta" – priča Milić. BAŠ ZBOG OVAKVIH CIFARA JASNO JE DA NAŠ IZVOZ TJ. država SRBIJA TREBA DA SE ORIJENTIŠE I NA DRUGA TRŽIŠTA. Opasno je da nam je samo jedno tržište blisko.

 8. Za Srbiju says:

  Koliko bljuvotina, da ne može da se čita. Ajde da ignorišemo njihove izjave i interese na naš račun i da počnemo da radimo za naše dobro.

  • Nemanja Vlahović says:

   To je pravi i ispravni stav. Treba da zaboravimo članstvo u ovoj gnjiloj evropskoj uniji (namerno mala početna slova), tj. da zaboravimo da budemo kolonija Zapada, i - kako Vi kažete - da radimo za naše dobro, u našem interesu. Naši najvažniji ciljevi treba da budu očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije i ujedinjenje srpskih zemalja, tj. Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, kao i prijateljski (saveznički) odnos sa Ruskom (tačnije Rosijskom) Federacijom. Pozdrav P.S. Zvanično "Российская Федерация" a ne "Русская Федерация".

 9. milorad2 says:

  Hm vide oni sve ali ne znaju šta da rade, već su nas toliko ispljuvali i lagali da bilo kakav dodatak na tom tanjiru više ništa ne znači-Sankcije bi teško oštetile njihovu ekonomiju ne zbog nas nego zbog tranzita, rat je diskutabilna i vrlo opasna opcija čak i preko šiptarsko-ustaških proksija tako da oni više ne znaju šta da rade.NEĆE da nas prime i NEĆE da uvaže makar minimum naših potreba a sa druge strane su svesni da svaki dalji pritisak DIREKTNO dovodi ruse i kineze ovde u treptaju oka.Ne znam šta će biti.Od EU i USA zavisi šta će biti ali mislim da su oni toliko arogantno napaljeni protiv nas,jednostavno oni neće moći da stanu, nastaviće sa napadima i pritiscima i uskoro će imati rakete srednjeg dometa sa nuk. punjenjima u srbiji, ali okrenute ka zapadu.Mi u stvari drugog izbora u TAKO neprijateljskom okruženju kakvo je danas protiv nas napravljeno i nemamo nego da se udružimo sa rusijom i stavimo pod njihov nuklearni kišobran.A onda i sankcije i blokade trgovine otpadaju kao opcija iz NATO okruženja jer onda su ONI okruženi,tu pre svega mislim na rumuniju koja vodi sve opasniju i skoro neprijateljsku politiku prema nama u nameri da nas navodno "odseku" od rusije.Kada budu ruski projektili i armija u srbiji ITEKAKO će morati rumuni da poštuju MEDJUNARODNI plovni put na dunavu i MEDJUNARODNO pravo i MEDJUNARODNE ugovore o plovidbi dunavom koje su i sami potpisali.Srbija NIJE odsečena mi imamo izlaz na more ali bi to neki da nam USKRATE na SILU. E pa silom će biti naterani da to poštuju:)Generalno mi i NATO i EU više nemamo nikakve dodirne tačke, oni su SVE uradili ta tako bude i mi treba da ih ignorišemo ,da pomognemo našim novim saveznicima da uspostave dominaciju i kontrolu u ovom regionu i time sa grbače skinemo poludela balkanska plemena i neprijateljsku EU.I NIŠTA NAM NE MOGU, mogu samo da nas mrze prete i škripe zubima ali oni u rat sa rusijom srbijom i kinom zajedno NEĆE ni da pomisle da idu,jer dotle je došlo,drugih metoda sa njima više NEMA.Što se tiče investicija i ekonomije naš ne ulaak u EU će samo povećati i ubrzati to, sad u srbiju ulazi privatan kapital vodjen profitom a ne političkim odlukama i ekonomskom "pomoći" raznih trange frange EU institucija za navodnu "tranziciju" mi smo dok je takava vrsta 2investicija" ulazila usrbiju dobili ogroman spoljni dug i potpuno osiromašenje države i naroda, to je njiova ekonomska "pomoć", sistem finansijske pljačke i dužničkog ropstva sa investicijama koje znače divljačke kredite sa suludim kamatam bez šanse da se to ikada otplati.To je EU ekonomija koja nam je do juče pravila BTO nacionalni dohoak za djilasa i ostalu lešinarsku ekipu pljačkaša.Sad dolaze PRAVE investicije, investicije koje GRADE, fabrike puteve SVE bre to je ekonomski razvoj a ne EBRD. šta smo mi npr. od EBRD dobili-reprogramiranje reprogramiranja fantomskog duga za pare koje nikada nismo ni videli alo bre lopovluk do koske.

 10. Mika Antić says:

  Konsenzus katoličkog Anglo germanskog Zapada protiv tzv. Slovena (Srba, Rusa,) traje duže od milenijuma. Nedvosmisleni dokaz je odnos S v i h teniskih publika sa tribina Zapada(bez razlike) prema šampionu Novaku Djokoviću. Neskrivena mržnja i odbojnost, a bez obzira na njegov fer plej prema s v i m a. Žudeti da udješ u hordu koja ti želi zlo je odlika suicid og mentalnog sklopa. (pojedinaca). Referendum bi odgovorio koliki je %takvih. Do tada nas eu uspavljuje simptomatičnom poezijom Mike Antića:"budite dobri, deco, pa će vas vodim u poslastičarnicu(eu), da gledate kako dobra deca jedu kolače... "

 11. теоретичар says:

  Хрвати, муслимани, албанци, бугари, румуни и мађари су сви заједно једна пронацистичка, геноцидна скупина народа. Тако је било и тако је данас. Није први пут да сви заједно нападају Србију. Ништа ново, осим што имају новог команданта. Није више немачка. Један од задатака нове, нацистичке Европе која се зове ЕУ је и да најзад Србију увуче у своје редове. Имам утисак да се Србија отима свим силама а то је помало у супротности са већином схватања Срба да је Вучић издајник. НЕ КАЖЕМ да није, али размислите како се крећу коментари на свим порталима? Од "ова власт је издајничка" до ОДБРАНЕ пута ове власти и подршке да сачува везе са Русијом. Није први пут да скрећем пажњу колико је већина коментара и погледа на пут којим нас бауљају преко наше власти, састављена из два потпуно супротна приступа. Није чудо што понекад испод мог коментара осване питање "Јел ти то браниш Вучића". А погледајте готово 100% ваших коментара колико су оно што се каже, двоструког стандарда. Како то наши коментатори објашњавају? И ако ова власт хоће да нешто смућка и на једну страну, а на страну наци ЕУ мора нешто да смућка да не би били опет изоловани и санкционисани, мада смо то и сада али не званично, и ако ова власт хоће да нас сачува у контакту и са другом страном јер то готово 80% Срба хоће, како то да да су коментари Срба толико двозначни???

 12. теоретичар says:

  Лепо сам писао да Србија не да хоће, него МОРА да се вуче по путу приступа ЕУ и НАТОу, лепо сам писао да је "тврдоглави" контакт наших "издајника" са Русијом невероватан ако су стварно издајници и ништа не вреди. Ова власт у Србији ће пропасти само зато што неразмишљене главе срљају у рушење власти. Сви пишете о двоструким стандардима ЕУ а сви се тако исто понашате и примењујете их према својој држави која је у тешким проблемима. Зар не мислите да би тај контакт са Русијом био далеко лакше и мирније одрађен када би "издајничка" власт имала више подршке? Пропустили сте још једну чињеницу. Ова власт је дошла са подршком Америке и ЕУ али је, базирано на историјским односима Русије и Србије, ту власт Русија успела да придобије више него што се ЕУ и Америка надале. Зар се то вама не свиђа? Иако доста често спомињем ову чудну појаву код наших људи, ипак нема ефекта. Побогу људи, подржите ову власт бар на путу ка Русији, иначе ће остати траљава и несигурна да неће моћи ни да дише. Нека је и посрана, то је наша власт. Има својих квалитета. Сви се радујете када неко село из Света повуче признање КиМ, зар не? Ко је томе највише допринео? Па омражени издајник Дачић по наређењу омраженог издајника Вучића! Политика је више од мржње. Када се у политици примени мржња, та политика обавезно пропадне. Уосталом, Срби моји, у својој мржњи и немоћи мрзите погрешне људе и то је једна од највећих грешака које правите. Зато није срушена ни једна теорија да је ова власт постављена само зато шпто су ти људи издајници. Те теорије стоје већ скоро двадесет година али коментатори имају једно исто мишљење већ 20 година. Цео свет се из темеља променио задњих 20 година, само нису српски родољубиви коментатори. Ево вам и моја оцена. Тренутно Србија има најбољу власт у задњих 20 година. Једина власт која је проширила контакт са Русијом и зауставила тешки удар нацистичке ЕУ против српског контакта са Русијом. Колико ће надаље у томе успети и издржати, зависи и од коментатора. Ви сте део народа који се јавно појављује на интернету, иако безимено ипак јавно и имате утицај на бар још пар људи који прочитају ваше коментаре. Зар не мислите да се Америци и Енглеској невероватно исплати стални притисак на власт коју су они и поставили? То је инструменат контроле власти. Као да подржавате Америку и Енглеску, ето такви су вам коментари већином. Нико из ове власти нема миран сан. Иза једног ћошка вребају наци агенти ЕУ а иза другог ћошка родољуби Србије на онтернету. Како то може бити када су интереси агената ЕУ и родољуба Србије сасвим различити? Па лепо може бити. Преко психолошких претумбација. То се зове психолоки удар који је заиста успео у Србији. Опозиција, НВО и део медија укључујући ту и коментаторе родољубе, је једна страна тог психолошког удара. Ако нисте знали, ви својим родољубљем подржавате Милићку, Балађевића и Кандићку и непрекидно притискате данашњу власт и не знајући да сарађујете отворено са онима које не цените.

 13. persida says:

  Ja ne idem u EU, zabole me sta njihovi komesari misle.

  • Beli Orao says:

   Незнам зашто неки идиоти желе у ЕУ кад су у европи већ хиљаду година а на том континенту који се није звао европом већ двије хиљаде година !!! Нико те из ње неможе избацити само тог треба бити свјестан а идиотима и објаснити !!! Ово што видите као ЕУ вам је скуп Е(вропског) У(сташтва) !!! А остале закрпе ( источњаци ) су робови !!!!

 14. Beli Orao says:

  Финска досад релативно неутрална и независна сад све брже тоне у НАТО говна примајући доларске инекције да преобрати у једну агресивну државу Антируску а и антисрпску!!! Нек се размисле добро Медвјед је близу и 48 сати су мали временски период !!!!

 15. теоретичар says:

  Баба ванга је предвиђала будућност али генијално, онако свеопште па све што се догоди може да се уклопи у њена предвиђања. Тако је и библија створена. Све има оправдање и све је предвиђено и све може да се уклопи догодило се или не. Библија је објавила све догађаје који нас чекају. Чак и да долази време жуте расе. Све више видимо оно што желимо да видимо али кад се отрезнимо и треснимо, онда...ма има све своје. Само чврсто верујте. Илузије су основа за преживљавање чак и кад нема леба. Баба ванга, библија и остатак човечанства све знају.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u