СРБИЈА ДОБИЛА ПОРУКУ ПРЕД САМИТ У ПАРИЗУ: Ево шта се очекује од нас!

СРБИЈА ДОБИЛА ПОРУКУ ПРЕД САМИТ У ПАРИЗУ: Ево шта се очекује од нас!

12 јуна 2019

Мисија Унмик смета, јер све док она постоји статус Косова је дефинисан Резолуцијом 1244 — дакле, оно није држава.

Није први пут да Приштина тражи да се мисија Унмик повуче са Косова и Метохије, али јесте први пут да јавно, и то у Савету Безбедности Уједињених нација, тај предлог подржи — Немачка.Наиме, пошто је Вљора Читаку, амбасадор такозване државе Косово у Америци, изјавила да је „Косово остварило значајан напредак у двадесет година, те да није разумно да Унмик остане више на Косову“, огласио се и представник Немачке у УН Јурген Шулц уз коментар да „Берлин верује да би мандат Унмика требало преиспитати“.

Професор др Душан Челић са Универзитета у Косовској Митровици није изненађен захтевом Приштине, али јесте понашањем Немачке.

„Ново јесте да је Немачка ово подржала у СБ УН, али није ново да на терену имају слично или исто мишљење као и ’западни савезници‘ — Америка, Британија и Француска, које такође сматрају да Унмику није место на Косову и Метохији“, каже др Челић.

Наш саговорник сматра да овом потезу Немачке не треба придавати много пажње, посебно зато што су протекли догађаји показали колико је Унмик неопходан и да је веома потребно да постоји на Космету. Потез Берлина види и као могућу провокацију.

„Ово пре свега тумачим као део притисака на Београд у смислу наставка дијалога са Приштином и у смислу припрема за тај Париски самит. На неки начин Немачка се у СБ УН појавила као гласноговорник Француске и Америке“, напомиње наш саговорник.

С друге стране, др Челић напомиње да, докле год има гласова да Унмик треба да оде, значи да, макар и симболично, присуство те мисије показује да „Косово није држава“.„Унмик смета, јер све док он постоји на Косову, статус Косова је дефинисан Резолуцијом 1244 — дакле, Косово није држава. Оног часа када неко пристане на одлазак Унмика то значи, и то у пуном смислу те речи, да Резолуција 1244 више неће важити. Зато је Унмик ’трн у оку‘ и Приштини и западним силама, које статусно питање Косова сматрају решеним“, каже наш саговорник.

Др Челић подсећа да је Унмик тамо на основу Резолуције 1244 и да је живи сведок на терену.

Иначе, у Приштини Унмик одавно сматрају „продуженом руком руског утицаја“ на Косову и инструментом који Русији служи за блокирање замене Резолуције 1244.

(Спутњик)

KOMENTARI7 коментара

 1. Ivke says:

  Ako ti nesmes onda daj nekom pukovniku da napravi puc pa se sakrij iza toga

 2. Reality says:

  Otišli bi fašisti kad bi im neko garantovao da ne bi usledio desant Baćuški. Kao prošli put,u Priština.

 3. Cp6a says:

  Професоре, не стоји вам да се тако изненађујете.

  • Velika Metla says:

   Срба,ове наше "умне" главе су стално нешто изненађене! И приметио сам да углавном те "изненађене умне главе" мало мало па избацују у медије,а никако да избаце оне БАШ УМНЕ главе које знају и шта треба урадити,а не само констатовати оно што зна свако ко траву не пасе. Наравно,знам ја зашто се такви људи не избацују у јавност.

 4. Sasulja says:

  Sve profesori do djokinog,pa i vrapci znaju o cemu se radi,sve te akcije sto ih siptari sprovode je po nalogu amero-zapadne demon-kratije.Inace sipci ne smeju ni koraka napravit bez svojih mentora.

 5. Ivana says:

  Pa kako Nemci i Merkelica Vućićevi najbolji prijatelji dugi niz godina svaku želju im ispunjava.

  • Velika Metla says:

   То треба питати крезубу секту која га гласа,и оне заведене несрећнике који излазе на унапред намештене изборе,и тиме дају легитимитет окупационој назови власти! Наравно треба питаи и опне који су у његовом окружењу,а не раде ништа да га спрече да распарчује и поклања Србију и њену територију!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u