СРБИЈА ДОБИЛА ПОРУКУ ПРЕД САМИТ У ПАРИЗУ: Ево шта се очекује од нас!

SRBIJA DOBILA PORUKU PRED SAMIT U PARIZU: Evo šta se očekuje od nas!

12 juna 2019

Misija Unmik smeta, jer sve dok ona postoji status Kosova je definisan Rezolucijom 1244 — dakle, ono nije država.

Nije prvi put da Priština traži da se misija Unmik povuče sa Kosova i Metohije, ali jeste prvi put da javno, i to u Savetu Bezbednosti Ujedinjenih nacija, taj predlog podrži — Nemačka.Naime, pošto je Vljora Čitaku, ambasador takozvane države Kosovo u Americi, izjavila da je „Kosovo ostvarilo značajan napredak u dvadeset godina, te da nije razumno da Unmik ostane više na Kosovu“, oglasio se i predstavnik Nemačke u UN Jurgen Šulc uz komentar da „Berlin veruje da bi mandat Unmika trebalo preispitati“.

Profesor dr Dušan Čelić sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici nije iznenađen zahtevom Prištine, ali jeste ponašanjem Nemačke.

„Novo jeste da je Nemačka ovo podržala u SB UN, ali nije novo da na terenu imaju slično ili isto mišljenje kao i ’zapadni saveznici‘ — Amerika, Britanija i Francuska, koje takođe smatraju da Unmiku nije mesto na Kosovu i Metohiji“, kaže dr Čelić.

Naš sagovornik smatra da ovom potezu Nemačke ne treba pridavati mnogo pažnje, posebno zato što su protekli događaji pokazali koliko je Unmik neophodan i da je veoma potrebno da postoji na Kosmetu. Potez Berlina vidi i kao moguću provokaciju.

„Ovo pre svega tumačim kao deo pritisaka na Beograd u smislu nastavka dijaloga sa Prištinom i u smislu priprema za taj Pariski samit. Na neki način Nemačka se u SB UN pojavila kao glasnogovornik Francuske i Amerike“, napominje naš sagovornik.

S druge strane, dr Čelić napominje da, dokle god ima glasova da Unmik treba da ode, znači da, makar i simbolično, prisustvo te misije pokazuje da „Kosovo nije država“.„Unmik smeta, jer sve dok on postoji na Kosovu, status Kosova je definisan Rezolucijom 1244 — dakle, Kosovo nije država. Onog časa kada neko pristane na odlazak Unmika to znači, i to u punom smislu te reči, da Rezolucija 1244 više neće važiti. Zato je Unmik ’trn u oku‘ i Prištini i zapadnim silama, koje statusno pitanje Kosova smatraju rešenim“, kaže naš sagovornik.

Dr Čelić podseća da je Unmik tamo na osnovu Rezolucije 1244 i da je živi svedok na terenu.

Inače, u Prištini Unmik odavno smatraju „produženom rukom ruskog uticaja“ na Kosovu i instrumentom koji Rusiji služi za blokiranje zamene Rezolucije 1244.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. Ivke says:

  Ako ti nesmes onda daj nekom pukovniku da napravi puc pa se sakrij iza toga

 2. Reality says:

  Otišli bi fašisti kad bi im neko garantovao da ne bi usledio desant Baćuški. Kao prošli put,u Priština.

 3. Cp6a says:

  Profesore, ne stoji vam da se tako iznenađujete.

  • Velika Metla says:

   Srba,ove naše "umne" glave su stalno nešto iznenađene! I primetio sam da uglavnom te "iznenađene umne glave" malo malo pa izbacuju u medije,a nikako da izbace one BAŠ UMNE glave koje znaju i šta treba uraditi,a ne samo konstatovati ono što zna svako ko travu ne pase. Naravno,znam ja zašto se takvi ljudi ne izbacuju u javnost.

 4. Sasulja says:

  Sve profesori do djokinog,pa i vrapci znaju o cemu se radi,sve te akcije sto ih siptari sprovode je po nalogu amero-zapadne demon-kratije.Inace sipci ne smeju ni koraka napravit bez svojih mentora.

 5. Ivana says:

  Pa kako Nemci i Merkelica Vućićevi najbolji prijatelji dugi niz godina svaku želju im ispunjava.

  • Velika Metla says:

   To treba pitati krezubu sektu koja ga glasa,i one zavedene nesrećnike koji izlaze na unapred nameštene izbore,i time daju legitimitet okupacionoj nazovi vlasti! Naravno treba pitai i opne koji su u njegovom okruženju,a ne rade ništa da ga spreče da rasparčuje i poklanja Srbiju i njenu teritoriju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *