„СРБИЈА ДОШЛА ДО ИНФОРМАЦИЈЕ о могућој локацији масовне гробнице, А О ЊОЈ СЕ ГОДИНАМА ЋУТИ“

„СРБИЈА ДОШЛА ДО ИНФОРМАЦИЈЕ о могућој локацији масовне гробнице, А О ЊОЈ СЕ ГОДИНАМА ЋУТИ“

8 маја 2023

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић рекао је за РТС да ако приштинска страна покаже спремност да оно што је потписала имплементира, у области несталих лица, врло брзо ући ћемо у наставак процеса и кренути да радимо на терену, да претражујемо локације на којима ће се извршити провере.

Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе Србије рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је велика ствар у тој области договорена, а то је да се деблокира процес.Истиче да је Курти блокирао процес пре две године у Бриселу. „Ако на приштинској страни буде спремност да оно што је потписала имплементира, врло брзо ући ћемо у наставак процеса и кренути да радимо на терену, да претражујемо локације на којима ће се, према информацијама које помиње и Приштина, извршити провере“, рекао је Одаловић.

„Имамо информације о могућој локацији масовне гробнице а да се о њој годинама ћути, она се не претражује. То је важна ствар од целог овог процеса“, подвукао је Одаловић.

Друга ствар је, наводи, да ће се формира заједничка комисија, ЕУ би требало да буде на челу, са представницима Београда и Приштине и Међународним комитетом црвеног крста, који иначе председава радном групом која се бави несталим лицима.

„И да и то буде нешто што ће бити додатна подршка, јер нам ветар у леђа треба, због огромног броја архива који су изнели међународни представници који су били у различитим мисијама, да буду доступни Приштини и Београду, да у њиховим претрагама видимо да ли имамо информације о потенцијалним локацијама“, каже председник Комисије за нестала лица.

Напомиње и да породице овде имају значајнију улогу.

„Председник Вучић је у Бриселу рекао да нам треба 24 сата од пријаве локације, о постојању гробнице – ми ћемо бити на локацији. Позваћемо Приштину да буде заједно са нама, да урадимо то транспарентно, али то тражимо и од Приштине, то је елементарна ствар због приступа“, закључио је Одаловић.

(Политика)

KOMENTARI2 коментара

  1. Ми says:

    Вељко Одаловић "особа од поверења" свих влада од деведесетих.... Па докле бре? Толике године на истом месту без помака, и сада одједном резултат.... Да би се маскирало преседниково потписивање , опет нечега што ће поубијати нашу децу, овако или онако.... Бестрага вам глава обојици, и вашим функцијама од којих долази несрећа......

  2. Gagi says:

    Nece Vam teroristi i okupatori dati da bilo sta otkopavate. Ako nesto i pronadjete, gde ce ti mucenici biti dostojno sahranjeni. Jel na onim porusenim grobljima na KiM. Na vaskolikom svetu su se teritorije osvajale i gubile, groblja su uvek ostajala sacuvana uz duzno postovanje nekih proslih zivota. Ovakvo divljastvo i primitivizam nisu zabelezeni u savremenoj istoriji. Samo to bi bio dovoljan razlog da nemamo nikakve kontakte sa zlotvorima vec da se vojno spremamo za osvetu. Naravno, posto je tamo instalirana strana vojna baza, moramo da budemo male mace jer su nam vec isti spaljivali rep. Proci ce i ta istorijska epizoda, nas narod bi morao ozbiljno da poradi na unutrasnoj slozi. To podrazumeva da bi svi dokazani akteri nase propasti morali biti uklonjeni sa pozicija odlucivanja u nasoj drzavi. Izrece nas Blazenopocivsi Pavle " Budimo ljudi", ja bih dodao, vezbajmo da postanemo ljudi. Ovako vise ne ide, zlo je zacarilo nasim dusama i zivotima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u