„СРБИЈА ДОШЛА ДО ИНФОРМАЦИЈЕ о могућој локацији масовне гробнице, А О ЊОЈ СЕ ГОДИНАМА ЋУТИ“

„SRBIJA DOŠLA DO INFORMACIJE o mogućoj lokaciji masovne grobnice, A O NJOJ SE GODINAMA ĆUTI“

8 maja 2023

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je za RTS da ako prištinska strana pokaže spremnost da ono što je potpisala implementira, u oblasti nestalih lica, vrlo brzo ući ćemo u nastavak procesa i krenuti da radimo na terenu, da pretražujemo lokacije na kojima će se izvršiti provere.

Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je velika stvar u toj oblasti dogovorena, a to je da se deblokira proces.Ističe da je Kurti blokirao proces pre dve godine u Briselu. „Ako na prištinskoj strani bude spremnost da ono što je potpisala implementira, vrlo brzo ući ćemo u nastavak procesa i krenuti da radimo na terenu, da pretražujemo lokacije na kojima će se, prema informacijama koje pominje i Priština, izvršiti provere“, rekao je Odalović.

„Imamo informacije o mogućoj lokaciji masovne grobnice a da se o njoj godinama ćuti, ona se ne pretražuje. To je važna stvar od celog ovog procesa“, podvukao je Odalović.

Druga stvar je, navodi, da će se formira zajednička komisija, EU bi trebalo da bude na čelu, sa predstavnicima Beograda i Prištine i Međunarodnim komitetom crvenog krsta, koji inače predsedava radnom grupom koja se bavi nestalim licima.

„I da i to bude nešto što će biti dodatna podrška, jer nam vetar u leđa treba, zbog ogromnog broja arhiva koji su izneli međunarodni predstavnici koji su bili u različitim misijama, da budu dostupni Prištini i Beogradu, da u njihovim pretragama vidimo da li imamo informacije o potencijalnim lokacijama“, kaže predsednik Komisije za nestala lica.

Napominje i da porodice ovde imaju značajniju ulogu.

„Predsednik Vučić je u Briselu rekao da nam treba 24 sata od prijave lokacije, o postojanju grobnice – mi ćemo biti na lokaciji. Pozvaćemo Prištinu da bude zajedno sa nama, da uradimo to transparentno, ali to tražimo i od Prištine, to je elementarna stvar zbog pristupa“, zaključio je Odalović.

(Politika)

KOMENTARI2 komentara

  1. Mi says:

    Veljko Odalović "osoba od poverenja" svih vlada od devedesetih.... Pa dokle bre? Tolike godine na istom mestu bez pomaka, i sada odjednom rezultat.... Da bi se maskiralo presednikovo potpisivanje , opet nečega što će poubijati našu decu, ovako ili onako.... Bestraga vam glava obojici, i vašim funkcijama od kojih dolazi nesreća......

  2. Gagi says:

    Nece Vam teroristi i okupatori dati da bilo sta otkopavate. Ako nesto i pronadjete, gde ce ti mucenici biti dostojno sahranjeni. Jel na onim porusenim grobljima na KiM. Na vaskolikom svetu su se teritorije osvajale i gubile, groblja su uvek ostajala sacuvana uz duzno postovanje nekih proslih zivota. Ovakvo divljastvo i primitivizam nisu zabelezeni u savremenoj istoriji. Samo to bi bio dovoljan razlog da nemamo nikakve kontakte sa zlotvorima vec da se vojno spremamo za osvetu. Naravno, posto je tamo instalirana strana vojna baza, moramo da budemo male mace jer su nam vec isti spaljivali rep. Proci ce i ta istorijska epizoda, nas narod bi morao ozbiljno da poradi na unutrasnoj slozi. To podrazumeva da bi svi dokazani akteri nase propasti morali biti uklonjeni sa pozicija odlucivanja u nasoj drzavi. Izrece nas Blazenopocivsi Pavle " Budimo ljudi", ja bih dodao, vezbajmo da postanemo ljudi. Ovako vise ne ide, zlo je zacarilo nasim dusama i zivotima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *