Србија и БЈР Македонија

Srbija i BJR Makedonija

18 decembra 2015

dsc_9755 Misa Djurkovic 3Piše: Miša Đurković

Slučaj glasanja povodom pokušaja Kosova da uđe u Unesko ponovo je pokrenuo pitanje odnosa Srbije sa susedima, pri čemu su posebno zanimljiva bivša jugoslovenska „braća”. Samo onaj ko ne poznaje istoriju dvadesetog veka i pravce delovanja velikih sila na ovim prostorima može da se iščuđava nad ovim, nažalost, potpuno logičnim potezima. Sadašnja Crna Gora i BJR Makedonija (kako glasi međunarodno prihvaćen naziv ove zemlje) imaju kontinuitet antisrpskih poteza, gde je ovaj poslednji slučaj samo jedan u nizu. Ono što je ovde nelogično jesu nastojanja naše administracije da o njima govori kao o „prijateljima”.

No to je cena pogrešnog „evropskog” puta, gde je Srbiji jedan od osnovnih uslova u procesu evrointegracija poboljšanje odnosa u regionu. To praktično znači da mi treba da trpimo svakakve provokacije, prevare, dvostruke standarde i poniženja u odnosima sa okolnim vladama, koje nam sve vreme rade o glavi, a da se pri tome pravimo blesavi, trpimo njihovu nekorektnost i pričamo o nekakvom pomirenju i poboljšanju odnosa! I treba, naravno, da zatvaramo oči nad sistematskom diskriminacijom srpskog stanovništva u tim zemljama i nikako da ne pokrećemo pitanje prava tog stanovništva. Razumljivo i da prihvatimo proces institucionalne derogacije Republike Srpske.

Kada mi pod zapadnim ucenama prihvatimo takav model odnosa, onda nije ni čudo što okolne zemlje do krajnjih granica eksploatišu našu meku spoljnu politiku i dozvoljavaju sebi svašta. Ovde ću se posebno usmeriti na slučaj našeg južnog suseda čija vlada upravo sprovodi novi demonstrativni antisrpski zaokret u svojoj politici.

Naša javnost zna samo za slučaj glasanja u Unesku i UN, ali postoji i čitav niz srodnih poteza. Krajem novembra načelnik generalštaba makedonske vojske primio je u zvaničnu posetu načelnika „vojske Kosova”. Tokom susreta koji su makedonski mediji složno prećutali, obećana je obuka kadrova, razmena iskustava i omogućavanje vojsci Kosova da za potrebe obuke koristi poznati poligon Krivolak. Napomenimo da je naša vojska više puta tražila mogućnost korišćenja Krivolaka, a da su se Makedonci oglušili o te zahteve. U ovom kontekstu treba razumeti i nekakav protest protiv table sa putokazom za BJR Makedoniju koja se nalazi na našem autoputu. U pitanju je zvaničan naziv pod kojim je ova država međunarodno priznata i ovaj protest se može tumačiti kao običan bezobrazluk usmeren ka podsticanju nacionalizma kod svojih birača i ka jačanju antisrpskog sentimenta. Ništa od toga nije slučajno.


Pre samo pola godine sa teritorije Kosova izveden je teroristički upad na Gošince, a zatim i kod Kumanova. Vlada Nikole Gruevskog je bila pod zajedničkim udarom domaće opozicije (afera s prisluškivanjem) i kosovskih terorista, a po njihovim tvrdnjama iza svega su stajali Amerikanci. Nakon burnog proleća Gruevski se potpuno predao i ušao u proces pregovora tokom kog je sa Zapadom dogovorio čitav paket rešenja koji uključuje smenu ključnih ljudi u vladi, prevremene izbore, njegovo povlačenje iz vlade tri meseca pred izbore itd. No deo paketa je i udaljavanje od Srbije i veštačko pogoršavanje odnosa između dve zemlje. Narod u Makedoniji dobro zna da je Srbija jedina zaista prijateljska država u okruženju koja nema pretenzija prema njima. Grčka ne priznaje ni naciju, ni državu ni jezik. Bugarska priznaje državu, ali ne naciju i jezik. Vlada Albanije na svojim sednicama maše kartama „velike Albanije”, u koju spada više od trećine BJR Makedonije. Da bi se na veštački način napravila simetrija, najveće zapadne države na silu održavaju crkveni spor između Beograda i Skoplja.

Tokom prolećnih dešavanja, kada je Gruevski pod zapadnim udarima tražio pomoć iz Rusije i Srbije, ova tema je pokrenuta sa mrtve tačke, vladika Jovan je pušten iz zatvora i dogovoreno je da počnu pregovori SPC i MPC. No sada Gruevski pod zapadnim pritiskom unapred opstruira pregovore, vršeći preko svojih glasnogovornika brutalan pritisak na vladike MPC, koje znaju da je kanonski put jedini način da se problem reši. Da bi umilostivio Zapad i ostao na vlasti, Gruevski danas minira pregovore i gura ovu temu u javnost, podstičući antisrpski sentiment i šireći priču o „srpskom hegemonizmu”. Najgore je što oni očekuju da mi „razumemo njihovu situaciju” i da se ne ljutimo!

Godine 2001. Srbija im je dala ogromnu logističku i konkretnu pomoć u odbrani države. Zahvalili su se time što su zaustavili već potpisan niški dogovor između SPC i MPC, a zatim su priznali Kosovo. U proleće ove godine Gruevski je tražio i dobio veliku pomoć iz Srbije. Zahvaljuje nam se svim ovim antisrpskim potezima i pojačanim obaveštajnim delovanjem prema našoj zemlji. Pametnom dosta.

Bez obzira na to što većina naroda u toj zemlji oseća Srbiju kao blisku državu, vlada otvoreno deluje neprijateljski prema nama. Rukovodstvo Makedonije misli da će sebe i državu sačuvati tako što nama zabija nož u leđa, dok u isto vreme jača snage koje sutra mogu da im odvoje trećinu teritorije. Srbiju dakle samo vojno, bezbednosno, ekonomsko i demografsko jačanje može da zaštiti od ataka suseda koji će se pod stranim navođenjem nesumnjivo i dalje nastaviti. Svako popuštanje se smatra tek znakom slabosti.

(Politika)

KOMENTARI21 komentara

 1. FORum LIvii says:

  Priznavanjem BJRM pod imenom Republika Makedonija , Srbija je sebi ucinila medvedju uslugu. Opredelila se za suseda koji je NEVERAN I NEDOSLEDAN a NE za proverenog i iskrenog prijatelja Grcku . Ako se Grcka protivi imenu R. Makedonija , priznavanje od strane Srbije je isto kao kada bi i Grcka priznala Kosovo !!!Grcka je ostala dosledna i veran drug i NIJE priznala Kosovo.Ali je iskazala svoje nezadovoljstvo stavom Srbije prema Makedoniji .Nagovestila je da razmatra mogucnost priznanja Kosova. Moje misljenje je da je tabla sa pravim imenom BJRM , rezultat grcke pretnje i principijelnog stava.Srbija se prema Grckoj ponela lose i sada je momenat da se to ispravi !!!Ako Grcka to i prihvati ?

 2. Lady Gaga says:

  Evo, Sad CE da se jave ta protobugarska govna,koja sebe zovu makedoncima, i koja na srpskom portalu nešto pametuju nama, srBSkom,starom istorijskom narodu, pokazujući još jednom svu svoju mržnju,tipičnu za konvertite,otpatke i veitačke narode, koji prepotencijom i umišljenošću pokušavaju da zamene nedostatak svega,od povijesti, tradicije preko jezika i kulture, pa se raduju npr. Srpskom gubitku Kosova, mada Srbi Kosovo nikadaq ne mogu da izgube, jer da podsetim, sve okuirano uvek se vrati, a ovoga puta i mnogo brže, mada bi ciganiji iz BJRM bilo pametnije da se bavi time što u samom Skoplju,inače najvećoj ciganskoj čergi u Evropi ne smeju da pređu na drugu strranu najveće grčke reke Vardara, da ih Šiptari ne bi je@bali u dupe. Na drugu stranu reke prelaze izgleda samo makedončure,da bi se za sitne pare kurwale sa šipcima, što iz ekonomske potrebe, više iz zadovoljstva,jer su drolje. Ovde neki malomnik zaziva odvajanje Vojvodine od Srbije, što ni teorijski nije moguće, jer je 80 % stanovništva u Vojvodini srpsko, što bi značilo da bi jedino nekim novim genocidom moglo da se eliminiše srpski element u Srpskoj Vojvodini. Dakle,ponovo, mržnja veitački stvorene majmunolike kobajagi nacije u BJRM prema svemu što je srpsko je duboko usađena u samu srž postojanja te, tek nedavno,novoustanovljene šatro narodnost. Ali ne brinite. Njihova je propast izvesna, jer su šaka jada, jer su izgubljeni u vremenu, uskoro će nestati u prostoru, pa će onda do mile volje moći da maštaju o otcepljenju nekakve Preševske doline, u kojoj živi jedva 30 hiljada Albanaca, okruženih,u ovom trenutku sa 15 hiljada žandarma i vojske. Rekoh, soda nbikarbona, mada sada mislim da je negašeni kreč mnogo bolji. P.S. …..a onaj pacoliki Kajmak Šupak nije prošao u finale Eurosonga…..Europa nije prepoznala falsifikovanje istorije u vidu jonskih stubova i engleski sa jakim ganci naglaskom………znači, neka se vrati da čisti septičke jame po Beču……

 3. Lady Gaga says:

  I tako,zaključak je sledeći: * BJRM ne postoji, makedonci su večtački projekat, njihova crkva je sotonino čedo, i sve ukupno, je@bo ih Toše i ona preprodavačica dece Esma Ćelava. Perspektiva: rasčetvorenje bantustana zvanog BJRM između Srbije,Bugarske, Grecije i Šiptarije. P.S. …….a znate li da je ono prepdgrađe najveće ciganmale u Jevropi, Šuto Orizarija, nekakvo skoplje, ima MIKRO KLIMA kao posledicu toga što je najprljavija tzv. prestonica Europe

 4. Lady Gaga says:

  decembar 7th, 2015 u 1:27 am Sofija – Promovisanje „svežih“ podataka o broju novih državljana Bugarske, potpredsednik države Margarita Popova otkrila je da je samo u poslednja četiri meseca, između ostalih izdato više od 2.200 državljanstava – Makedoncima, dok sofijski mediji sabiranjem već operišu brojkom od milion građana iz istočnog susedstva koji su prihvatili dokumenta Bugarske! To bi značilo da se polovina Makedonaca „pobugarila“, s obzirom na to da bivša jugoslovenska republika ima dva miliona stanovnika. Po bugarskim statistikama čak dve trećine ukupnog stanovništva Makedonije ima bugarsko poreklo, što ih kvalifikuje da zatraže komšijsko državljanstvo. Čime su sve Makedonci motivisani da traže dokumenta iz Sofije i koje signale očitava Skoplje od svojih građana koji se na taj način legitimišu? „Verovatno je da Makedonci sa bugarskim pasošem uživaju privilegije koje nose dokumenta Evropske unije i zaštitu koja se pruža građanima Unije, ali verovatno ima i nečeg drugog. Makedonija je pod velikim pritiskom. Etnički je podeljena zemlja, što pokazuju i najnovija ubistva. Jedan broj Makedonaca po poreklu ima uslove za bugarsko državljanstvo i na taj način traži sigurnost, jer, teško je danas biti Makedonac, živeti u etnički podeljenoj zemlji kojoj je blokiran ulazak u EU i NATO“, kaže Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka u Veogradu. Primamljivom inoviranom ponudom liberalnih uslova za sticanje državljanstva Bugarske, pored Makedonije, raste broj stanovnika i Moldavije, Ukrajine, Srbije, uključujući i one iz južne srpske pokrajine, posebno u oblasti Gora, koji prihvataju novu šansu za dobijanje pasoša članice EU. Margarita Popova je od preuzimanja funkcije potpredsednika države u januaru ove godine u više navrata govorila o razvijanju „nove politike prema Bugarima koji žive u inostranstvu“, uključujući tu, kako se precizira, „bugarske zajednice u Makedoniji, Srbiji, Moldaviji i Ukrajini“. Ljupčo – Bugarin Bugarske pasoše ne uzimaju samo „obični“ građani već i političari koji o tome nerado govore. Da je vlasnik bugarskog pasoša nije se libio da prizna Ljupčo Georgievski, bivši makedonski premijer i nekadašnji lider i sada vladajućeg VMRO DPM

 5. Lady Gaga says:

  http://forum.srpskinacionalisti.com/viewtopic.php?f=3&t=26170

 6. Jbćmo Kaliopu says:

  ko ih je6e !! bjrm je jedan najobičniji klozet između Srbije i Grčke. Srbe i Grke smatraju okupatorima, zločincima, slizali su se sa šiptarima, sada neka kusaju ono što su zakuvali

 7. Svetislav says:

  Kad bi samo bili pametni da ih ostavimo "njihovim" siptarima i bugarasima! Suprotno logici, svaki put kad su tzv. makedonci u panici, oni traze pomoc Srba i Rusa, a mi im dajemo bez ikakve obaveze. Samo ludaci pomazu svojim neprijateljima, jer bugarasi u bjr makedoniji, mrze Srbe, i nasilno ih asimilisu u tu nepostojecu naciju? Znaci da smo mi sami krivi za 90 posto svojih problema!

 8. 123 says:

  lady gaga promasio si portal idi na svet.rs bolje se razumes u starlete nego u politici

 9. REALEN says:

  Lady KAKA se ukakaka.Odi lechi se.Gospod odamna ima race krenato od tebe i takvite kako tebe poddrzuvaci na zoran vranishkoski ,grchki piun vo sluzba na djavolot.Se dodeka taka razmisluvate protiv narodot koj prv vi pomogna ushte vo 90settite godini koga bevte od site strani izolirani dotogash ke se sitnite i ke ostanite beogradski pashaluk !!!

 10. Ѓorѓi says:

  Sramen osvrt na Ѓurkovič,sepak pomilo vi e srpstvoto od vistinata lažno e vašeto "bratoljubie " i bedno.Jad i patetika.

 11. Lady Gaga says:

  EVO, JAVILA SE I OVA MUTAVA GOVNA IZ BJRM, NAJJADNIJE SEPTIČKE JAME KOJU ĆEMO USKORO OČISTITI OD OVAKVOG ISTORIJSKOG IZMETA.

 12. I Tijanu Dapčević.Takođe says:

  :28 Nisu im valjali Srbi,priklonili se zapadu i šiptarima...došao đavo po svoje!Proganjaju srpske sveštenike i srpsku pravoslavnu crkvu,proganjaju Srbe po BJRM i...?Slažem se da je makedonija nama neprijateljska država,nek se žale amerikancima!Biće to samo krpi vodu dok majstori odu!A da je sreće da se udruže Srbi iz Crne Gore,Srbi iz Srbije,tzv makednoci i Grci.... bilo bi belaja,al šiptara ne bi bilo. https://www.youtube.com/watch?v=sk1-Gf3EXNg

 13. I Tijanu Dapčevi says:

  U 90% slucajeva oni su cisti bugari, jezicki, etnoloski, obicajno (vecina ne slavi slavu i nemaju srpske obicaje) i krvno ( samo na severu i delom zapadu bjrm, genetski su jednaki srbima, a i po svemu su cisti srbi), ostali su isti kao bugari. Ovo pod uslovom da prihvatimo postojanje bugarske narodnosti. Da ce im se j.... n.... to je sigurno, i da su uvek bili podlaci i neprijatelji srbima, skroz tacno. Medjutim zabrinjava pro-bjrmovska propaganda u srbiji, prosto jeci. To je velika opasnost. Nesto se iza toga krije. Ja mislim da je cilj dovlacenje njihovo u sto vecem broju u srbiju, pogotovo u jugoistocne krajeve, a onda posle koju godinu i otvoren bugarski napad na te teritorije. Bugari i bjrmovci u svojim istorijama otvoreno svojataju te krajeve. To je pravi cilj, a nikakva ceca i novak:) Oni kao u zadnje vreme mnogo ,,vole,, srbe. I to je sa ciljem... Zato suptilno upozoravajte narod po srbiji da ne naseda na to, to su veliki zlotvori i ogavan narod, ali jako licemeran i podal, pravi otpad od bugarskog, vlashkog i srpskog naroda. Zato su i najvece sluge amerima. O njihovim zlocinima prema srbima kad su nosili bugarske uniforme (1915-1918) ne treba ni pricati, kao i o satiranju svakog srpskog postojanja u bjrm. Ne zavaravajte se, nema tu nikakve ljubavi i bliskosti prema srbima, jedino zla namera, otimanje srpske istorije, a kad dodje vreme i teritorije. Zato sam i rekao suptilno, jer cak i na ovom forumu vri od budala, makedonoljubaca, dali naivnih dali placenih. Normalno okupatorska vlast u Srbiji svim silama ih podrzava (dacic na pr.) , vlast smisljeno radi na razbijanju srbije i unistenju srba, bugari i ovaj olos bjrmovski takodje imaju svoj deo u planu...

 14. Jad i beda skopskog rezervata says:

  Ne čudi me što imate takvo mišljenje o sebi kada vas ne zanima sopstveno poreklo. Najčešće vas svojataju nedosrbljeni Tatari sa reke Bug, vaši koljači i porobljivači - samo da niste Srbi ("i sa crnim Đavolom, samo ne sa Srbima"-reče Kiro Gligorov i ostade živ, dok euforični narod igra i peva ispred govornice! Čini mi se da je Đavo čuo poziv i da je počeo da se udružuje sa makedonskim šiptarima)! Šta se tu može - tikve su posađene, plodovi već stižu. Žalosno....Uzgred, pročitajte istraživanja tzv. genskih haplo-grupa i videćete da su (biološki) Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci, Makedonci - GENETSKI JEDAN NAROD, autohtono stanovništvo Balkana, dinarsko-ilirskog tipa, koje je najmanje 15000 godina nastanjen na celom Balkanu i koji se nikada nije selio odavde niti doseljavao iz nekih "azijskih stepa". Treba da razmislite zašto nekim grupama ljudi odgovaraju "političke" instant nacije, jezici, grozničavo traženje "dokaza" o "istorijskoj samosvojnosti" i sl.glupostima ! Ceo Balkan, odnosno Helmsko poluostrvo pripada svima nama podjednako - jer smo svi braća po krvi, tlu i jeziku! Srbija i ostali krajevi pripadaju podjednako i stanovnicim Makedonije, koliko god oni to poricali.

 15. Lady Gaga says:

  https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t31.0-8/fr/cp0/e15/q65/12363230_1660603320888762_3170265568296306620_o.jpg?efg=eyJpIjoidCJ9

 16. Ѓorѓi says:

  Gospod neka vi e napomoš Srbi.Vakvi glupost nemam pročitano odamna.Srbijanski paganizam i kič.Bljak...

 17. Velikosrbin na putu za Srpsko Skoplje says:

  E,Georgije, nemoj da ti na qrac nabijemo mamu bugarsku,a makedonke su inace poznate ko velike fufe.I nauci srpski.

 18. Lady Gaga says:

  https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xlp1/v/t1.0-9/fr/cp0/e15/q65/625_1670399759910839_8624411237308798433_n.jpg?efg=eyJpIjoidCJ9&oh=4ee6679fe7f51f47b5d19719bed5cbae&oe=56D684A7

 19. Ѓorѓi says:

  Velikosrbine, tvojot komentar se sovpaѓa so ona koe predhodno go napišav.Za žal ti imaš pogolemi problemi odkolku što gi ima Srbija.Ako sakaš možam da ti preporačam soliden psihijatar.

 20. Lady Gaga says:

  Georgine, Smradu iz bjrm, lepo ti je covek rekao da naucis srpski, jer ovo je SRPSKI portal I mi ovde ne govorimo bugarski, da bi smo znali sta to njaces I blejis na toj svojoj govornoj mani.

 21. Ѓorѓi says:

  Nažalost neki od vas prema svojim merilima smatraju sebe za"predivnim Srbima" ali ljudi nisu. Kad stanemo pred Bogom na Sudu ponovite ovo što ste napisali. Ako sam vas prenadražio izvinjavam se ali da znate moju domovinu ne dam i nemojte ni pomisliti da se vatrom igrate.Moja tašta je Srpkinja iz Kosovarite i ne,nije to razlog što sam vam malo peglao vijuge☺☺☺

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *