СРБИЈА И ЕВРОПСКА УНИЈА: Не постоји „план Б“

SRBIJA I EVROPSKA UNIJA: Ne postoji „plan B“

23 februara 2017

zastava-eu-srbija_308297630

Generalni direktor za proširenje Evropske komisije Kristijan Danijelson izjavio je da je budućnost Srbije u EU. On je istakao i da je budućnost EU sa Srbijom i da je to osnovna poruka koju želi da donese u Beograd gde dolazi u dvodnevnu posetu.

Reforma je dobra za same građane

Danijelson je rekao da su neopravdani strahovi da bi u vrednovanju rezultata Beograda na evropskom putu prevagu mogli da odnesu „politički razlozi“ i da nema sumnje u to da je Evropska unija čvrsto posvećena evropskom putu Srbije.

– Ne postoji „plan B“. Srbija treba da nastavi da napreduje u oblastima koje pokriva svako poglavlje. Istovremeno, Srbija treba posebnu pažnju da obrati na reforme u oblasti vladavine prava – istakao je Danijelson dodajući da su one toliko fundamentalne da članice očekuju da vide stabilan napredak tokom čitavog puta.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da postigne i stabilan napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom.

– Ovo je takođe veoma važno, nedavni događaji nisu pogodovali tom smeru – ukazao je evropski zvaničnik, napominjući i da Srbija mora da radi i na regionalnoj saradnji, miru i stabilnosti.

Danijelson kaže da mu je razumljivo što se otvaranje ili zatvaranje poglavlja često posmatra kao merilo na osnovu kojeg se može proceniti napredak u pristupnim pregovorima, ali ipak ukazuje da ovaj proces nije samo tehničke prirode.

– Reč je o reformi zemlje za dobrobit njenih građana, o doprinosu regionalnoj saradnji, miru i stabilnosti. Reč je o pripremi bolje budućnosti za Srbiju – naglasio je Danijelson.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *