СРБИЈА И ХРВАТСКА НА ОПРЕЗУ! Полетели хрватски борбени хеликоптери

SRBIJA I HRVATSKA NA OPREZU! Poleteli hrvatski borbeni helikopteri

15 aprila 2017

Devet meseci od pristizanja u Hrvatsku prvi helikopteri ““OH-58D Kajova Vorior poleteli su iz 93. vazduhoplovne baze Zemunik gde se nalaze u sastavu Eskadrile helikoptera.

Službena potvrda o ovim aktivnostima stigla je tek nakon što su se na određenim internet forumima pojavile informacije o tome da su hrvatske Kajove napokon poletele.

U zvaničnim izjavama komande Eskadrile helikoptera saopšteno je da su u pitanju završne pripremne radnje odnosno probna testiranja koja će biti obavljena na svih 16 helikoptera.

Letovi se odvijaju uz stručni nadžor i podršku američkih nastavnika letenja i pripadnika vazduhoplovno-tehničke službe. Postoje nezvanične informacije da će obuka pilota započeti nakon 1. maja.

Probni letovi obuhvataju probe sistema na zemlji i u vazduhu kao i auto-rotacije a u posadi leti po jedan hrvatski pilot. Pripadnici službe održavanja ulaze u završnu fazu predviđene obuke, teorijska nastava koju drže stručni timovi američke privatne agencije je na samom kraju a preostaje da se sprovede obuka na motorima i sistemima naoružanja.

Obuka hrvatskih pilota nije počela po planu a kašnjenje je nastalo zbog problema američke strane da na vreme pronađe i obezbedi dolazak instruktora. To je poremetilo i planove da se helikopteri upotrebe na vežbi koja će se održati u julu mesecu.

Letačka obuka prvih 8 pilota koji će postati ujedno i nastavnici letenja za ovaj tip, bi trebala da traje 32 nedelje. Nakon toga oni će nastaviti sa obukom svojih kolega iz sastava eskadrile.

KOMENTARI4 komentara

 1. Crno jaje says:

  Kakav oprez? U pitanju je obuka pilota za novi tip letjelice koja dosad nije korištena u HZPZO-u.

 2. Batina says:

  Ima da im bude ko onim apacima u Aljbaniji.

 3. goran says:

  Kolinda javi se, ja cekam.

 4. Don says:

  Sve to kosta mnogo.Niti njima ni nama niko ne daje nista badava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *