Srbija i Hrvatska vansudski poravnavaju tužbe za genocid

Srbija i Hrvatska vansudski poravnavaju tužbe za genocid

14 avgusta 2013

srbija-vs-srbija_hrvatska_lomSrbija spremna na vansudsko poravnanje procesa koji Beograd i Zagreb vode zbog optužbi za genocid, ali na Hrvatskoj je da povuče prvi potez, kaže Ivan Mrkić.

Kako za „Novosti“ kaže ministar spoljnih poslova, kontakti sa hrvatskom stranom postoje.

„Treba podsetiti da mi nismo ni podnosili tužbu protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, već je to prvi učinio Zagreb. Po našem mišljenju, potpuno neosnovano, iz uskih političkih razloga koje diktira njihova unutrašnja scena. Znači, da će naša kontratužba biti povučena pošto Hrvatska odustane od svoje tužbe“.

U nizu susreta predstavnika državnog vrha Srbije i Hrvatske poslednjih meseci ponovo je intenzivirano rešavanje otvorenih pitanja u odnosima dve zemlje, od granica, povratka imovine, do vojne saradnje, a posebno tri teme koje su ključni preduslovi za eventualni dogovor oko padanja tužbi: sudbina nestalih, povratak kulturnog blaga i suđenja optuženima za ratne zločine.

Ministar Mrkić napominje da nas proces pred MSP nije ništa koštao, odnosno, da nije bilo vanrednih troškova, jer se redovni angažman nadležnih tela i stručnjaka podrazumeva. Očekuje se da se razgovori dve strane intenziviraju narednih meseci, pre glavnog ročišta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *