СРБИЈА И РУСИЈА ПРОБИЈАЈУ НАТО БЛОКАДУ: Стиже ново руско наоружање

SRBIJA I RUSIJA PROBIJAJU NATO BLOKADU: Stiže novo rusko naoružanje

29 jula 2019

Predsednik Rusije Vladimir Putin i sprski lider Aleksandar Vučić probili su NATO blokadu i uspeli da u Srbiju dopreme nova ruska borbena vozila.

Prvih deset oklopno-izviđačkih vozila BRDM 2 uspešno je dopremljeno u Srbiju uprkos tome što su Rumunija i Bugarska po nalogu NATO pakta zabranile transport ruskog naoružanja.Novi ruski oklopnjaci danas će zvanično biti predstavljeni u kasarni “Mija Stanimirović“ u Nišu uz prisustvo državnog vrha i predsednika Vučića.

Prethodno je Ministarstvo spoljnjih poslova Rumunije saopštilo da ta zemlja neće propustiti rečni transport sa ruskim naoružanjem koji se preko Dunava kretao ka Srbiji. Kao razlog su navedene sankcije koje je EU uvela Moskvi zbog situacije u Ukrajini.

Međutim, moćni, vojni transporteri BRDM 2 su se ipak našli u posedu Vojske Srbije. Pošto su Rumuni i juče još jednom potvrdili da su po nalogu NATO blokirali transport iz Rusije.

– Napišite, evo, da su pali sa neba! Setite se da su isto tako 2017. pokušali da nas spreče da dopremimo “migove 29“. I tada i dan danas se trude da blokiraju našu saradnju s Moskvom, ali kao što vidite, ne ide im baš najbolje. Stigli su prvo “migovi“, a sada i oklopnjaci. Uskoro stižu i tenkovi – kaže sagovornik.

Iz Ministarstva odbrane i zvanično je potvrđeno da su donirani BRDM 2 stigli u našu zemlju, uz ocenu da se vojnotehnički sporazum, dogovoren između predsednika Vučića i Putina, realizuje precizno i u skladu sa ugovorenim rokovima.

– Prilikom njihovog transporta nije bilo nikakvih prepreka i sva tehnika je stigla sigurno i bezbedno uz poštovanje međunarodnih pravila. Zahvaljujemo se Ministarstvu odbrane Ruske Federacije na dosadašnjoj uspešnoj saradnji i doslednom sprovođenju vojnotehničkog sporazuma. Koristimo ovu priliku da se zahvalimo vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću na pažnji i požrtvovanju zbog kog je Vojska Srbije opremljenija, a materijalni položaj naših pripadnika bolji i sigurniji – rekli su u ministarstvu.

Prilikom obilaska pripadnika 41. pešadijskog bataljona Četvrte brigade Kopnene vojske u rejonu baze “Jug“ kod Bujanovca, ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da naša armija konačno brine o svojoj pešadiji na pravi način.3

– Posle decenija, Vojska Srbije je dobila nova borbena vozila pešadije i naša dugoročna orijentacija je da sva pešadija bude na najbolji mogući način zaštićena. Kao sve druge ozbiljne i moderne armije, i mi moramo da vodimo računa o tome kako da zaštitimo svakog našeg pešadinca – izjavio je Vulin.STIŽU RUSKI JURIŠNI HELIKOPTERI

Ruski jurišni helikopteru Mi-35 očekujemo da budu isporučeni Srbiji do kraja godine, izjavio je komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (RV i PVO), general major Duško Žarković.

Ovi helikopteri, poznati i kao „leteći tenk“, biće u sastavu borbene helikopterske eskadrile razmeštene na aerodromu „Morava“ kod Kraljeva, rekao je general Žarković za Politiku.

Prema njegovim rečima, četiri helikoptera možda brojčano ne zvuče mnogo, ali kada se ima u vidu njihova vatrena mogućnost, to je značajan doprinos u podizanju sposobnosti jedinice za izvršavanje zadataka vazduhoplovne vatrene podrške.

Vojska Srbije je preuzela prvi „Erbasov“ helikopter X-145M, za koga general Žarković kaže da je reč o savremenoj višenamenskoj letelici, koja će znatno povećati sposobnost izvođenja vertikalnog manevra pre svega specijalnih nedinica, ali i vazduhoplovne podrške kopnenim jedinicama

Zbog izuzetnih karakteristika, ovaj helikopter će imati i punu primenu u pomoći stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa, rekao je komandant RV i PVO.

Pored toga, naveo je general Žarković, na osnovu sporazuma sa Direkcijom civilnog vazduhoplovstva, RV i PVO zajedno sa MUP-om obezbeđuje neprekidno dežurstvo dela helikopterskih snaga, 24 časa 365 dana u godini, za potrebe traganja i spasavanje.

KOMENTARI10 komentara

 1. Ivana says:

  Te mrvice koje mi dobijemo od Rusije ne mogu se uporediti s onim šta Hrvatska dobije od svojih saveznika amera i nemaca.Drugo đta će nam oružje kad veliki vođa želi mirnim putem predati Kosovo šiftarima. I ne samo to nego na rašun srpskog naroda šiftarima gradi autoput Priština Niš da šta brže stignu do izdajničkog Beograda.

  • opet ja says:

   Tako je. Vučko sve radi da Šiptarima preda celo Kosovo, čak ni carine nisu skinute. A ovi "automobilčići" koje smo dobili nemaju praktično nikakvu vrednost u operativnom smislu, a pri tme su to vozila od pre 40+ godina. Možeš misliti "probili NATO blokadu" ha ha ha

 2. Vodja says:

  Glupa propaganda. Za vucica glasaju jedino yugosi i oni ce to raditi svakako, a svi ostali se smeju ovom glumatanju patriote. Krenuo da preko laznog patriotizma opet progura yugoslaviju, samo ju je sad nazvao "ekonomska". Kako god je nazivao uvek je bila ustaska tvorevina, a vucic ce se pamtiti po tome sto zeli da je obnovi nad Srbima.

  • Ivana says:

   Neće mu Hrvati ni u ludilu a baš oni su iz svake Jugoslavije izvukli i dobili najviše stečenog na srpskoj krvi i mladosti koja je izginula oslobađajući Hrvatsku od ustaša. Čemu kad oni danas otvoreno vladaju Hrvatskom i podržava ih eu samo malo maskirani da se vlasi ne dosete.

 3. persida says:

  Vucko se sprema da udari na glasace.

  • Pajo says:

   Slazem se da Vucic nije najbolji.Zasad se pokazao i dokazao da je boji od svih predhodnih. Cim nadjete boljeg, odmah ga promenite. Ja ga nebih menjao jer ne vidiku nevidim boljeg.

 4. Djuka says:

  Djuka: Svega ovog nebi bilo da nam Crnogorci nisu okrenuli ledja i usli u NATO, tada bi smo preko mora mogli bilo sta da uvezemo od naoruzanja !!!

 5. Slobodanka says:

  "Predsednik Rusije Vladimir Putin i srpski lider Aleksandar Vučić probili su NATO blokadu i uspeli da u Srbiju dopreme nova ruska borbena vozila." Vučić nema pravo da se hvali, on nema baš ništa sa tim - dopremu je izvršio ruski transportni avion. Ali važno je svakom prilikom napraviti reklamu Vučiću i raditi to što češće. Tako će Vuči da se reklamira 6 puta na svakih 10 komada dopremljenih oklopnjaka ili tenkova. Ako snizi na 5 komada onda će 12 puta da se samoreklamira, e pa to je već bolja računica za predizbornu kampanju.

 6. Beli Orao says:

  Ivana dirnula si u samu srž !!! Čestitka za odličnu procjenu situacije i pravi pogled na stvar!!!

 7. Nikanor says:

  Šta će nam bilo kakvo naoružanje kad i bivši predsednik Nikolić i Sadašnji Vučić otkad su "dovedeni" na vlast neprekidno ponavljaju da Srbija više nikad neće ratovati. A i protiv koga bi ratovala? Šiptarima dadoše državu na delu svoje teritorije, u Hrvatskoj skoro da i nema Srba, a i one koji su još preostali niko od vlasti ne pominje, kao što ne pominje ni povratak više od 250.000 Srba proteranih sa Kosova i Metohije, što predviđa i Rezolucija 1244 SB OUN. Šta više, Vučić tvrdi da tamo skoro da više i nema Srba, te govori da nam ne treba teritorija na kojoj ne živi niko. Ne samo da tvrdi to već je i za sve ratove u istoriji okrivio Srbe. Zar na CNN nije izjavio da je Srbin pokrenuo Prvi svetski rat? Do poslednjeg građanskog rata o Gavrilu Principu, kao heroju, je pevao i Safet Isović, a današnji vlastodršci ga nazvaše teroristom, a prva ulica koja je nosila njegovo ime u Sarajevu preimenovana je. Vučić takođe reče da bi dozvolio istragu u Srbiji policiji Austrougarske, što bi verovatno sprečilo davno pre sarajevskog atentata pripremljeni rat, ali bi ne samo Bosna i Hercegovina ostala Austrougarska kolonija, već bi takav status stekla i Srbija. Zar Vučić takođe nije izjavio da su Srbi svetski šampioni po nepotrebnom pokazivanju mišića. Prema tome, dok god imamo ovakvu defetističku vlast ne treba nam ni vojska ni naoružanje. Samo neka se Srbijom ori pesma:"Uzmi Ago što je tebi drago". Ako "ovi naši", kako Aleksandar Vučić uobičajava uvek nazvati one koji ne žele misliti njegovom glavom, "nisu Muratu ni skute da ljube" šta je više srpskom narodu potrebno reći. Samo u Srbiji Emanuel Makron pred gomilom autobusima doveženih znatiželjnika može izjaviti da je Kosovo nezavisna država, a da dobije aplauz. Da je tako nešto izjavio u Kataloniji ili na Kipru dobio bi bar jednu poštenu šamarčinu i nikad mu više ne bi palo na pamet da pomene nezavisnost dela teritorije bilo koje suverene države, posebno one kojoj je deo teritorije otet na silu u nelegalnoj vojnoj intervenciji. Ali onaj ko ga je doveo s namerom da to kaže iskezio je usta nod uva do uva, misleći kako će preveslati narod preko poslednjeg talasa zvanog "Pravno obavezujući sporazum", koji će imati čast da potpiše Ana Brnabić, koja se usudila da rođenom Srbinu Nenadu Popoviću zapreti da može napustiti Vladu ako nije spreman da radi ono što je ona zanislila, protivno volji i naroda Srbije i Ustava i Rezolucije 1244 SB OUN.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *