СРБИЈА И РУСИЈА спремају „НОЋНУ МОРУ“ за НАТО И ШИПТАРЕ

SRBIJA I RUSIJA spremaju „NOĆNU MORU“ za NATO I ŠIPTARE

21 januara 2019

Srbija je veoma blizu odluke da vrati radar na vrh Kopaonika odakle je uklonjen posle NATO bombardovanja!

To je nešto čemu unazad godinama težimo, ali su nas blokirali SAD i NATO, jer bi radar našoj zemlji omogućio mnogo bolju vazdušnu kontrolu nad teritorijom KiM.– Direktna podrška NATO formiranju takozvane kosovske vojske, što je otvoreni neprijateljski čin prema Srbima, mora da dobije adekvatni odgovor iz Beograda, a vraćanje radara na Kopaonik to svakako jeste, jer će pokrivati ne samo teritoriju KiM, već i dobar deo Makedonije i bar pola Albanije. Sa ovim potezom složili su se Rusi i o tome je razgovarano tokom Putinovog boravka u Beogradu – kaže izvor iz bezbednosnih službi.

Alijansa se već godinama protivi postavljanju srpskog radara na Kopaonik.

– Radar na tu lokaciju, koja se nalazi tik uz administrativnu liniju sa KiM, nije vraćen posle NATO agresije. U pitanju je pojas Kopnene zone bezbednosti koji je u nadležnosti Kfora, odnosno NATO, a tome se oštro protivi i Priština, koja ne želi da Srbija ponovo uspostavi kontrpolu nad tim delom naše teritorije – pojašnjava sagovornik iz vrha bezbednosnih službi.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski objašnjava da čelnici NATO smatraju da bi radar Srbija mogla da koristi u vojne svrhe ili da bi Rusi mogli da ga zloupotrebe pa je to pre svega političko pitanje.

– Ne znam na osnovu čega su nam do sada blokirali vraćanje radara, jer se radi o teritoriji uže Srbije, dakle, nije sa one strane administrativne linije. Radar nam je potreban pre svega zbog bolje kontrole civilnog saobraćaja. Ne daj Bože da dođe do neke katastrofe, sudara ili ne znam čega, možemo da kažemo gospodi u Briselu i NATO: „Vi ste krivi jer niste dozvolili da Srbija vrati radar“ – navodi Lazanski i izričito tvrdi da radar nije obuhvaćen Kumanovskim sporazumom.

Potpukovnik u penziji Ljuban Karan dodaje da radar sa Kopaonika ima veliki domet i da bi bio osnovno i najpouzdanije sredstvo za rano upozorenje na opasnost od vazdušnih napada, ali da će Amerikanci nastaviti da se protive tome.

– To što je odbijen zahtev da se postavi radar može da znači da se SAD i NATO ne odriču vojnog rešenja problema na Balkanu i da na taj radar gledaju kao na sredstvo koje im može ugroziti buduće vazdušne operacije. Radar, što je na većoj visini, ima veći domet. Taj radar nama omogućava da pratimo situaciju u vazduhu, čak i iznad Bondstila, a oni to sigurno ne žele – kaže Karan.

(Republika)

KOMENTARI19 komentara

 1. Ivan Grozni says:

  Kad nam drzavu vode ne znalice. Kad imamo ministra nesposobnog za vojnu sluzbu. Predsednika koji je ucenjen. Generale koje preko "prvorodjenog" postavlja i kontrolise NATO. naravno da ce mo imati probleme da postavimo i lovacku ceku gde se njima ne svidja. Kad bi se postavio radar onda ne bi mogli ne registrovani avion doturati repro materijal mafiji na KiM a da nisu zabelezeni.

  • kolya says:

   Neznalice, cemo. Toliko o pismenosti.

 2. Slobodanka says:

  Lipši mago do zelene trave. Da je na Kosmaju, i tada bi pitali NATO i SAD da li smeju da ga postave. "Rusija i Srbija", stavite uz to koliki je broj održanih vežbi Vojske Srbije sa NATO-om.

  • Deda Micko says:

   Cekaj, Slobodanka, kad sam ja to pisao, ti si me pljuvala, a sada i sama priznajes ono sto je OCIGLEDNO. Covek mora da ima nekakav moral. Ili mislis da ne mora, pa cas moze ovako, a cas onako?

   • Slobodanka says:

    ZA RAZLIKU OD TEBE JA GOVORIM O STANJU U MOJOJ ZEMLJI, I JOŠ VAŽNIJE JE DA NE NAMEĆEM SE SULUDO DA GOSPODARIM RUSIJI.

    • Deda Micko says:

     Nisam znao da Srbija pripada samo tebi i da samo ti zivis u njoj.

 3. Dusan says:

  Radar obavezno vratiti pa to je srpska teritorija i van kosova.Dokle ce nas terorisati a Putinu preporuka S- 400 donirati uz neku simbolicnu cenu.isto tako Srbiji uz povoljne uslove jednu eskadrilu mig-35 uz neke jis sisteme.

 4. Ime neko says:

  a jel cemo u buducnosti da ih pitamo kada da idemo da piskimo ili kakimo? PaSiptari rade sta hoce, zasto suverena zemlja ne sme da postavi radar na svojoj teritorij? Pa ne postavljamo ga u Los Angelesu ili Cikagu?

  • Velika Metla says:

   Ime neko,iz prostog razloga što Srbija NIJE suverena država! I drugi razlog,Srbija je kolonija !

 5. rajko says:

  Ala ćemo im napakostiti!!! Vratićemo svoj radar na svoju planinu o svom trošku. Gospoda moraju da prihvate da je naša teritorija naša, a ne njihova i svačija. Šta je to uopšte kopnena zona odgovornosti? Po kom osnovu je ona uvedena i šta ona u praksi znači, osim da naša vojska i policija ne sme u nju da udju, a da šiptari mogu i treba da u nju dovlače naoružanje i iz nje vrše terorističke napade na pogranična naselja? Ima li tako nešto još negde u svetu, mislim kopnene zone odgovornosti? Ja se ne mogu setiti ni jednog drugog primera.

 6. Slobodanka says:

  Sa stanovišta bezbednosti samo Rusije, kad već postoje baze bliže ruskim granicama u Estoniji, Poljskoj, Rumuniji, daleko manje im predstavlja opasnost ova udaljenija baza na KIM. ... Zatim koliko američkih baza ima u Nemačkoj pa one ne smetaju Rusiji da pusti i Severni tok 2. Slično tome ni postavljanju gasovoda kroz Srbiju neće smetati baza Bondstil. ... Ipak indirektno nešto važno se dešava. Koliko državi SAD treba ovakav NATO, kad ne mogu da zaustave ni umrežavanje sve većeg broja ruskih gasovoda po Evropi. U pravu je Tramp kad primeti da većina evropskih saveznica alijanse nije spremna da plati ni 2% za alijansu, a spremne su da plate ruski gas. Više nije u pitanju samo Nemačka, nego sve veći broj evropskih država. Na taj način još jednom de dokazuje da je NATO potpuno izgubio svrhu postojanja. Izgubio je smisao još nakon pada Berlinskog zida i nestanka Varšavskog pakta, ali tada su se nadali da će osvojiti i Rusiju. U medjuvremenu Rusija je toliko vojno ojačala da taj plan otpada. Zatim ma koliko da je teško gradjanima Rusije, Rusija ipak ekonomski jača jer tokom i do kraja ove 2019 godina biće pušteni u rad gasovodi: 1) Severni tok 2 godišnji kapacitet 55 biliona kubnih metara gasa, 2) Snaga Sibira prodaja gasa Kini godišnje 38 biliona kubnih metara gasa. 3) Turski potok prodaja Turskoj proradiće još brže a ima kapacitet 15,75 biliona kubnih metara gasa godišnje. I to nije sve što će još postići samo u prodaji gasa. Zatim treba imati u vidu šta sve sad Rusija izvozi. Ekonomski i politički gledano izvoz nuklearnih elektrana itd. što radi ROSATOM, a koji stalno raste obezbeđuje Rusiji još jedan izvor značajnih prihoda. Značajno je porastao i izvoz ruskih žitarica, naoružanja, itd. Pre raspada SSSR-a nekoliko godina bile su veoma niske cene nafte a izvoz nafte tada je bio najvažniji u celom izvozu. Rusija danas povećavanjem izvoza drugih proizvoda i usluga smanjila je preteranu zavisnost od izvoza nafte. ZBOG TOGA ŠTO NE USPEVA EKONOMSKO DAVLJENJE RUSIJE ZATO SADA NATO POTPUNO GUBI SMISAO. ZATIM RUSIJU NI NE SMEJU DIREKTNO VOJNO DA NAPADNU. PREMA TOME SA STANOVIŠTA RASHODA NATO JE BAŠ SUVIŠAN BALAST.

 7. Slobodanka says:

  Videla sam puno novih analiza sa raznih strana o sudbini KIM-Kosova. Svi nešto znaju, ali većina greši što misle da mora doći do dogovora na nivou veliki sila SAD Rusija i do dogovora u lokalu. Greše što suviše usko su se zagledali samo u Kosovo od 10908 km2 i suviše spajaju na tu temu misleći na razgovore i dogovore, a ne vide veoma promenjen odnos snaga na puno većem terenu na kom su u igri puno vrednije lovine. Tako npr. suviše se kuka što eto Sirija još uvek nije oslobođena, a ne vide i potcenjuju činjenicu da Sirija je izgubljena kao plen za američku silu. Uspeh već sada je da kroz Siriju neće biti puštanja novih gasovoda prema Evropi koja je značajno tržište gasa. Zatim u ovakvom odnosu snaga ni njenu naftu ne mogu da odnesu. Zatim ranije planirano povećanje prodaje američkog gasa u Evropi nema značajnih rezultata. Savremeni ratovi su ratovi za sirovine i u tome su ipak zaustavljeni i u Siriji i u napaćenom Avganistanu. Čak ako napadnu vojno Iran ta država će izdržati. Zatim savremeni ratovi su i ratovi za tržište, a SAD-NATO ratnik očigledno gubi i tu važnu bitku. Koliko god da nama je veliko naše KIM, ono je za SAD suviše malo kao plen naspram svega ostalog što nisu uspeli da osvoje. Kao što su Krim izgubili bez opaljenog metka, tako bez opaljenog metka gube i tržište gasa u Evropi.

  • rajko says:

   Tu dodje i rat za dominaciju dolara, što je značajan izvor prihoda za SAD, a sve mu se više izmiče. Kina i Rusija prelaze na druge/svoje valute za obračun i plaćanje. Onda tu dodje i put svile kojim Kinezi najavljuju svoje ogromno prisustvo ne samo na bliskom istoku i zapadnoj Aziji, nego i u čitavoj Evropi. Pa sve veća vojna moć Rusije i Kine i sve veće zaostajanje NATO. Sve to zasad ne pravi veliku razliku, ali mic-po-mic za par godina situacija u svetu će biti potpuno drugačija, a stratezi i "obični" političari i u SAD i svuda u svetu su toga veoma svesni. Ta njihova svest o neminovnom slabljenju sopstvenih pozicija se snažno odražava na njihovo ponašanje i odluke. Na sve strane možemo uočiti nervozu, žurbu, prigušenu srdžbu, strah kod onih istih koji su do juče zračili "božanskim" mirom i samouverenošću. Taj mir polako prelazi na ruske i kineske političare. Mi samo treba da pažljivo posmatramo šta se dešava da ne bismo napravili neku katastrofalnu grešku na svoju štetu, da ne damo ono što se ne daje, da ne plaćamo onom kome nismo dužni, da nas ne vodaju ko slepce gori od nas kojekavim gafovima, ucenama, svršenim činovima, praznim puškama itd. Samo mirno i pametno i vratićemo ono što je naše i naplatiti dugove.

 8. Deda Micko says:

  I kada ce Rusi poslati S300? Na Svetog Nikada. A Srbi se nadaju, uzarili nacisto.

  • Deda Micko says:

   Ponavljam jos jednom: i kada padne Vucic, Rusi nece nista uraditi za Srbiju, osim pravnog i diplomatskog angazovanja. Nije to beznacajno, ali je nedovoljno da bi Srbi opstali. To Rusi dobro znaju, a prave se da ne znaju. To je njihovo licemerje. Vide da umiremo, ali umesto da nam daju lek, oni nam nude cokoladice.

  • Slobodanka says:

   Nudili su nam taj sistem 01.06. 2017. "Rogozin: Isporuka S-300 Srbiji zavisi od samo jednog faktora" Pitanje isporuka ruskih PVO sistema S-300 Srbiji zavisi od budžeta koji je Beograd spreman da obezbedi ...

 9. Vesko says:

  NATO je prekrsio UN rezoluciju 1244 i svoj mandat na osnovu kojeg se nalazi na teritoriji Kosova koji je UN Protektorat obucavanjem i tolerisanjem stvaranja oruzanih formacija protivno UN Rezoluciji! Zbog toga sada Srbija nije vise u obavezi da se konsultuje sa njima u vezi postavljanja radara i slicnih vojnih pitanja jer su nam DIREKTNO UGROZILI NACIONALNU BEZBJEDNOST kresenjem Rezolucije i sporazuma iz Kumanova.

 10. Deda Micko says:

  Hvala bogu, i to sam pisao, da nam nisu bratski narod jer bi nam u tom slucaju dali za dzabe. Istina je da Rusi kao i Amerikanci samo gledaju kako da zarade na malim narodima. Mi govorimo o mocnim kapitalistickim zemljama koji nista i nikome ne daju za dzabe. To je u svetu kapitalizma razumljivo, samo mi nije jasno zasto se podgrejava nekakva iluzija da cemo nesto dobiti, iako nismo platili. Konacno, pravo da prezive imace samo oni narodi koji mogu to da PLATE U LAZNIM DOLARIMA, Rusima ili Amerikancima svejedno.

 11. Nićifor says:

  Sve što piše Srpski telegraf (čiji je portal Republika) i informer suprotno je od istine. Dejvid Ajk je dobro konstatovao u svojim knjigama da treba pratiti šta političari pričaju, jer sve što kažu suprotno je od istine. Samo budala može pomisliti da će vlast u Srbiji postaviti radar na Kopaoniku, ako zna da posle mnogo puta postavljenih zahteva visokih zvaničnika Rusije, i samih građana Srbije, da se osoblju Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu da diplomatski status Vučiću to ne pada na pamet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *