Srbija i Rusija zajedno u borbi protiv falsifikovanja istorije

Srbija i Rusija zajedno u borbi protiv falsifikovanja istorije

30 januara 2014

zastava-srbija-i-rusijaPredsednik Srbije Tomislav Nikolić je juče povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta optužio razne istoričare i svetske medije koji ih podupiru, da pokušavaju prebaciti na Srbiju krivicu za Prvi svetski rat i napraviti reviziju Drugog svetskog rata, što po njegovim rečima Srbija neće dozvoliti. Inače, sa istim problemom se susreće i Rusija, pa se otuda postavlja pitanje – kome je u interesu da žrtve proglasi krivcima, a krivce žrtvama, kao i to – kako se suprotstaviti takvim zlonamernim pokušajima?

Podsetimo, Nikolić je još ranije izjavio povodom predstojećeg obeležavanja sto godina od početka Prvog svetskog rata, kako se doslovno izrazio – da će Srbiju napasti neki koji misle da je treba osuditi zbog izbijanja tog rata, zbog čega je najavio da će se Srbija obratiti Rusiji i drugim saveznicima da se dostojno obeleži taj datum. Nedavno smo videli da je došlo i do konkretizacije te najave, kada su predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin razgovarali o organizovanju zajedničke manifestacije Srbije i Rusije u Beogradu tim povodom.

A kada je reč o pokušajima da se falsifikuju činjenice u vezi Drugog svetskog rata, i tu postoje stremljenja da se i srpskoj i ruskoj strani oduzme status nevinih žrtava i veličanstvenih pobednika, pa se recimo Srbima na neverovatan način pokušava prebaciti odgovornost za postojanje nacističkog logora Staro Sajmište, a bilo je i pokušaja da se Rusija na primer izjednači sa Hitlerovom Nemačkom u odgovornosti za izbijanje Drugog svetskog rata. Podsetimo se samo rezolucije Parlamentarne skupštine OEBS-a, u kojoj su nacistički i sovjetski režim stavljeni u istu ravan, a samim tim su im dodelili i podjednaku krivicu.

Međutim, kada je reč o Rusiji, očigledno je da ona nema nameru da dozvoli takvo grubo prekrajanje istorije, s obzirom da je u njoj formirana Komisija za borbu protiv falsifikovanja istorije, sa obrazloženjem da pokušaji falsifikovanja postaju «sve jači i agresivniji», a ruski predsednik Putin je izjavio da je neophodno sačuvati istinu o Drugom svetskom ratu, istakavši da se ne može dozvoliti nekakvo novo tumačenje istorije, pa je pored toga još u nedavnom nastupu izjavio da «imamo čime da se ponosimo, ali se istovremeno moramo čuvati tendencioznih ocena raznih istorijskih događaja».

Naravno, nije teško proniknuti u samu suštinu – zbog čega postoje pomenuti razni zapadni pokušaji da se preinače notorne činjenice i zamene istorijske uloge. Dakle, kada se razgrnu zlonamerna i nevešta tumačenja o tome da je na primer Srbija kriva za Prvi svetski rat ili da navodno sovjetska strana deli krivicu za Drugi svetski rat sa Hitlerom, onda se vidi da se žrtve opisuju kao krivci, a antifašisti se pokušavaju predstaviti kao fašisti – zato da bi sledstveno toj logici bio dozvoljen obračun sa njima.

Ali ako je za utehu, iz nedavnih izjava dvojice predsednika se može primetiti da su i Srbija i Rusija i te kako svesne tog problema, a to je već dovoljan razlog da se poveruje da neće proći revizija ključnih istorijskih događaja u 20. veku koji se tiču svetskih ratova. Utoliko više jer su upravo Rusija i Srbija u njima podnele kolosalne žrtve koje se mere u milionima ljudi.

(Glas Rusije)

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *