Srbija i Slovenija će Rusiji ustupiti parcele na kojima su ruska vojna groblja

Srbija i Slovenija će Rusiji ustupiti parcele na kojima su ruska vojna groblja

26 januara 2014

russian_orthodox_cemetery_alan_grantVlada RF je Državnoj Dumi podnela na ratifikaciju ugovore sa Srbijom i Slovenijom kojima se reguliše status ruskih vojnih grobalja. Ovim ugovorima biće stvorena pravna osnova za adekvatnu brigu o ruskim vojnim grobljima, spomenicima i memorijalnim objektima na teritoriji ovih zemalja.

U predlogu ugovora je predviđeno da ugovorne strane jedna drugoj besplatno ustupe na trajno korišćenje parcele na kojima se nalaze vojna groblja i memorijalni objekti.

Prema raspoloživim podacima, u Srbiji postoji 17 ruskih i sovjetskih vojnih grobalja na kojima je sahranjeno preko 5 hiljada sovjetskih vojnika.

Takođe postoji oko 50 različitih memorijalnih objekata, kao i niz grobova iz vremena Prvog svetskog rata u kojima je sahranjeno oko hiljadu ruskih vojnika. U Sloveniji postoji 54 ruska i sovjetska vojna groblja na kojima je sahranjeno oko 3 hiljade vojnika.

Procenjuje se da se na teritoriji RF nalazi 35 grobova srpskih vojnika iz vremena Drugog svetskog rata i 14 grobova u kojima je sahranjen 71 slovenački ratni zarobljenik.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *