СРБИЈА И ВУЧИЋ У ШОКУ: Радили нам из леђа, ако је тачно и ЕУ нас преварила

SRBIJA I VUČIĆ U ŠOKU: Radili nam iz leđa, ako je tačno i EU nas prevarila

17 oktobra 2020

Pismo Federike Mogerini o ZSO, koje je obelodanio lider DSK Isa Mustafa, za Srbiju je nešto novo, kaže narodni poslanik Milovan Drecun i ocenjuje da je to urađeno iza leđa Beograda. Ako je pismo tačno, ispašće da smo prevareni ne samo do strane Albanaca, nego i od strane Evropske unije, ističe on.Mustafa je objavio pismo koje je 24. avgusta, 2015. godine, dan pre potpisivanja Sporazuma o opštim principima Zajednice srpskih opština (ZSO), primio od bivše visoke predstavnica EU Federike Mogerini, a u kojem ga ona uverava da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja.

„Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je pokazao navodno pismo Federike Mogerini iz 2015. godine, gde mu ona kaže da po njenom razmevanju, znači po razumevanju EU, nisu dogovorene nikakve izvršne nadležnosti ZSO. To je nešto novo, to je jedan jednostrani potez koji je iza leđa Beograda“, navodi Drecun.

On smatra da bi specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak trebalo da razjasni novonastalu situaciju.

„Mislim da bi Lajčak trebalo da razjasni tu situaciju, jer Mustafa kaže da ga je upoznao sa tim. Ispašće da smo prevareni ne samo do strane Albanaca, nego i od strane EU, ako se ispostavi da je to pismo tačno“, dodaje.

Nakon posete Lajčaka glavno pitanje je kako on misli da premosti ključnu prepreku za razgovor i natera Prištinu da realizuje Zajednicu srpskih opština, kaže Drecun za RTS.

„Prvi put je Lajčak rekao da takozvani Ustav Kosova može da se menja“

On ističe da je Miroslav Lajčak rekao da dve strane treba same da odrede kako će izgledati normalizacija i da se Evropska unija neće mešati u to.

„To je nešto što je na dugačkom štapu, veoma široko definisano. Prvi put je Lajčak rekao da takozvani Ustav Kosova može da se menja“, navodi Drecun.

Ističe da papir o primeni Briselskog sporazuma predviđa prilagođavanje pravnik okvira.

„Dakle, tamo gde zakoni nisu prilagođeni Briselskom sporazumu, ne treba menjati sporazum nego pravni okvir. Albanci idu obrnutim putem, oni žele da se promeni Briselski sporazum i to je njihov pokušaj da izvrše njegovu reviziju“, objašnjava Drecun.

Milovan Drecun podseća da su Albanci učinili korak koji nije bio predviđen sporazumom i obratili se takozvanom Ustavnom sudu koji je doneo potpuno kontradiktornu odluku.

„Lajčak takođe kaže da Zajednica srpskih opština treba da se formira u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Ja pretpostavljam da nije dobro čitao sporazume jer se tamo uopšte ne govori o Ustavnom sudu“, ističe Drecun.

Ističe da je neprihvatljivo da Zajednica srpskih opština bude asocijacija kakva je predviđena takozvanim Ustavom Kosova.

KOMENTARI11 komentara

 1. Ivana says:

  Vučić pa koji je to lažov nije nas niko prevario no on koji direktno po napucima evrope i vatikana uništava Srbe i Srbiju ko misli nešta drugo nije normalan.

 2. Cp6a says:

  Aj da se svi sad čudimo, kako nas je EU prevarila. Ko dozvoli da ga EU još jednom prevari, posle svega što smo od njih doživeli, taj je kompletni idiot.

 3. Kosovac says:

  Ove srpske mulce Tadića i Vučića je pretupala jedna nepismena fanfulja Federika Mogerini. Ali sada, sada imamo puno poverenja u bitangu Miroslava Lajčaka.

 4. opet ja says:

  Ja nisam iznenađen, niti sam očekivao bilo kakvu podršku zapada. Možda je onaj izopačeni predsednik sa svojom bandom nesposobnjakovića i kriminalaca nešto očekivao ili im verovao. Samo veoma glup čovek može da veruje političarima iz država koje su odavno priznale nezavisno Kosovo, a pre toga direktno vojno i na svaki drugi način tu nezavisnost faktički omogućile.

 5. radmila says:

  Srbija nije u soku. To se zna odavno. Rade iza ledja svo ovo vrijeme. Sto se Vucica tice, mozda je on u soku, mada tesko. Zna i on al im je obecao.

 6. test01 says:

  Pokusavate da se vadite za vele-izdaju! Za ovo je odavno trebalo da odgovarate krivicno zbog krsenja Ustava. U normalnim zemljama se pozicije gube zbog sitnica a ovde se vele-izdaja prodaje kao pobeda... Bilo bi smesno da se ne radi o Srbiji i Srpskom narodu...

 7. Slavujka says:

  EU voli Srbiju, ali malo morgen...

 8. 1389 says:

  Vučića očigledno prave budalom i jed a i druga strana, on je nevin 🤭🤭🤭

 9. XXX says:

  Ovo dodje kao otkrice Amerike! Dobro jutro! Da li je iko pri cistoj svesti mogao da misli da Albanci odbijaju da sprovedu sto su potpisali bez podrske Evrope? Albanci, koji od pocetka slusaju sve sto im se kaze! I sad je kao Vucic u soku? Dajte, ne sprdajte se sa nama! Vec duze vreme je vidljivo da jedini odgovor koji treba Srbija da da Evropi je moratorijum na Evropske Integracije. To je potez koji nije tezak, jer Srbija i onako nece biti nikada primljena u EU. Ali rukovodstvo Srbije sa Vucicem na celu, jednostavno, nema kicmu za to.

 10. Nikoletina says:

  Oni da govore o Ustavu koji su prekršili sve norme države u kojoj su živjeli

 11. Si Ju Leter Aligeder says:

  Nije nas prevario samo neko ko nije ni znao za nas,recimo Papua sa Nove Gvineje, naš nesvrstani prijatelj. Za Evropu Vuči je uvek bio đak iz poslednje klupe, i tu će ostati a Soroš mu je predsednik odeljenske zajednice. Sada valja ići ili pred Putina ili pred Edi Ramu da se pokaže suknjica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *