СРБИЈА ИМА 20 ТОНА ЗЛАТА, Хрватска у резервама немају ни грам

SRBIJA IMA 20 TONA ZLATA, Hrvatska u rezervama nemaju ni gram

25 avgusta 2018

Pad cene zlata na svetskim berzama u poslednjih nekoliko meseci izazvao je pravu jagmu za ovim plemenitim metalom, pa su mnoge zemlje krenule da gomilaju svoje rezerve.

Jedna od zemalja koja je u poslednja tri meseca znatno uvećala rezerve zlata, i to za čak 66 tona, jeste Rusija, pa su tako one dostigle 1.944 tone, odnosno vrednost od 76 milijardi dolara. Iako su u poređenju sa SAD i Nemačkom, koje imaju najveće rezerve zlatnih poluga, rezerve zlata Srbije od 19,8 tona zanemarljive, ona je ipak zemlja s najvećom količinom ovog dragocenog metala u odnosu na sve zemlje bivše Jugoslavije. Samo za poslednjih šest godina Narodna banka Srbije je povećala rezerve u zlatu za 5,12 tona, to jest skoro za 26 odsto. Interesantna je i činjenica da Hrvatska u rezervi nema ni gram!

Nenad Gujaničić, glavni broker u kompaniji „Momentum sekjuritis“, ističe da je u poslednjih nekoliko meseci došlo do pada cene zlata, delimično i pod uticajem jačanja kursa dolara, pa je to verovatno dodatni stimulans za kupovinu ovog plemenitog metala, koji predstavlja najbolju zaštitu imovine u uslovima krize i visoke inflacije.

– Cena zlata je najveća kada su prisutne velike geopolitičke tenzije, krize, ratovi… Zlato ne donosi nikakav prinos poput štednje u banci, kupovine obveznica i slično, stoga je najpopularnije kada su veliki rizici po očuvanje vrednosti finansijske i svake druge imovine. Trenutna cena zlata je na najnižem nivou u poslednjih godinu dana – kaže Gujaničić i dodaje da je učešće zlata u deviznim rezervama NBS predmet strategije o formiranju deviznih rezervi, ali njegov udeo u ukupnim deviznim rezervama nije veliki, pa i nema previše značaja informacija da u apsolutnim brojevima imamo najveće zalihe na prostorima eks-Ju.

U NBS, na čijem je čelu Jorgovanka Tabaković, ističu da su na kraju jula 2018. u svojim rezervama imali 19,83 tone zlata, ukupne vrednosti 664,5 miliona evra, što čini šest odsto ukupnih deviznih rezervi.

– NBS nije prodavala zlato od 2005, već je kontinuirano povećavala učešće zlata u deviznim rezervama kupovinama zlata iz domaće proizvodnje – kažu u NBS i dodaju da ovaj plemeniti metal, između ostalog, služi kao garancija poverenja u centralnu banku, naročito u izazovnim vremenima:

– Zlato kao klasa aktive u strukturi deviznih rezervi neke centralne banke omogućuje smanjenje rizika i očuvanje vrednosti investicija.

Rusi gomilaju zlato jer ne mogu da ga povoljno prodaju

Ekonomista Ljubomir Madžar ističe više razloga što Rusija poslednjih meseci gomila zlatne poluge:

– Rusija je veliki proizvođač zlata i jedan od razloga zašto ga akumuliraju vidim u tome što ne mogu povoljno da ga prodaju. Drugo, ako je cena zlata niska, možda hoće da sačeka da se preokrenu trendovi cena. Treći razlog za gomilanje zlata je moguća politička nestabilnost i odbrambena nesigurnost, zato što se NATO primakao ruskim granicama, a u takvim periodima zlato se čuva kao neka vrsta garancije za teška vremena koja mogu da dođu.

Najveće zalihe zlata
SAD 8.133
Nemačka 3.369
MMF 2.814
Italija 2.451
Francuska 2.436
Rusija 1.944
Kina 1.842
* Iznosi su u tonama

Koliko ko u regionu ima zlata:
Srbija 19,8
Makedonija 6,9
Slovenija 3,2
Mađarska 3,1
Albanija 1,6
Hrvatska 0
* Iznosi su u tonama
Izvor: Svetsko veće za zlato

(Kurir)

KOMENTARI9 komentara

 1. rema says:

  Gospodo zaboravili ste Satanino gnezdo Vatikan.

 2. Milan says:

  Nasli su autoritete u Tabakovicevoj i Madzaru da kazu o temi zlata. Ni reci GDE SE CUVA srpsko zlato. Ko i kad je zadnji put proverio koliko je od tog zlata u Srbiji. Ako je ono na Zapadu prakticno kao da ga ni nema. Rusija i Kina imaju neuporedivo vise zlata nego sto su zvanicni podaci, najvise u svetu, dele 2 prva mesta.

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  hrvacka je u dužničkom ropstvu sa više od 60 mlrd.evra vanjskog duga, gde ste videli robove koji imaju zlato ???

  • Medi says:

   Smeće, Hrvatskja ima ono što sve skupa bivše republike nemaju, a to je Jadransko more.Nema tog zlata koje može da zamjeni Jadran.

 4. padre says:

  Ko ovome Mađaru dade naziv ekonomiste, da mi je samo znati!

 5. raikkonen says:

  rezerve zlata rusije i kine su mnogo vece..''zini da ti kazem'' to jes kriju pravu kolicinu, a srpsko zlato i zlato okolnih banana teritorie su ili su okupirane ili ce vrlo brzo da bude opljackano od strane ''zapadnih prijatelja''

 6. Hruscov says:

  Cudno da fasisti hrvati nemaju Srbskog zlata. Nisu imali vremena da skidaju nakit i zube, nego su samo brojke bile bitne. Eto im sad, zato Talijani i Svabe prednjace. A nas Majdanpek i Bor grcaju za cioniste i niko im nista ne moze... jadan ovaj narod s njima nikakvima.

  • Karital says:

   Tko će jadnim srbima dati zlato?Bogati ste kao crkveni miševi.

 7. Goga says:

  Zlato Srbije je pod znakom pitanja kao i originalna postavka Narodnog muzeja Srbije otkada su Soros i Giuliani doveli svog coveka na vlast u Srbiji 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *