СРБИЈА ИМА ЈАКО ОРУЖЈЕ ЗА РЕШЕЊЕ КОСОВА, АЛИ ГА НЕ КОРИСТИ! Зашто сви ћуте о овом члану Резолуције 1244?

SRBIJA IMA JAKO ORUŽJE ZA REŠENJE KOSOVA, ALI GA NE KORISTI! Zašto svi ćute o ovom članu Rezolucije 1244?

21 marta 2019

Srbija u svojim rukama ima jako oružje kada je u pitanju rešenje problema na Kosovu i Metohiji, a to je ona čuvena Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244!

Ne, ovo nije još jedna priča o Rezoluciji i ovo nije još jedno podsećanje na nju. Ovo je priča o tome kako nam je rešenje tu, pred nama, a niko od državnih organa se ne poziva na nju.

Naime Rezolucija SB UN 1244 je sveobuhvatni dokument od desetak stranica. U njemu ima i povoljnih i nepovoljnih stavova, u njoj se govori o SRJ, ali je tačno i to da je Srbija pravna naslednica SRJ.Takođe, važno oružje u rukama Srbije trebao bi da bude deo koji se odnosi na povratak 250.000 Srba i drugih nealbanaca na Kosovu.

Da je ovo važno oružije u rukama Srbije koje niko ne koristi slaže se i nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ Vladislav Jovanović koji kaže:

„Srbija treba da zahteva celovito i dosledno sprovođenje Rezolucije 1244. To, pored ostalog, znači da treba da zahteva i ostvarivanje prava na slobodan i bezbedan povratak oko 250.000 Srba i drugih nealbanaca na svoja imanja i u domove na Kosovu i Metohiji, tim pre što su pripadnici drugih zajednica to pravo odavno ostvarili. Zbog čega to ne zahtevamo, šta postižemo ćutanjem? Ne smemo se miriti sa posledicama etičkog čišćenja Srba“.

Srbija treba da ostane otvorena za mirno, uravnoteženo političko rešenje, ali samo u okviru Rezolucije SB UN 1244 kao imperativnog pravnog dokumenta.

„Srbija ne sme da trguje svojim neotuđivim pravom na Kosovo i Metohiju, da prihvata podvale i prevare kakve je već doživela, pogodbu po modelu — državna teritorija za maglovito obećanje članstva u EU“, kaže Jovanović.

(Espreso)

KOMENTARI6 komentara

 1. Budi Bog s nama says:

  Mnogo je omči oko našeg vrata. Zato što smo pravni naslednici SRJ zato i ne možemo u evropu jer smo pravni naslednici dugovanja banci MMF-a, ali i svi ostali gresi iz SRJ i SFRJ padoše nas. Onda šta mislite zašto su tako žustro bivše bratske republike iskoristile pravo iz ustava na samoopredeljenje i otcepljenje? Dok je predsednik tadašnje Srbije Mološević navodno Titov naslednik i pričam ti priču, uglavnom smo mi ostali kao kolateralna šteta. Kada se i Crna Gora otcepila, ostaše nam samo pokrajine naše, a i tu smo klimavi. Da li se neko seća koliko ima godina od donošenja rezolucije 1244 na čelu sa Ahtisarijem Martijem? Marti je već izlapeli penzioner, 250.000 izbeglih su humanitarno dobro udomljeni sa svakakvim beneficijama i strogim prioritetom pri zapošljavanju da im ne pada na pamet da se vraćaju odakle su izbegli. Ne možemo da se hvatamo za tu rezoluciju - osim ako to i Rusi i Kinezi ne proguravaju u UN, onda možda jedna malo izmenjena nova rezolucija 1245.

  • rajko says:

   I Rusi i Kinezi stalno naglašavaju značaj rezolucija 1244, kao i mnoge druge zemlje, i to ne samo u UN, nego i u drugim institucijama i u medijima. Samo se Srbija snebiva da to čini, te mi mislimo da ova rezolucija više ne važi. Uopšte nije važno da li su naša raseljena lica dobro zbrinuta ili nisu. Oni bi i trebalo da budu dobro zbrinuti od Srbije, ali kfor, tj. organi ujedinjenih nacija su bili dužni da im obezbede dobre, čak odlične uslove za povratak, a oni dosad nisu prstom mrdnuli. Blenu u šiptare ko tele u zelena vrata. Ne znam šta čekaju. Šiptari nisu vlast na KiM-u. Oni su i danas samo teroristička organizacija kao i 1997, '98, '99. i njihov status je od tih vremena jedva nešto malo bolji, otprilike sad su "uspavana teroristička organizacija". "Kosove" nije država, tako nešto ne postoji. To su samo vlažni snovi haradinaja, tačija i drugih narkodilera. A ni budućnost im se ne smeši. Danas im je status upola slabiji nego 1999, a o sutra i prekosutra oni ne treba ni da maštaju. To za njih u političkom smislu ne postoji.

 2. trikornjanin says:

  Posle nato agresije u srbiji predsednici nisu birani voljom naroda vec postavljani uticajem spolja. zato su svi do sada pa i aktuelni predsednik gurali pod tepih rezoluciju 1244, uvlacili nato kroz mala vrata u nasu zemlju, prodavali i unistavali nasa preduzeca pod folirantskim izrazom kako je to jedini put u evropu. zato su na vlast postavljani oni koji su zeljni para i sa slabim karakterom ili nedorasla deca kojima je lako manipulisati.

 3. kaj je,,,je says:

  Takse i dalje ostaju? Vojska im je i dalje za dom spremna? Ne povlači se Američka vojska sa Kosova? Propala peticija talijanskih Srba za povlačenja talijanskog priznanja RK! Trepča je i zvanično njihova a Gazivode tek treba zvanično da potvrde? Kad zvanično uzmu Gazivode dižu Srbima cenu struje za 100% ko i takse? Ništa od razgraničenja separatističkog "Severa Kosova" ko nekada "Sao Krajne"? Ništa od ZSO? Ništa od povlačenja priznanja? Na redu su Sandžak sa 80% bošnjaka i Vojvodina sa 57%manjine? Svaki albanc po 5-10dece a Srbi izumiru i iseljavaju a Srpkinje rade abortuse? Kosovski generali i komandanti i dalje su na školovanju kod braće u Turskoj? Albanska i Kosovska vojska zajedno prsaju četnike i vežbaju baš na Kosovo polje! Kažu hrvati dolazi im 12-15% više Srba u Lepu na letovanje ma kakav rat čoveče? Kako reče ministar ako se ne reši pitanje Kosova nema povećanja plata u Srbiji? Bunjevci nikako da postanu svoji kako je to zamisleo vojvoda Nikolić? Hrvatska plata posle pola porušene i obnovljene zemlje duplo veća od srpske pa KAKO?

 4. ljubi sav says:

  Proso voz....zasto? to znaju i vrabci po Srbiji!!!

 5. Cetnik says:

  Ko ce da ih vrati iz pasaluka dole? Da nece sami da sidju i skinu kosulje a obuku opanke?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *