СРБИЈА ИМА НАЈЈАЧУ И НАЈМОЋНИЈУ војску на Западном Балкану

SRBIJA IMA NAJJAČU I NAJMOĆNIJU vojsku na Zapadnom Balkanu

2 maja 2020

Srbija je tokom 2019. godine najviše izdvajala za vojsku i tako je prestigla Hrvatsku. Naša država nalazi se na petom mestu u svetu po skoku vojnog finansiranja u odnosu na 2018. godinu.

Srbija trenutno ima najjaču i najmoćniju vojsku na Zapadnom Balkanu, tvrdi ugledni Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI)!

Ovaj istraživački centar procenjuje da je Srbija u prošloj godini izdvojila oko 1,14 milijardi dolara za vojne nabavke, što je u odnosu na 2018. uvećanje od 326 miliona dolara ili čak 43 procenta. Tim skokom vojnog finansiranja Srbija je prestigla Hrvatsku, koja se prethodnih godina redovno nalazila na prvom mestu po vojnoj potrošnji među državama Zapadnog Balkana.Kako ukazuju podaci centra SIPRI, sve države na Balkanu beleže rast u vojnoj potrošnji, ali ipak Srbija i Hrvatska značajno prednjače.

– Srbija i Hrvatska imale su vojnu potrošnju od oko milijardu dolara u 2019. godini. Ostale države u susedstvu imaju znatno manje vojne investicije. Albanija je potrošila 198 miliona dolara, BiH 183, Severna Makedonija, koja je od ove godine i članica NATO, 151 milion dolara. Sledi Crna Gora sa 89,3 miliona, dok je ‘Kosovo’ imalo najmanje vojne rashode od 65,7 miliona dolara. Osim Srbije, nijedna država nije imala procentualno toliko veliki skok u odnosu na 2018. godinu – piše Radio Slobodna Evropa, pozivajući se na podatke stokholmskog istraživačkog centra.

Šta smo nabavili

-ruske „migove 29″* beloruske „migove 29“

-kineske borbene dronove

-helikoptere „puma“

-ruske helikoptere „Mi-17“ i „Mi-35“

-ruski PVO sistem „pancir S1“

-ruske tenkove i borbena vozila

Komentarišući ove navode, predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić kaže da se ponosi time što pripada političkoj strukturi koja je, zahvaljujući predsedniku Vučiću, uspela da obezbedi sredstva za nabavku vrhunske vojne tehnike i opreme.

– Ovakav vojni potencijal bio je nezamisliv u doba nekih prethodnih vlasti, čiji je jedini cilj bio da unizi i oslabi srpsku vojsku. U celom svetu, pa i među članicama NATO, postoji trend povećanja investicija u sektoru bezbednosti. Posle višegodišnjeg zapostavljanja, Srbija je krenula sa nabavkom opreme i naoružanja i samim tim vraćanjem dostojanstva vojsci. Država će nastaviti sa ovom reformom u smislu podizanja nivoa mobilnosti vojske i sveukupnim razvojem sistema odbrane – naglašava Bečić, dodajući da je to dugotrajan i veoma kompleksan posao.

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost „Edukons“, potvrđuje da je Srbija u prethodnih nekoliko godina mnogo novca uložila u opremanje i obučavanje oružanih snaga.

– Takav trend nastaviće se i u narednom periodu, prvenstveno kupovinom vojne tehnike i sredstava od Rusije, Francuske, Izraela i Azerbejdžana, ali i razvojem domaće vojne industrije. Upravo to je potvrdio i Stokholmski institut mira u svom istraživanju, u kojem se Srbija pozicionirala na prvom mestu među zapadnobalkanskim državama. To je veliki dokaz srpske borbene moći. S obzirom na to da je naša država vojno neutralna, a da je okružena NATO članicama, sasvim je logično da Srbija ima ovakav vojni potencijal – ističe Bjegović, uz opasku da bi eventualno vraćanje vojnog roka bio još jedan iskorak u zaokruživanju vojne moći Srbije.

– Vojska Srbije danas ima neuporedivo bolju opremu, plate i ostale prinadležnosti nego što je to imala 2012. godine. Spremali smo vojsku kako bi naša država bila snažna – poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

(Informer)

KOMENTARI2 komentara

  1. Fric says:

    Blago vojisci koja ima Vulina! Julovskog igrača ljubi ga tetka!

    • Cp6a says:

      Ne može da se meri sa tvojim Damirom jer nema zločinačka iskustva i sertifikat Ratne škole Kopnene vojske SAD za masakriranje civila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *