СРБИЈА ИЗМЕЂУ ЧЕКИЋА И НАКОВЊА: Русија тражи од Србије јавну подршку за укидање санкција

SRBIJA IZMEĐU ČEKIĆA I NAKOVNJA: Rusija traži od Srbije javnu podršku za ukidanje sankcija

15 juna 2015

vucic-usa-rusia-sd-ilustracija 65(foto: Srbijadanas)

Srbija je jedna od retkih zemalja koja nije podržala uvođenje sankcija Rusiji, izjavio je danas predsednik Odbora za međunarodne poslove Državne dume Ruske Federacije Aleksej Puškov, koji je izrazio nadu da će Rusija imati podršku Srbije kada se u januaru 2016. godine bude odlučivalo o ukidanju sankcija.

Puškov je u Skupštini Srbije razgovarao sa potpredsednikom republičkog parlamenta Veroljubom Arsićem, kome je preneo da Rusija takođe očekuje podršku Srbije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a u Helsinkiju, na kojoj će biti predstavljeni nacrti rezolucija o suprotstavljanju neonacizmu i o ukidanju sankcija EU Rusiji.

Kako je saopšteno iz republičkog parlamenta, Puškov je istakao da je za Rusiju prioritet poštovanje Minskog sporazuma i normalizacija situacije na istoku Ukrajine, što je preduslov za otpočinjanje procesa ukidanja sankcija.

Arsić je naglasio da je stav Srbije da se svi problemi moraju rešavati dijalogom a ne sankcijama, dodajući da Srbija i Rusija imaju izuzetnu saradnju, na najvišem državnom nivou, i prijateljske odnose koji se pre svega potvrđuju kroz stav Rusije prema statusu Kosova i Metohije.

Prostora za unapređenje odnosa uvek ima, dodao je Arsić i naglasio da je neophodno nastaviti sa razvijanjem saradnje dva parlamenta.

Puškov je predložio da Rusija i Srbija formiraju međuparlamentarnu komisiju, na čijem bi čelu predsednici parlamenata, a to telo bi raspravljalo o temema od najvišeg značaja za odnose dve zemlje.

„To bi dalo dodatni podsticaj i težinu našoj međuparlamentarnoj saradnji”, rekao je Puškov, koji se osvrnuo i na dobru saradnju koju ruska delegacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope ima sa delegacijom Skupštine Srbije.

Dodao je i da kandidat Srbije za generalnog sekretara OEBS-a može da računa na podršku Rusije.

Puškov, koji predvodi delegaciju u zvaničnoj poseti Srbiji do 17. juna, danas će razgovarati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miško says:

    Nismo mi ispod "čekića i nakovnja". Mi smo ispod ČEKIĆA i to ZAPADNJAČKOG ČEKIĆA! Nama je jedini spas da se oslonimo naprijateljske zemlje i na Zapadu i na Istoku, prvenstveno na Rusiju, Kinu, Indiju,Tursku... --------------------- Odličan je ZAHTEV Novosti, Politike, Pečata, UNS-a i drugih, da se ukine ili bar smanji porez za štampu koja izlazi na ĆIRILICI(koja je zaštićena Ustavom i našom istorijom) u tome treba istrajati i PROŠIRI front. A onaj Žarković Vreme-nski latiničar se kao i dosada pokazao kao jedan običan prevrtač, nemoralan tipus. Sada je ključno vreme da se odbrani tradicija i jezik, jer to je osnova naše obnove!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *