Србија између Кине, Русије и ЕУ

Srbija između Kine, Rusije i EU

23 juna 2016

Dragomir Andjelkovic 3345Piše: Dragomir Anđelković

Uporedo sa posetom kineskog predsednika, dok su se u nekim našim ekstremno prozapadnim krugovima čuli glasovi da naše značajnije približavanje Pekingu može da ugrozi tzv. put EU integracija – sa te strane nam je poručeno da to nije tačno. Kako se kaže: EU budućnost Srbije dovodi pod znak pitanja blizak odnos sa Rusijom, a ne sa Kinom!

ZAPADU VIŠE SMETA SARADNJA SA RUSIJOM

Radi se o tome da zapadnjaci i dalje Rusiju, a ne Kinu – bez obzira na ekonomsku i sve veću vojno-političku moć druge sile – doživljavaju kao primarnog konkurenta. Tako je iz nekoliko razloga. Zapad je mnogo tešnje ekonomski isprepleten sa Kinom nego sa Rusijom. Kina je velika fabrika za mnoge zapadne korporacije a s druge strane Kinezi su postali najveći ulagači u obveznice i još mnogo drugog u SAD i nekim drugim zemljama tzv. evroatlantskog kruga. Drugo, Kina je još daleko od strateškog vojnog pariteta sa Zapadom dok ga ruski nuklearni potencijal zastrašuje. Konačno, u svemu postoji i istorijski faktor. Rusija je naslednica SSSR-a. Mnogima na Zapadu se i dalje priviđaju siluete te supersile, koja je jedina od kada je on stekao globalnu dominaciju, nju ugrozila!

Toliko o globalnim parametrima kojima se rukovodi Zapad u vezi sa stavom prema nama, Rusiji i Kini. Što se regionalnih tiče, on nas vidi kao bliske Rusiji u etničkom i verskom pogledu. Plaši ga upućenost koja iz toga proizlazi, kao i činjenica da se nalazimo u zoni, iako široj, ruskog intenzivnijeg delovanja. Rusija je za sada mnogo više kod nas nego Kina. Od sfere meke moći pa čak, u ovom trenutku, i realizovanih ekonomskih projekata. Da i ne govorim o srpsko-ruskim vezama u domenu odbrane Kosova i Metohije i državnosti Republike Srpske. Bez Rusije naše pozicije i u RS, i na KiM-u, bile bi mnogo gore. Kina nam je iskreni prijatelj u vezi sa odbranom tih i drugih vitalnih nacionalnih interesa ali njeni dometi još nisu toliki da bi za nas bila faktor podrške kao Rusija.

Iz svega rečenog neko bi mogao da izvede zaključak da preterujemo kada pričamo o istorijskom karakteru tek okončane posete Si Đinpinga, te potencijalima koji za nas iz nje proizlaze. Nije tako. Kina uistinu može da postane ključni činilac na planu investiranja u Srbiju, odnosno našeg privrednog oporavka. Takođe, i geopolitički gledano, povezivanje sa Kinom će znatno podići težinu Srbije. Drugačije bi stajale stvari kada bismo, kao što neki na Zapadu to iracionalno žele, Rusiju trampili za Kinu. Drugim rečima, kada bi – da bi se nekome u Briselu ili Vašingtonu dodvorili – zanemarili odnose sa Moskvom a Peking počeli da tretiramo kao strateškog partnera van evroatlantskog kruga koji je dovoljan da naša spoljna politika i dalje bude izbalansirana. No, tako nešto se neće desiti.

RUSKO-KINESKI PLES U SRBIJI

Uostalom, ni Peking to ne želi. Arogancija Zapada je dovela do suštinskog približavanja Rusije i Kine. Te zemlje su danas saveznice, bez obzira na to što se Kina – zbog svog mentaliteta, rada na dugi rok ali i ogromne međusobne ekonomske zavisnosti sa Zapadom – mnogo uzdržanije ponaša kako bi izbegla veću konfrontaciju sa SAD. A kada se radi o Srbiji, ruska pozicija kod nas može samo da bude pojačana rastom kineskog ekonomskog i drugog prisustva. S druge strane, naše specifične veze sa Rusijom, odnosno neutralan status, i Kini ulivaju dodatne simpatije i pružaju sigurnost. Kina shvata da je za nju Rusija amortizer koji sprečava da se pre nego što dovoljno vojno ojača, nađe pod većim pritiskom Zapada. Opet, Moskva razume da joj je neophodna odmerena ali snažna ekonomska i politička potpora Pekinga, da bi se oduprla izazovima sa kojima je sada suočena. To sve se prelama i kod nas, te čini ruske i kinske interese kompatibilnim. Na stranu i mnogi konkretni privredni projekti, o kojima će se uskoro više pričati, koje će u Srbiji zajednički realizovati Rusi i Kinezi.

Sada u svetlu svega rečenog, da se vratimo na konstataciju da produbljivanje naših veza sa Kinom pozitivno utiče na veze sa Briselom. Slažem se sa tim ali iz drugog razloga od onoga koji vide u EU. Kao što sam rekao, oni se nadaju da će Kina za nas postati geopolitička zamena za Rusiju. Iluzija! Naprotiv, uz pomoć Kine, ako ona uistinu kod nas brzo ostvari najavljeni prodor, postaćemo mnogo zaštićeniji od antiruskih pritisaka EU. Niko sa te strane neće reskirati da ugrozi poslovni ambijent Srbije i tako ugrozi Kineze. Velika ekonomska umreženost Evropljana i Amerikanaca sa Kinezima podiže osetljivost na rizike i štete koje proizlaze iz većih turbulencija tamo gde su prisutni interesi vodećih sila iz tog društva. Kinezi kod nas dolaze da posluju i ne deluju protiv Zapada te mu ne daju nikakav, a kamoli veliki direktan povod, zbog koga bi se on odlučio da provocira svađu sa Kinom. Lepota čitave stvari za nas je to što će tako posredno Kina onemogućiti da nas Zapad lomi kako bi se odrekli Rusije! Time bi, stvarajući probleme Srbiji, radio i protiv Kineza koji se kod nas pozicioniraju, što neće učiniti, a mi dobijamo širi prostor da uz aktivnu podršku Rusije štitimo svoje vitalne nacionalne interese.

(Večernje novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. baja says:

    za noc se to okrene de je tito trasira balkan tu ce i ici titin kip je u skupstini srbije a peva se boze pravde u ustavu a ni jesan je poslanik ne zna niti peva farsa gradana samo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *