СРБИЈА ЈЕ ИЗАБРАЛА ТАКТИКУ ПРОТИВ КОРОНАВИРУСА: Ево о чему се ради и зашто Италија и Шпанија нису успеле! ЈУН ЈЕ КЉУЧНИ МЕСЕЦ

SRBIJA JE IZABRALA TAKTIKU PROTIV KORONAVIRUSA: Evo o čemu se radi i zašto Italija i Španija nisu uspele! JUN JE KLJUČNI MESEC

18 marta 2020

Jedan zaraženi. Opet jedan. Tri potvrđena slučaja. U Srbiji korona virus potvrđen kod još 13 osoba. Šest novoobolelih… Još 11 zaraženih. Covid 19 imaju još 2 osobe. Raste broj obolelih, najnovije informacije kažu da je virus noćas potvrđen kod 11 osoba. U Srbiji korona virus imaju 83 osobe.

Otkako je u petak, 6. marta potvrđen prvi slučaj zaraze korona virusom u Srbiji kod I. Đ. (43) iz Bačke Topole, ovako se sve do danas kretala krivulja o zaraženima. Mada se to nama tako čini, naglih skokova nema. Bilo bi ih sigurno da, kako kaže struka, nismo preduzeli mere da se ova pošast suzbije, odnosno produži epidemija.Cilj je, kako objašnjava za Telegraf.rs dr Predrag Kon, epidemiolog i načelnik Jedinice za zarazne bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje, da se epidemija i ova krivulja produže, a da se ne dozvoli ogroman broj obolelih u kratkom periodu.

Kada bi se bolest pustila da se prirodno razvija, epidemija bi kraće trajala ali bismo u kratkom vremenskom periodu imali mnogo oboleli.

Umesto 6 do 8, epidemija će trajati 12 do 16 nedelja

– O čemu se zapravo radi. Da nema nikakvih mera i da nema socijalnog distanciranja, uključujući sad i vanredne mere i policijski čas, imali bismo jednu prirodnu epidemiju, koja uobičajeno, kada su respiratorne infekcije, pogotovo ovakvog tipa u pitanju, traje 6 do 8 nedelja.

– U Srbiji, mi sa ovim merama usporavamo i znatno produžavamo trajanje tog prenosa infekta. Na taj način, sprečavamo ekslozivan porast obolevanja. Sa jedne strane ulazimo u period toplijeg vremena, a sa druge merama izbegavamo taj eksplozivni porast obolelih i teških slučajeva koji, praktično, zdravstveni sistemi u Evropi, a i ovde kod nas, ne bi mogli da prime i adekvatno da ih leče. To je suština – objašnjava dr Kon za naš portal.

Umesto epidemije, koja bi se, kako kaže naš sagovornik, prirodnom samoregulacijom završila za 6 do 8 nedelja ali sa velikim brojem žrtava, Srbija je svojim metodama pomera da ona traje 12 do 16 nedelja.

– S tim, da ulazimo u period toplog vremena, pa ne očekujemo da će toliko dugo trajati – kaže dr Kon.

Počinje ubrzano prenošenje virusa

Prema njegovim rečima, Srbija već ulazi u period naglog ubrzanja prenošenja korona virusa, što se vidi po krivulji, odnosno po zvaničnom broju zaraženih.

– U noći između utorka i srede bilo je 11 pozitivnih. Juče je za 24 sata bilo 15. Videćemo, ali broj zaraženih će se povećavati, ne zato što mi tako želimo, nego su iskustva takva. To će se dešavati i pored svih ovih mera koje smo preduzeli. Upravo priprema čitavog zdravstvenog sistema je zato da može da dočeka te teške bolesnike i da čuva živote kroz pravovremeno stavljanje na respirator i na odgovarajuće lečenje. Što se lečenja tiče, naši infektolozi su napravili poseban protokol lečenja za one koji su na infektivnim klinikama.

– Zato sada ovo radimo, da se što više onemogući da obolevaju ti koji su u najvećem riziku da budu u teškom stanju i da moraju na respirator. Sa druge strane, cilj nam je da obezbedimo da čitav zdravstveni sistem može da funkcioniše u svakom trenutku, da ne bi ođednom kolabirao – navodi dr Kon.

Na pitanje šta nam dosadašnja krivulja govori podseća da ova bolest može da ima inkubaciju i 14 dana.

– Zbog toga su te pauze i ti talasi koji se malo vide. Posle nekog vremena ta krivulja počinje da se superponira, pa se na kraju dobije kriva u kojoj se ne vide ti pikovi. To je niz malih epidemija. Svaki taj lanac od tog prvog zaraženog je klaster, kako ga mi zovemo. Inače, mi sad već imamo pojavu slučajeva koji su izvan bilo kakve povezanosti – objašnjava naš sagovornik.Počelo obolevanje zdravstvenih radnika

Među zaraženima već imamo i prve zdravstvene radnike.

– Imali smo jednog zdravstvenog radnika za kojeg se isprva mislilo da nije povezan sa putovanjem, međutim, ispostavilo se da ipak jeste. Sada imamo još jedan slučaj zdravstvenog radnika. Polako se, dakle, javlja obolevanje među zdravstvenim radnicima, zatko je veoma važno da vode računa i koriste zaštitnu opremu – kaže dr Kon.

Bez obzira na sve, preduzete mere, prema Konovim rečima, već daju rezultate. Statistika govori u to ime.

– U odnosu na prošli utorak kada je u Beogradu bilo 2.700 akutrnih respiratornih infekcija, ovog utorka, dakle juče, bilo ih je 1.806 što pokazuje da ove mere daju rezultate. Sa druge strane, u odnosu na prošli utorak kada je bilo 17 obolenja sličnih gripu, juče ih je bilo 9 i svih su uzrasta od 20 do 64 godina. Nema nijednog u dečijem uzrastu, što je potpuno suprotno od uobičajenog – navodi naš sagovornik.

U Italiji je u jednom danu umrlo više od 340 osoba. Španija, takođe, ima mnogo mrtvih, a u bolnicama se pravi mesto više ne bi li se zbrinuli oboleli. Zašto ona nije primenila metodu kojom se mi borimo?

– Oni jesu preduzeli mere, ali su malo zakasnili – zaključuje naš sagovornik.

U Srbiji je od nedelje, 15. marta vanredno stanje. Od danas je na snazi i policijski čas u vremenu od 20 sati uveče do 5 časova ujutro.

(Telegraf.rs)

KOMENTARI3 komentara

 1. Miraš says:

  Kad bi nastupajući April i Maj mogli da budu topliji, toliko da oslabe aktivnosti virusa. Od prvog potvrđenog slučaja 06 marta 12 nedelja biće na dan 29 maja. Na dan 26 juna biće 16 nedelja.

 2. Pravda says:

  Ako itko prezivi to ce biti Srbi 👌👌👌🤣🤣! Malaali zilava nacija sa kojom ne mogu izaci na kraj ni atomskom municijom a bogme ni virusima, ni pjegavim tifusom u 1.svj.ratu a ni ratovima poslije toga. To je stvarno NEBESKI NAROD kome i sam Bog pomaze i svi svetci.

  • Ivke says:

   toooooo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *