СРБИЈА ЈЕ ИЗНЕНАДИЛА СВЕ

SRBIJA JE IZNENADILA SVE

30 marta 2021

Vakcinisanje više od 22.000 stranih državljana donelo je Srbiji veliki simbolički uticaj u regionu i Evropi, uprkos tome što skeptični pojedinci potkrepljeni zavišću na tu humanu akciju pokušavaju da bace senku sumnje. Dok u EU ne vlada solidarnost, Srbija je ovoga puta, saglasni su i naši sagovornici – iznanadila sve.Na poziv Privredne komore Srbije ili samoinicijativno, prijavom putem portala elektronske uprave, više od 22.000 stranih državljana vakcinisalo se cepivom „AstraZeneke“ u četvrtak, subotu i nedelju u Srbiji. Nadležni su saopštili da to nije omelo imunizaciju srpskog stanovništva, jer je istovremeno vakcinisano više od 28.000 naših građana, kao i da je Srbija tim potezom „održala čas humanosti i solidarnosti“.

S druge strane, kako vreme odmiče, ideja o solidarnosti koja je do skoro vladala u EU sve manje podseća na zajedništvo. Austrija se tokom samita zemalja članica usprotivila neravnomernoj raspodeli vakcina u okviru Unije i najavila da će staviti veto na svaku odluku o podeli koja ne uključuje tu zemlju. Osim nje, nejednakom raspodelom nezadovoljne su i Češka, Slovačka, Hrvatska…

Vakcinacija poboljšala poziciju Srbije koja je iznenadila region i svet

Pisac i novianr Muharem Bazdulj za Sputnjik ocenjuje da je vakcinacija inostranih državljana dobar potez sa svake tačke gledišta, a pogotovo s aspekta humanosti, jer je su time ljudi zaštićeni od težeg oblika oboljevanja, čime su neki životi spaseni.

„Kao kolateralna dobit od toga je sigurno promena imidža Srbije u svetu, daljim evropskim zemljama, ali i u dobroj meri i u regionu, gde kod političkih elita zemalja čiji su državljani vakcinisani postoji raširen negativan stereotip o Srbiji. Ono što mi je zanimljivo da gledam je to što najveći broj tih ljudi, koji su poznati po antisrpskim izjavama, sa smrknutim izrazom lica i pola glasa hvale ovo. Ne mogu da nađu negativan ugao iz kojeg bi ovo gledali. Od Izraela do Kanade sam čuo ljude koji tvrde da ne pamte da se o Srbiji pisalo pozitivnije u poslednjih 10, 20, 30 godina. Ovo ne treba gledati kao PR akciju, već prvenstveno kao human gest, ali na nivou PR-a, kao kolateralne koristi, ovo nam, rekao bih, daje veći uticaj i od Đokovića i Jokića“, ističe Bazdulj i podvlači da je Srbija prva zemlja na svetu koja je vakcinisala migrante.

Bazdulj se osvrnuo i na skepticizam upućen ka odluci da strani državljani budu vakcinisani cepivom „AstraZeneke“:

„Da je slučajno Srbija krenula da daje ’Sputnjik‘ (Sputnik V) ili ’Sinofarm‘, isti ti skeptici bi bili najglasniji da im se daje neka vakcina koja nije potvrđena u zapadnim laboratorijama. U celoj situaciji, taj deo s ’AstraZenekom‘ ima posebnu težinu s političke tačke gledišta“.

Uspeh politike „četiri stuba“

Programski direktor „Demostata“ Zoran Panović tvrdi da je usavršena politika „četiri stuba“, koja podrazumeva saradnju s Moskvom, Pekingom, Briselom i Vašingtonom, Srbiji dala prednost u „vakcinalnoj politici“ i omogućila joj da zauzme bolju poziciju u odnosu na druge zemlje.

„Time je uspela da se predstavi kao regionalni centar vakcinacije. Mislim da se u regionu to često naziva ’tendencioznim marketingom‘. Ja smatram da je onome ko se vakciniše, ako spasava svoje zdravlje, sasvim nebitno da li ima marketinga ili nema. Sve ovo bih pre nazvao jednom vrstom pozitivnog publiciteta i ’meke moći‘ koju je pokazala Srbija“, kaže Panović.

Teoretičar komunikacija i reditelj Stanko Crnobrnja smatra da je Srbija uspela da pretpostavi stanje u kome će se svet naći za vreme pandemije, te da je jedna od retkih zemalja koja je uspela da na vreme nabavi vakcine s različitih strana i na taj način predupredi problem nedostatka cepiva i pokaže solidarnost putem „vakcina-diplomatije“.

„Mislim da je vrlo dobro što je to rešenje doneseno bez velikih nedoumica, da se pomaže i drugim zemljama i to ne samo onim u okruženju. Vidimo da je, primera radi, Nemac došao da se vakciniše i to doktor. To je u svetu izazvalo veliko iznenađenje, da je Srbija, tako mala i relativno siromašna, uspela da sve to obezbedi i organizuje. To je, svakako, slučaj bez presedana. To svakako podiže ugled i ozbiljnost Srbije na tom planu“, ocenjuje Crnobrnja.Vakcinacija – najjače „oružje“

Crnobrnja podseća da je politika 21. veka gruba i nepoštena, zbog čega velike države takvim rešenjima ili zavide ili su prema njima skeptične i na taj način unose „tamnu boju“ u čitavu situaciju.

„Situacija je takva da će, kako god okrenete, neko da vas kritikuje. To je važna lekcija za naše političko rukovodstvo, da ta vrsta odluke, koja je relativno hrabra, treba da se iznese do kraja i da će onda pozitivne strane takvog procesa verovatno da prevagnu negativne, iako je ’stara Evropa‘ mnogo osvetoljubiva, pogotovo Britanci. I ovo će, na kraju krajeva, biti predmet ’obaranja ruku‘“, napominje Crnobrnja.

Panović dodaje da je svaki gest koji Srbiju izvlači iz destruktivne pozicije dobar za nju:

„Mislim da je vakcinacija jedno od najjačih ’oružja‘ koje Srbija trenutno ima. Jednostavno, ona afirmiše Srbiju u Evropi i u regionu, a s druge strane i jak potencijal vlasti u odnosu na opoziciju, u smislu da se vakcinacijom kompenzuju neupitni deficiti u srpskoj demokratiji“.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Gardista says:

  Umesto da gradimo puteve i mostove, vrtice i skole mi pelcujemo od nasih para migrante koji lome pravoslavne svetinje. Pa dobro ima li kraja ovom ludilu, mi smo bolesni u glavu a ne od nekog kovida. I bog je digao ruke sa ovim AV na celu. Koliko je samo gladnih u Srbistanu, to niko nece da vidi.

 2. test01 says:

  prvorodjeni ce uraditi sve da bi sakrio aferu Cvijan i kako se opralo 1.8 milijardi. Pogledajte na YouTube kanal od DOmagoja, Cvijan mu je doturio podatke pre "nestanka" koji objasnjavaju sve i zasto je covek nestao a jasno je i ko stoji iza svega! Sve je ovo bacanje prasine u oci narodu !

 3. Ivke says:

  More deli sto vise... manje otrova srbima

 4. Kulak says:

  Svi znamo da su balije odlučile da budu bez ruske vakcine Sputnjik V iz ideoloških razloga.Sada balije masovno umiru i izumiru.Apsolutno sam protiv toga da Srbija daje balijama bilo šta,a da im to desetorostruko ne naplati.Neće balije rusku vakcinu Sputnjik V,hoće Pfizera,a on ih zavukao i prevario.

  • Za Srbiju says:

   Amin. Ne bi dao nikome, osim Srpskoj. Ovi drugi nisu dostojni milosti i vratiće nam lošim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *