Srbija je mala zemlja za savremene rakete

Srbija je mala zemlja za savremene rakete

17 avgusta 2013

dru-raketeRaketne jedinice PVO Vojske Srbije krajem meseca održaće vežbu sa bojevim gađanjem na vojnom poligonu „Šabla“ na Crnom moru. Srpski čuvari neba treći put za poslednjih pet godina naći će se u Bugarskoj, gde će zajedno sa kolegama iz susedne vojske proveriti obučenost za dejstva PVO sistema „neva“ i „kub“.

„Gađaćemo padobranske i mete vođene sa zemlje „, kaže komandant 250. raketne brigade PVO Vojske Srbije brigadni general Dragoljub Žarković.

„Kao i prošli put najsloženiji zadatak biće gađanje ispaljene rakete u letu. Nju će pokušati da pogode pripadnici raketnog diviziona „neva“ koji su radnje i postupke vežbali na simulatorima.“

Ispaljivanje raketa PVO zahteva veliki prostor i najčešće se izvode iznad mora. Raspadom državne zajednice SCG Srbija je izgubila i teoretske šanse da redovno organizuje obuku. Pre uspostavljanja saradnje sa Bugarskom, poslednja vežba održana je 1989. godine na vojnom poligonu nedaleko od Pule.

Problem nedostatka poligona za vežbanje najviše pogađa jedinice koje raspolažu raketama dugog i srednjeg dometa. O tome govori i činjenica da čak 70 posto sastava 250. brigade nije nikada izveo gađanje u miru.

Manjak prostora za gađanje i vežbanje Vojska Srbije nastoji da reši u susednim zemljama. Pored „Šable“ u Bugarskoj, naši vojnici uskoro bi mogli da se nađu i na poligonu Krivolak u Makedoniji. Ovaj teren bio je jedan od najaktivnijih vežbališta nekadašnje JNA, a danas je prilagođen obuci jedinica namenjenih učešću u međunarodnim operacijama. O korišćenju ovog poligona bilo je reči i tokom poslednje posete načelnika Generalštaba Vojske Srbije Makedoniji.

U Ministarstvu odbrane kažu da četiri poligona i više od stotinu vežbališta, koliko koristi naša vojska, uglavnom zadovoljavaju potrebe obuke jedinica. U planu je, međutim, modernizacija infrastrukture poligona „Pasuljanske livade“ na Kučajskim planinama, gde godišnje prođe više od 10.000 vojnika.

„Raketne jedinice moraju na gađanje u inostranstvo, dok sve ostale imaju sve uslove za obuku u Srbiji „, kažu u Ministarstvu odbrane.

„Pored „Pasuljanskih livada“, na kojima gađa i Kopnena vojska i avijacija, obučenost jedinica proverava se i na „Peskovima“ kod Velikog Gradišta i na terenu „Nikinci“ u Sremu. Zimskoj obuci namenjen je skijaški poligon na Kopaoniku.“

Poligoni za brigade

Vojska Srbije koristi i 11 strelišta za gađanje iz pešadijskog oružja i dva automatizovana tenkovska strelišta. Na njima treniraju pešadijske i oklopno-mehanizovane jedinice. U planu je i da se u zoni svake od četiri brigade Vojske Srbije uredi po jedan poligon po meri čete vojnika.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *