СРБИЈА ЈЕ ОДЛУЧИЛА: Ово је решење за Косово!

SRBIJA JE ODLUČILA: Ovo je rešenje za Kosovo!

2 aprila 2018

Jasno je da predsednik bilo koje države, pa i Srbije, ne može da se zalaže za konflikt, pa bio on i zamrznut. Ali upravo to rešenje rezultat je unutrašnjeg dijaloga o Kosovu koji se vodio u Srbiji. I upravo to rešenje deluje kao jedino.

Podrazumeva se, to bi trebalo svi da znaju, Kosovo i Metohija je integralni i nikad odvojivi deo Srbije. Ali to nije tema ovog teksta. Ni ključne dileme u trenutku sadašnjem.

Pitanje je kako pronaći rešenje za najteže pitanje u nacionalnoj slepoj ulici, 10 godina posle proglašenja nezavisnog Kosova, kad je država suočena sa jezivim zapadnim pritiscima. A Srbi strepe oči u oči pred dugim cevima i zakrvavljenim beonjačama albanskih „čuvara mira i reda“.

Od Srbije se traži samo jedno — da dozvoli da lažna i kriminalna heroinska (ne herojska) država dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama. Zauzvrat, ne nudi joj se ništa. Baš ništa. Nula i ništica, što bi rekao Harms.

To je već poznato.

Povod za novu elaboraciju: Aleksandar Vučić, predsednik Srbije je i u subotu je obelodanio da je najviše učesnika unutrašnjeg dijaloga o sudbini Kosova i Metohije bilo za to da se nastavi putem „zamrznutog konflikta“. Da je to u ovom trenutku i jedini put kako Srbija ne bi izgubila sve.

On je lično protiv tog „rešenja“, jer je na osnovu demografskih i ostalih istraživanja došao do zaključka da protok vremena, sam po sebi, neće ići u korist Srba.

Uprkos stavu predsednika, koji ima najjaču političku snagu i najveću odgovornost u zemlji, sve jasnije izlazi na površinu da je „zamrznuti konflikt“ u ovom komplikovanom spoljnopolitičkom momentu — jedina moguća opcija. I to ne samo za Srbe. Već i za Albance.

Ali vraćamo se na događaje od pre nedelju dana.

Srbi sede u vladi poznatog i priznatog zločinca Ramuša Haradinaja u Prištini, a Albanci sa podsmešljivom grimasom odbijaju da formiraju Zajednicu srpskih opština. Dogovorenu za astalom briselskih ćata zaduženih da odlučuju o svemu.

U Beograd svakodnevno stižu zahtevi zapadnih diplomatskih „ptičurina“ da poklekne i dozvoli prijem Kosova u UN. Srbija se neprekidno „mami“ na nastavak „dijaloga“ kako bi mic po mic — kapitulirala…

Posle samo jednog dana, posle svega tri sata, mnogo toga se iznenada izokrenulo.

Upad OVK terorista koji se danas zovu ROSU u Kosovsku Mitrovicu, prebijanje, hapšenje i ponižavanje srpskih lidera i državnih funkcionera, izazvali su preokret.

Nedelju dana kasnije, Srbi nisu u vlasti neosuđenog zlikovca Haradinaja, a prištinskim liderima su dali rok da naprave ZSO ili će, u protivnom, naši sunarodnici to učiniti — sami.

Beograd sada jasno i prvi put zvanično kaže: „Nemamo o čemu dalje da pregovaramo dok se ne ispuni ono što je već dogovoreno. Tačka!“

I što je najvažnije, Srbija, od koje se očekivalo da poklekne pred Vašingtonom i Briselom, zatražila je savet od Vladimira Vladimiroviča Putina. Zatražila je podršku od Rusije u danima kada zapadne zemlje vode najžešći diplomatski rat protiv Moskve još od vremena kada je Berlinski zid bio stamen i neokrnjen.

I, da, Srbija je dobila apsolutnu podršku od Rusije, dok su zapadne zemlje posle terora Albanaca u Severnoj Mitrovici pozivale „obe strane na dijalog“ i, poput misica, apelovale na mir… U prevodu, nisu osudile Prištinu. U prevodu do kraja, podržale su Prištinu.

Jasno je, Srbija je iskoristila brutalno nasilje Albanaca da iznenada povuče ključne poteze na šahovskoj tabli i podigne glavu iz totalne defanzive.

Ali maratonska bitka tek počinje.

Lopta je u dvorištu Vašingtona. Samim tim i u skrivenim rovovima albanskih naoružanih jurišnika koji samo čekaju mig  da krenu na srpski Sever Kosova.

Znači, momenat je kritičan. Ne samo za Srbe, već i za Albance.

Jer, jasno je, Srbija uz pomoć svojih saveznika ne bi dozvolila novu „Oluju“. To je Beograd svima dao do znanja. A novi ratni sukob na Kosovu i Metohiji mogao bi da se pretvori i u novo veliko ukrštanje kopalja velikih sila iznad naših glava.

To ne bi na dobro izašlo. Ni za koga. To bi mogla da bude kataklizma.

Daleko su stvari dogurale. Ne može se puškom Beograd naterati da kapitulira i da dozvoli Kosovu stolicu u UN. Ne može Kosovo u sadašnjoj podeli karata više ni da mrdne u ostvarenju svoje lažne državnosti.

Kao što ni Srbija sada ne može da povrati pun suverenitet nad svojom južnom pokrajinom. Niti može da natera Berlin, Pariz, London i Vašington da priznaju da je Kosovo — Srbija.

A kompromis i srednje rešenje nisu ni na vidiku. To ne prihvataju ni Albanci ni zapadni centri sile, iako bi Srbija možda i imala neka kreativna rešenja za izlazak iz ćorsokaka.

Zato je, čini se, jedino rešenje za sve — zamrznuti konflikt. Paradoksalno, samo bi se tako izbegao pravi sukob.

Da sačekamo svi kako će se odvijati globalna gibanja. Da spustimo loptu svi dok se prekomponuje svet. Da priznamo da se ne može dalje. Ni u jednom pravcu.

To je nužno i mudro, da se ne bi, zbog velikih apetita, ponovo kola slomila nad Srbijom. Nad Kosovom i Metohijom. Da se izbegnu nove žrtve na svim stranama. Da se izbegnu porazi i plač.

I na kraju, vratili bismo se na isto. Za Srbiju bi Kosovo opet bio integralni i neotuđivi deo države. Za Albance bi bilo nezavisno.

Jasno je da predsednik bilo koje države, pa i Srbije, ne može da se zalaže za konflikt, pa bio on i zamrznut. Ali, kako smo čuli, upravo to rešenje rezultat je unutrašnjeg dijaloga o Kosovu koji se vodio u Srbiji.

Nekad je najmudrije čekati i jačati.

Doći će dan.

(Sputnik / Predrag Vasiljević)

KOMENTARI14 komentara

 1. Imam plan says:

  Ovo je pasivna taktika iz koje mozes samo da izadjes ko gubitnik. Ali kako stvari stoje, njemu i jeste to prikriveni cilj. Samo budala nezna da se sa cemerikijima ne pregovara. Izvrdace svaki dogovor a mi na opstem gubitku i ponizenju. Jedino resenje je da se posalje vojska na sever Kosmeta u radi zastite Naseg stanovnistva, posto ga snage UN ne osiguravaju uopste, Najnoviji dogadjaji jasno govore da oni nisu nikakav garant mira nego da suradjuju da sipcima. Dakle, neprijatelji. Uspostava TO i civilne zastite, uspostava drzavnih institucija. Vratiti pregovore u UN i povuci se iz pregovora sa Brislom. Pa tek onda zamrznuti konflikt dok se dobro ne naoruzamo. Sve drugo nije resenje. A ovo trazenje sirokog dijaloga je trazenje alibija za sledecu daleko vecu prevaru Vucka &Co. I dokle vise ljudi, povuci-potegni mi uvek gubitnici. Zbog velike pameti i mudrosti dragog nam vodje danas nas za Kosmet drzi samo jedna tanka nit. Koja se lako pokida. Uostalom zasto ih ne isprovocirati da upadnu na sever Kosmeta i docekat ih spremno I uci vojskom na sever. Legitimno stitimo svoj narod. A posle je sve lako,

  • Zoran says:

   Vosjku nasu ne mozes d asaljes jer smo slabi. Rusija nece da ratuje ako nema razlog. To znaci da cim bi Siptari da ovadaju severom mi idemo u UN d apregovoaramo, preko Rusa.Koju vojsku da saljes? Nasu protiv Amerike? hahahahaa.

   • Pero says:

    Ovde se ustvari radi o tome kako slomiti malu drzavu koja odbija nato, odbija da uvede sankcije Rusiji. Pa cela evropa gleda kako se mi suprotstavljamo americi. Sve se ovo radi da se Rusija slomi . i mi smo uvek bili veci Rusi od Rusa jedni od retkih koji staju na njihovu stranu. Rusija pustili nas odrekla se sebe i pala na kolena. Tako da Rusija mora da se ukljuci u konflikt . na zapadu su vrlo proracunati ali vrlo alavi ako amerika posalje 200 aviona i sto bude oboreno to je 10 miliardi da li kosovo vredi toliko to ce se posebno Tramp zapitati. Potreban je dobar pvo koji ce naneti dobru stetu toliko rusija moze da se zrtvuje za nas od kopnene invazije nema nista. Posle cemo lako da pregovaramo.

 2. Velika Metla says:

  U istoriji države Srbije je bilo teških perioda,ali NIKADA nijedan srbski vođa,kralj,predsednik,nije nikada potpisao da se odriče dela svoje teritorije! To NIKADA NIKO NIJE URADIO! Ovih 600-700 hiljada šiptara proterati u svoju matičnu državu Albaniju,mada je i ona stvorena po diktatu Vatikana i tadašnjih sila,a sve zbog inata prema pravoslavnoj Srbiji,koju želi Vatikan da drži što dalje od Jadranskog mora! Samo pogledajte genezu širenja "papista"duž obale Jadranskog mora! 1/3 pravoslavaca je pobijena! 1/3 je pokatoličena vojnom silom! I 1/3 je proterana takođe vojnom silom! Poslednji stepen potpune blokade izlaska pravoslavne Srbije na Jadransko more je bila današnja "šiptogora"pod vlašću novoformiranog ustaše Mila Đukaja,iz novoformirane "nacije montegrini"!

  • Batina says:

   Aljbanija je stvorena na srbskoj zemlji.

 3. Strateg says:

  Ne treba praviti frku oko toga da mora odmah i sad da se nešto uradi. Mi treba da se posvetimo ekonomiji i natalitetu. Šiptari će i za sto godina biti primitivna rasa.

  • Batina says:

   Pomrece od uranijuma.

 4. Zoran says:

  Treba cekati. Neka proteraju Srbe otuda, neka budu vecina svuda, opet treba cekati. Jeste da nece biti Srba na Kosovu, ali oni nikad nece biti u UN. To je bolje nego da tamo bude Srba a oni u UN. Jednom cemo mi njih sve da proteramo i njih biti tamo nece. Podela ne dolazi u obzir. Proteracemo ih kad Ameriak bude dovoljno oslabila, a ona vec slabi.

  • zlatko says:

   Nećemo mi dugo čekati. Kao što rekoh, vreme se ubrzalo, dogadjaji se redjaju munjevito jedan za drugim i svakog dana se situacija menja. U svetu je haos koji ne može trajati dugo. Pogledaj ludilo britanskih i američkih političara, a ni evropski ne zaostaju mnogo. Sve je rastreseno i poluludo. Razrešenje se bliži i tu je naša šansa. Samo treba biti spreman da uhvatimo dobar vetar, da u pravom trenutku reagujemo brzo i odlučno. Dogodine u Prištini. Živela Srbija!

   • Zoran says:

    Mi imamo sjajne karte u rukama ovih goidina, otkad Rusija i Kina ojacale, a zapad se pogubio. Ali mi imamo problem sa nasom vlascu. I ne plasi mene ni Amerika ni Britanija. Mene plasi najvise moja vlast.

    • goran says:

     To je sustina, lepo si rekao.

 5. Pero says:

  Tacno zamrznuti konflikt jer posle nuklearnih eksplozija dolazi nuklearna zima.

 6. goran says:

  Ako smo za "zamrznut konflikt", onda ce morati Vucko i Taci zajedno u zamrzivac. Ako prezive i posale 50 godina, bice svedoci renesanse.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *